![]() |
Türkiye’De Tarımı Etkileyen Faktörler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye’De Tarımı Etkileyen FaktörlerTürkiye’de Tarımı Etkileyen Faktörler Nelerdir? Türkiye’de Tarımı Etkileyen Faktörler Tarım, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla toprağı işleyerek ürün elde etmesidir ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet Dönemi’nde, ülkemizde tarım olanaklarını artırmak amacıyla; • Sulama, gübreleme ve tohum ıslahına önem verilmiş, • Tarımda makineleşme ile birlikte modern tarım yöntemleri uygulanmaya başlanmış, • Ziraat Bankası, Toprak Mahsulleri Ofisi Tarım Kooperatifleri kurulmuş, • Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesisleri yapılmıştır ![]() » Türkiye’de ekili ve dikili alanlar (tarlalar, sebze ve meyve bahçeleri, zeytinlikler ve nadas alanları topraklarımızın 1/3′ünü oluşturmaktadır ![]() » Türkiye’nin coğrafi bölgelere göre tarım alanlarının oranı değişmektedir ![]() TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER • Toprak ve bakımı: Toprak, tarım faali*yetleri üzerinde etkili olan en önemli faktörlerden biridir ![]() ![]() ![]() • Sulama: Su, bitkiler için en önemli besin maddesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde tarım alanlarında sulama yaygınlaştırılırsa; • İklim koşullarına bağımlılık azalır ![]() • Üretimde süreklilik ve artış sağlanır ![]() • Nadas yöntemi terk edilerek toprak her yıl kullanılabilir ![]() • Aynı araziden yılda birden fazla tarım ürünü alınabilir ![]() • Çiftçinin üretim geliri artar ![]() • Sebze yetiştirilen alanlar genişler ![]() • Endüstri bitkilerinin ekim alanları genişler ![]() • Gübreleme: Toprağın besin ve mineral bakımından zenginleştirilmesidir ![]() ![]() • Tohum ıslahı: Ülke şartlarına en uygun tohumu üretmek için yapılan çalışmalara denir ![]() ![]() • Makineleşme: Üretim işlemlerinin geliş*miş araçlarla yapılmasıdır ![]() ![]() ![]() UYARI: Engebenin fazla olduğu Karadeniz ve Do*ğu Anadolu bölgelerinde tarımda makine kullanımı oldukça sınırlıdır ![]() • Pazarlama: Ürünün bozulmadan tüketim ya da işleme merkezlerine ulaştırılıp satılmasına pazarlama denir ![]() ![]() ![]() ![]() • İlaçlama: Tarımda verimi ve kaliteyi artır*mak için çeşitli hastalık ve böceklere karşı ilaçla*ma yapılmasıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|