08-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İnebolu, Kastamonu Kültür
Kültür
İnebolu Evleri
İnebolu Evleri genelde 3 katlı bahçeli yapılardır Bahçelerde erik, fındık, dut, elma, ceviz gibi meyve ağaçları bulunur Hemen hemen her bahçede su kuyusu bulunur Ayrıca bahçelerde yaz sohbetleri için çardak veya avlu içinde oturma mekanları bulunur
Evler genelde bordo-beyaz renktedir Bordo rengini Aşı Köyü'nden çıkarılan toprakla yapılan Aşı Boyasından alır Aşı boyası bu ahşap evleri 20 yıl boyunca rahatlıkla koruyabilmektedir
Evin çatısı genelde dört tarafa eğimlidir Çatı denizden çıkarılan ve Marla Taşı(Arduaz) denilen geniş ve ince taşlarla örtülmüştür Çatıda taş kullanılmasının sebebi son derece sert Karadeniz poyraz rüzgarlarında çatının dayanıklı olmasıdır Marla taşı ise ince, düz yapısı ve ısı yalıtımına sağladığı katkıdan dolayı tercih edilmiştir
Bodrum kat soğuktan korunmak ve rutubeti önlemek amacıyla taştan yapılır İnebolu merkezinde bu bodrum katları iş yeri veya kiler olarak, kırsalda ise ahır olarak kullanılır Her kat yüksek tavanlı, bol pencereli ve bağımsız bir daire şeklinde ana salona açılan odalar şeklinde tasarlanmıştır Kat girişleri ana kapı girişinden veya dışarıdan merdivenle ayrılır Bunun amacı ise aile genişledikçe bağımsız olarak evin rahat bir şekilde kullanılabilmesidir Her katta tuvalet ve banyo bulunmaktadır Bunun yanı sıra yatak odasında dolap denilen bugünkü kullanımda ebeveyn banyoya karşılık gelen ilk bakışta gardrop izlenimi uyandıran küçük banyo bulunur Bazı evlerde iki odadan oluşan çatı katı da bulunur
Bu tarihi evler Kültür Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ve Ankara Mimarlar Odası'nın İnebolu Evlerini Yaşatma Projesi (INEYAP) çerçevesinde koruma altına alınmıştır Bir çok evin de restorasyonu yapılmaktadır
İnebolu Evleri-1
İnebolu Evleri-2
İnebolu Evleri-3
İnebolu Evleri-4
İnebolu Kayığı (Denk)
İnebolu Kayığı, Denk Kayığı, İnebolu Kütüğü, Taş Kayığı, Pazar Kayığı gibi isimler altında bilgilere rastlanan ve literatüre İnebolu Kayığı olarak girmiş Pereme tipi teknedir Önce "kabuk tekniği" ile yapılmış tek Anadolu teknesidir Bu teknik günümüzdeki gemi yapım tekniğinin bir önceki şekli ve temeli olarak bilinir Ortalama boyu 10-11 metredir Bu teknikle yapılmış ve bütün olarak korunabilmiş dünyadaki tek tekne İstanbul'daki Deniz Müzesi'nde sergilenmektedir Sergilenen bu teknenin diğer bir özelliği ise, Kurtuluş Savaşı'nda ikmal amacıyla bölgede kullanılan bir tekne olmasıdır
İnebolu Türküleri
Vikikaynak'ta bu konuyla ilgili metin bulabilirsiniz
Kategori:Kastamonu/İnebolu Türküleri
Birini De Yavrum Birini
Çayırda Buldum Seni
Çifte Çıkar Martinimin Dumanı
Elma Attım Nar Geldi
Gıydıvanın Kızları
Hep Beraber Başlayalım
İndim Dere Beklerim
Pınar Başı Burma Burma
Folklor
Heyamola Ekibi
Gemici ve kahramanlık türküleri
Yöresel Giysiler
Heyamola Oyunu
Kaşık Oyunu
horon
davul oyunları
Yemek
İnebolu Pidesi
İnebolu Kestanesi
Sabah güveci
Kulak makarnası
Kulak makarnası içine et konularak katlanmış yufkanın haşlanmasıyla yapılır
Kızılcık tarhanası
Olgun kızılcıkların unla hamur yapılıp kurutulmasıyla hazırlanan çorba malzemesine kızılcık tarhanası denir Bu tarhanadan yapılan çorba kızılcık çorbasıdır
Haluşka (Kulaklı makarna ile aynıdır)
Hamurdan yapılan etli yemek Çeşitli bölgelerde mantı olarak bilinmektedir Muska şeklinde hazırlanan hamur haşlanır ve üzerine tereyağ gezdirilerek ya da yoğurt ve biberli sos eklenerek servis edilir  
Kaynak : Wikipedia
|
|
|