Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
faaliyetleri, hayvancılık, nelerdir, türkiyedeki

Türkiye'deki Hayvancılık Faaliyetleri Nelerdir?

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiye'deki Hayvancılık Faaliyetleri Nelerdir?



Türkiyedeki Hayvancılık Faaliyetleri

Hayvancılık; evcil hayvanları besleme, onların ürünlerinden ve gücünden yararlanma işidir Kırsal bölgelerde tarımdan sonra halkın en önemli geçim kaynağıdır

Ülkemizde hayvancılık otlak (mera) ve ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır Hayvanların meralardaki otları yiyerek beslenmesi sonucunda yapılan hayvancılık türüne mera (otlak) hayvancılığı denir Hayvanların ahırlarda genellikle yapay yemlerle beslenmesine de besi hayvancılığı denir

Besi hayvancılığı ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır Besi hayvancılığı en fazla Marmara Bölgesi’nde gelişmiştir Ülkemizde farklı iklim özelliklerinin görülmesi hayvancılık türlerinin de çeşitli olmasını sağlamıştır Bu hayvancılık türlerinin bazıları şunlardır;

Büyükbaş Hayvancılık:
Bu hayvancılık grubuna inek, öküz, manda, at, eşek, katır ve deve girmektedir Ülkemizde yaz yağışlarının fazla olduğu yerlerde gelişmiştir Doğu Karadeniz Bölümü ile Erzurum-Kars Bölümü bu yerlerin başında gelir Buralarda yaz mevsimi yağışlı geçtiği için gür otlaklar yetişir Aynı zamanda buralarda tarım alanları azdır Bu yüzden büyükbaş hayvancılık gelişmiştir

Küçükbaş Hayvancılık:
Küçükbaş hayvancılık grubuna; koyun ve keçi girmektedir Bu hayvanlardan koyun daha çok beslenir Ülkemizdeki yer şekilleri ve bitki örtüsü küçükbaş hayvancılık için oldukça uygundur

Ülkemizdeki geniş bozkır alanlarında karaman, kıvırcık ve dağlıç gibi koyun cinsleri yetiştirilir Koyun en fazla Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir Koyunlardan et ve süt elde edilmesi dışında yünlü dokuma sanayisinde de ham madde olarak yararlanılır

Küçükbaş hayvanlar arasında koyundan sonra tiftik keçisi yetiştirilir En fazla İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle de Ankara çevresinde yetiştirilir Bu keçilerden elde edilen tiftik dokumacılıkta kullanılan çok değerli bir ham maddedir Diğer bir keçi türü olan kıl keçisi de en çok dağlık alanlarda yetiştirilir Fakat ormanlara zarar verdikleri için son yıllarda sayıları oldukça azalmıştır

Kümes Hayvancılığı:
Tavuk, kaz, ördek, hindi gibi hayvanlara kümes hayvanı denir Kümes hayvanlarının etinden ve yumurtasından yararlanılır Beslenmemizde önemli bir yeri vardır Son yıllarda beyaz et tüketiminin artması ile kümes hayvancılığı gelişmiştir Bunda modern tavuk çiftliklerinin kurulmasının da etkisi vardır Kümes hayvancılığı nüfusu kalabalık olan büyük şehirlerin çevrelerinde çok gelişmiştir

İpek Böcekçiliği: Dut yaprağını yiyen bir tırtılın kozasından elde edilen ipek, ipekli dokuma sanayisinin ham maddesidir İpek böcekçiliği en fazla Güney Marmara Bölümü’nde gelişmiştir Özellikle Bursa ili en çok gelişen yerdir

Arıcılık; Ülkemizde yaygın olarak yapılır Çünkü ülkemizde farklı bitki türleri bulunmaktadır Bitki örtüsündeki çeşitlilik arıcılık için çok önemlidir Arıcılık ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır Ege ve Karadeniz bölgeleri ilk sırada gelmektedir

Su Ürünleri Alanları

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir Aynı zamanda çok sayıda akarsu ve gölleriyle birlikte ülkemiz su ürünleri için uygun özelliklere sahiptir Fakat üretimimiz yetersizdir Balık en çok avlanan ve tüketilen su ürünüdür Balıkların en çok avlandığı denizimiz Karadeniz’dir Daha sonra boğazlar gelir Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında da balıkçılık yapılır Denizlerimizden en fazla; hamsi, istavrit, palamut, uskumru, lüfer ve barbunya gibi balıklar avlanır

Tutulan balıkların bir kısmı akarsulardan bir kısmı da baraj ve göllerden elde edilir Buna tatlı su balıkçılığı denir Aynı zamanda akarsu kenarlarında insanlar tarafından kurulan çiftliklerden de balık üretimi yapılır En fazla sazan ve alabalık tutulmaktadır Tatlı su balıkçılığına kültür balıkçılığı da denilmektedir

Balıkçılığımızın sorunları arasında;
Denizlerimizdeki balık potansiyelinin az olması, kıyılarımızın kirli olması, balıkçılık filomuzun yetersiz olması, zararlı yöntemlerle avlanma, yasak avlanma gibi nedenler gösterilebilir

Denizlerimizden midye, kerevit, ıstakoz, ahtapot, karides, kalamar gibi su ürünleri de elde edilir Ayrıca inci, mercan, sedef ve sünger avcılığı da yapılmaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.