İran İslam Devrimi Bir Devrimci, Yargıç, Savcı Ve Ayetullah Humeyninin Öğrencisi: Sadegh Khalkhali |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İran İslam Devrimi Bir Devrimci, Yargıç, Savcı Ve Ayetullah Humeyninin Öğrencisi: Sadegh KhalkhaliBir Devrimci, Yargıç, Savcı ve Ayetullah Humeyninin Öğrencisi: Sadegh Khalkhali Devrim önce 13 yıl başbakanlık görevini yürüten amir Abbas Hüveyda Hüveyda aleyhine hiçbir delil bulunamamasına rağmen ve hukukçulara göre yaptığı savunmanın en azından ikinci celseyi görmesine yeteceğine rağmen tek celsede avukat tutma hakkının olmadığı, Savcı, Jüri ve Hakimin Sadegh Khalkhaliden oluştuğu bir mahkemede idama mahküm edilmiş arelacele boynuna sıkılan iki kurşun ile idam edilmiştir Devrimin 11 Şubat 1979'da Shapour Bakhtiarın istifasıyla zafere ulaşmasını takiben, 24 Şubat 1979'da , Halkali Humeyni tarafından Şeriat Uygulayıcısı ve yeni kurulan Devrim Mahkemeleri Başkanı olarak seçildi Devrimin ilk günlerinde yeryüzünde sapkınlığı yayma ve Allah'a karşı savaşma suçlamalarıyla "yüzlerce eski hükümet görevlisini" idama mahküm etti Sanıkların çoğu avukat tutma hakları yoktu Khalkhalinin mahkemelerde kullandığı uslup hukukçularca mahkeme kurallarına aykırı olarak nitelendirilmiştir günümüze kadar gelen bazı görüntülerde Savcı, Hakim ve jüri görevini tek başına üstlendiği mahkemede Sanık *******lere maruz kalmaktadır Devrimden önce 13 yıl Iran başbakanlığı görevini yapan Amir Abbas Hüveydanın idam kararı onun başlıca yaptığı işlerdendir Hüveyda herhangi bir avukat tutma hakkından yoksundu ve kendi başına göstermelik mahkemede yaptığı savunmaya rağmen idam kararını aldı ancak idamı diğerlerinden biraz farklı oldu humeyninin arelacele idam edilmesiyle muhalif olmasına rağmen idam sahasına gelmeden önce o dönem güce kavuşan mollalardan biri olan Hadi Ghaffari tarafından boynuna sıkılan 2 tabanca kurşunu tarafından öldürülmüş daha sonra idam hükmü okunarak idam edilmiştir Khalkhali 20yıl sonra yazdığı anılarda itiraf ettiği gibi en az 2000 kişiyi sadece 1979'da idama mahküm etmiştir bazı yazarlar verdiği idam hükümlerini 8000e aşkın olduğunu yazmaktadır aynı zamanda birebir tanıklara göre sadece bir kişi ondan muabbet hapis hükümü giymiş geri kalan herkes idama mahküm olmuştur 23 yıl sonra 2002'de Pervin dergisiyle röportajında şöyle demiştir: 1980'de imam (humeyni)nin yanında Solcuları nasıl durduracağımızı tartıştık ve daha sonra eve gitmek için çıktım eve giderken 15-16 yaşlarında iki çocuğun birşeyi gizlice birbirine verdiklerini gördüm onları yakalamalarını emrettim hatırlıyorum yakalanan çocuğun soyadı "Şeriati" idi hemen mahallinde sorguladım ve çocuk solcu gazeteleri birbirlerine verdiklerini itiraf etti anında *****ımı çıkardım, kafasına sıktım ve çevremdekilere dedim ki "işte bu hayvanlarla böyle mücadele edilir" [10] BBC ile yaptığı röportajda da hiçbir şekilde yaptığından pişman olmadığını ve aynı kişiler tekrar dünyaya gelseler tekrar onları idam edeceğini açıklamış kendi anılarında geriğe dönüp baktığında idama mahküm ettiklerinden bazılarının idam edilememesinden üzüntü duyduğunu ifade etmiştir[11] verdiği sayısız idam hükmü ve tüm bunları böylesine soğuk kanlı karşılamasına karşılık Iran halkı ona "Devrim Kasabı" ve "Devrim Celladı" lakabı