Tütün Tütün Ekimi |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tütün Tütün EkimiTütün Ekimi Tütün ekimi için toprak sonbaharda işlenir İlkbaharda tarla dikime hazırlanır Tohum ekilmeden önce suda ıslatılır ve ilkbaharda erkenden yastıklara ekilir Tütün yastıklarının güneşli bir yerde kurulması lazımdır Fide yastıklarında ot savaşı, sulama ve gübreleme iyi yapılmalıdır Fideler 6-8 cm olduğu zaman tarlalarda açılan yerlere dikilir Dikim genellikle donlar geçtikten sonra mayıs ayında yapılır Ayrıca iyi ve kaliteli tütün elde etmek için çiçeklenmenin başlangıcında bitki üzerinde 10-15 yaprak kalacak şekilde üst kısmından kesilir Bu işleme uç alma denir Tütün 90-120 günde yetişir Temmuz başından itibaren hasat edilmeye başlanır Hasat el ile günün erken saatlerde yapılır Kurutma işlemi birkaç şekilde yapılır (güneşte, ambarda, bacada kurutma) Kurutma bittikten sonra depolara alınan yapraklar su ile ıslatılır (tavlama) yumuşayan yapraklar ayrıldıktan sonra denklenir ve ticarete sevk edilir Tütünde kalite çok önemlidir Tütünün kalitesi üzerinde iklimin önemli rolü vardır Bu sebeple tütünün belirli iklim ve toprak şartları altında yetiştirilmesi gerekir Kumlu-tınlı, humuslu ve su tutmayan topraklarda iyi yetişir Türkiye'de tütün ekimi yapılan bölgeler şunlardır: Ege bölgesi (Akhisar, Söke,Manisa,Denizli,Eşme civarı) Karadeniz bölgesi (Bafra, Samsun, Amasya, Trabzon civarı) Trakya bölgesi (Keşan, Kırklareli çevresi) Marmara Bölgesi (Balıkesir, Bursa, Bolu, İzmit çevresi) Doğu Anadolu bölgesi Malatya, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Hakkari) Türkiye'de ince, küçük yapraklı, iyi yanan ve hoşa giden aromalı, kaliteli tütünler (şark tipi tütünler) yetiştirilmektedir Şark tipi tütünler kurak tip olmaları sebebiyle sulanmadan yetiştirilebilir Yapraklardan çiğneme tütünü, pipo tütünü ve nargile (tömbeki) tütünü, hazırlanır Sigaralık tütünler şark tipi tütünlerden hazırlanır Kaynak : Wikipedia |
|