![]() |
Ankara Sanat Tiyatrosu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ankara Sanat TiyatrosuAST logosu Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), 1963 yılında, Ankara'da (İstanbul'daki Arena Tiyatrosu'nun bir devamı olarak) Asaf Çiyiltepe yönetiminde kurulmuş sanat tiyatrosudur ![]() Ankara Sanat Tiyatrosu, kendi dönemi içinde, ödenekli ve ticari tiyatrolara karşı, ilerici gençlik ve deneme tiyatrolarının niteliksel birikimi olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Kitap Kurtları oyun afişi Güner Sümer'in yönetimi sırasında sanatçıların greve gitmeleri ve görüş ayrılıkları yüzünden, tiyatro bir bunalım dönemi geçirmiş; 1972 yılında da Yılmaz Onay'ın yönettiği Hitler Rejiminin Korku ve Sefaleti oyunu nedeniyle, sıkıyönetim tarafından kapatılmış; 'Ankara Tiyatrosu' adıyla ve gezici etkinliklerle varlığını sürdürmeye çalışmış, 1974 yılında yeniden Ankara Sanat Tiyatrosu adını almıştır ![]() Ankara'da dört kez oynanan Hitler Rejiminin Korku ve Sefaleti oyunu, beşinci kez Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerine oynanırken, Ankara Sıkıyönetim Kumandanlığı'nın 4 Nisan 1972 tarihli bildirimi ile yasaklandı ![]() " "AST'ın oynadığı oyunlar bugüne kadar tetkik edilmiş, özellikle Nafile Dünya ve Hitler Rejimi sebebiyle kasıtlı ve maksatlı olduğu açıkça belirmiş olduğundan topluluğun faaliyeti sakıncalı mütalaa edilerek süresiz olarak kapatılmıştır ![]() " -Ankara Sıkıyönetim Kumandanlığı 6134/14267 sayılı ve 4 Nisan 1972 tarihli bildirimi ![]() Devrimci Tiyatro anlayışına ve izleyiciyle bütünleşme çabasına yönelik tiyatroyu sürdüren Ankara Sanat Tiyatrosu, bu kez Ana oyunu dolayısıyla yine sıkıyönetim tarafından yasaklamaya uğramış, oyuncular mahkemeye verilmiş, tiyatro binası kapatılmıştır ![]() ![]() ![]() Ankara Sanat Tiyatrosu, son dönemlerde çizgisinden ödün vermeden değişen hayat şartlarına rağmen Ankara'nın ve Türkiye'nin sesi olma özelliğini başarıyla ve gururla devam ettirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son oyunu Belalı Aile'den Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|