vermiştir Field Mareşal Nadir Jahanbani(Sağda) Iran Hava Kuvvetleri Komutanı, Khalkkhali tarafından tek celsede idama mahküm edilen generallerden biridir 1979'da devrimden sonra iranı terketme olanağı olmasına rağmen iranı terketmek istemedi göstermelik mahkemeye çıkartıldığı zaman "ben bu ülkeye hizmet dışında hiçbir şey yapmadım ama ne olursa olsun idama hazırım" demiştir Annesi Rusya göçmeni olduğundan solayı mavi gözlü ve avrupalı tipindeydi Khalkhalinin tipini kastederek yabancı ve casus diyerek ******* etmesininin cevabında "Sen arapsın ama ben senden çok daha fazla iranlıyım" demiştir onun hakkında da hiçbir delil bulunmamasına rağmen Khalkhali onu "Allaha karşı ve allahın hükümetine karşı savaşma" suçundan idama mahküm etmiş kurşuna dizdirmiştir yıllar sonra Khalkhali anılarını anlattığı kitapta onun ve hüveydanın hakkında hiçbir delil olmadığını ve sırf ellerinde güç bulunduğu halde islam devrimine yardım etmedikleri ve (Devrimden önce mollalar ve solcular tarafından geniş çaplı itirazlara neden olan) turist çekmek için her yıl Büyük Kirosuun tahta oturduğu gün düzenlenen festival; "2500 yıllık kutlamalar"a destek verdiği için idam hükmü verdiğini söylemiştir[12] Khalkhali 1979-80'de Mehdi Bazargan ve Ebu'l-Hasan Beni Sadr hükümetinin tek celsede verdiği idam kararlarına itirazı üzerine verdiği cevapta şöle demiştir: "Sorun değil hata yaptıysak cennete giderler" Khalkhalinin idamlarına itirazın artmasıyla birlikte Humeyni'de küçük bir itiraz sunmuş ve muhalefetini dile getirmiş ancak asla onu oturduğu koltuktan almamıştır o dönemde muhaliflere verdiği cevapta şöyle demiştir: "Muhalifini aynen böyle yakasından tutup bir kenara atıyorsun ben aynen bu himayelere sığınarak kendi işime devam edeceğim ve görevimi yerine getirmekten bir an bile geri çekilmeyeceğim" bu sözüyle aslında devrimin dinci kesiminde aslında devleti tek elden yönetmek için gizli ve eski bir anlaşma olduğunun anlaşıldığı iddea edilmektedir Ayrıca Khalkhali Mehdi bazarganın Liberal bir devlet kurma çabalarını birçok diplomat ve siyasetçinin idam kararıyla yıkmıştır Sadegh Khalkhali devrimin ilk günlerinde devrik Iran şahı Muhammet Rıza Pehleviyi tek celsede idama mahküm etmiş ancak iranda bulunmadığı için mediadan Şahı öldürmek için Çakal Carlos ile anlaştıklarını duyurmuştu 27061979'da Çakal Carlosa bağlı *****istler o dönem meksikada bulunan şaha yönelik helikopter ile suikast düzenlemiş ancak başarılı olamamıştır başarısızlığın ardından kimi kaynağa göre milyonlarca dolar paraya konan Çakal Carlos tüm vaatlerine rağmen bir daha şaha karşı suikast düzenlememiştir[13] ve takibinde Khalkhali Şahhın öldürülmesi için Hazine kaynaklarından 140000$ ödül tayin ettiğini açıklamıştır Khalkhali Aralık 1979'da aynı yöntem ancak kendi bünyelerinde yetişen *****istler(Islamın fedaileri) ile şahın yeğeni şehriyar şefiki Pariste ***** ettirmiş ve bunu açıklamaktan çekinmemiştir[12] Khalkhalinin idam kararları devlet büyükleriyle sınır kalmamış elbet Khalkhali kendi kabul ettiği gibi ayrıca devrimden önce devlete bağlı genel evlerde çalışanlar ve ayrıca *****lu içecek satan ve devrim sonrası iranı terketmeyen kişilerin tamamını idama mahküm etmiştir Iran Iparatorluğunun kurucusu Büyük Kirosun mezarı Pasargad Büyük Kiros Savaşta öldürüldüğü için orada yatmamakta ancak imparatorluğun simgelerinden biri olarak kabul edilmekte ve Ahmedinejad ve Khalkhali gibi kökten dincilerin tepkisini çekmektedir o yüzden Ahmedinejad döneminde baraj inşası bahanesiyle su altında bırakılarak tahrip edilmesine yönelik çabalar olmuş ancak başarılı olamamıştır Khlakhali ve yandaşları iran tarihine düşmanlık beslemekteydiler Khalkhali devrimin ilk günlerinde başbakan Mehdi Bazarganın muhalefetine rağmen Pehlevi hanedanının kurucusu ve iranın modernizasyon lideri Rıza şah Pehlevinin mezarını yeni kurulan Devrim Muhafızları birlikleriyle beraber yok etmiş ve ardından Persepolisi yok etmek için Şiraza gitmiş ancak bu kez sadece hükümetin muhalefetiyle değil Fars Eyaletinin Liberal valisi Nusretullah Amini ve halkın tepkisiyle çatışmaya çekmiş o dönem Devrim Muhafızlarında *****lanma başlamadığından ve güçsüz olduklarından dolayı yıkımı gerçekleştirememeişlerdir ancak Khalkhalinin islam öncesi iran tarihiyle olan düşmanlığı asla dinmemiş yıkımı gerçekleştirmek için devamlı başarısız girişmlerde bulunmuştur nihayetinde bu düşmanlığını bir kitapta dile getirmiş ve iran imparatorluğu kurucusu Büyük Kirosu serseri, eşkiya ve zampara olarak tarif etmesiyle yetinmek zorunda kaldı bu kitap dünya çapında tarihçiler ve edebiyatçıların tepkisini çekmiş, terihçi ve edebiyatçı aynı zamanda siyasetçi olan Ali-Akbar Sa'idi Sirjani röportajında onun bu kitabını resmi dil Farsçayı bilmediğinden dolayı olabileceğini söylemiştir Iran tarihiyle olan düşmanlık aslında sadece Khlakhaliye özgü değildi radikal dinciliği şiddetle yaşayan birçok islam devrimi elemanı bu düşmanlığı besliyordu örneğin Mahmut Ahmedinejad Cumhur başkanı olduğunda yaptığı reformlardan biri okullarda anlatılan islam öncesi Iran tarihini ders programlarından kaldırmış ve Tarih dersini islam sonrasına sınırlamıştır böylece Iranlıların gurur duyduğu islam öncesi tarihinden bilgisiz bir genç populasyon kurmayı hedeflemiştir daha sonra 2010'da Tahranda yaşanan heykel hırsızlığı olaylarında Iran tarihinde büyük öneme sahip şahısların heykelleri çalınmış ve bu olay çeşitli kuşkulara neden olmuştur ta ki Mayıs 2010'da dini lider Hamenei Tahran Fuarından Iran imparatorluğunun en güçlü olduğu iki dönemden birincisi ve imparatorluğun kurucusu olan Ahameniş İparatorluğu ordusu askerinin heykelini kaldırmayı emretmiştir Yaptıklarına gerekçe olarak da islam öncesi tarihin islamiyete ve allaha karşı bir savaş olduğunu söyleyip gençlerin beyninin yıkanmaması gerektiğini açıklamışlardır ayrıca iran imparatorluğu kurucusu Büyük Kirosun mezarı (Ancak savaşta öldürüldüğünden dolayı orada yatmamaktadır) Pasargadı bnaraj oluşturarak su altında bırakma çabaları Ahmedinejad tarafından yapılmış ancak halk direnişi ve bazı devlet adamlarıın direnci neticesinde hala başarılı olamamıştır[14] Khalkhali iki kitaba imzasını atmıştır ancak yazılarında röportajlarında ve kitaplarında hep çelişkili konular yazmaktadır örneğin ilk meclisin itiraznamesinde muhalif bir din adamı olan büyük ayetullah Şeriatmadari için idam istediğini yazmış ancak daha sonra hayatının son yıllarında hem o hem de sevmediği ilk başbakan Mehdi Bazarganın medhini kitabında yazmış hatta Mehdi Bazarganın cenazesinde ağlamıştır[12] Kaynak : Wikipedia |
|