![]() |
Nüfüs Artışı,Yapısı ,Olumlu Ve Olumsuz Yönleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nüfüs Artışı,Yapısı ,Olumlu Ve Olumsuz YönleriNüfüs Artışı,Yapısı ,Olumlu ve Olumsuz Yönleri Hakkında Nüfüs Artışı,Yapısı ,Olumlu ve Olumsuz Yönleri Doğum oranı ile ölüm oranı arasındaki fark nüfus artışını gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() • Nüfus artış hızı kalkınma hızından yüksek ise ülkenin gelişimi yavaşlar veya geriler ![]() • Nüfus artış hızı kalkınma hızından düşük ise ülkenin gelişimi artar ![]() Nüfus artışının olumlu sonuçları olduğu gibi olumsuz sonuçları da olabilmektedir ![]() a ![]() • Üretim artar ![]() • Vergi gelirleri artar ![]() • Mal ve hizmetlere talep artar ![]() • Yeni endüstri dalları doğar ![]() • İşçi ücretleri ucuzlar ![]() • ihracatta rekabet kolaylaşır ![]() b ![]() • işsizlik artar ![]() • Kalkınma hızı düşer ![]() • Kişi başına düşen milli gelir azalır ![]() • Tasarruflar azalır ![]() • Tüketim artar ![]() • iç ve dış göçler artar ![]() • İnsanların temel ihtiyaçlarının karşılaması zorlaşır ![]() • ihracat azalır ![]() • Demografik (nüfusa bağlı) yatırımlar artar • Çevre kirlenmesi artar ![]() • Belediye hizmetleri zorlaşır ![]() Nüfusumuzun sayım yıllarına göre artış grafiği 1927 – 2000 yılları arasında ülkemiz nüfusundaki değişiklik: • Nüfusumuz hızlı bir şekilde artmaktadır ![]() • Erkek nüfus kadın nüfustan daha fazladır ![]() • Nüfusun eğitim düzeyi giderek yükselmektedir ![]() • Ortalama yaşam süresi giderek artmaktadır ![]() • Kentsel nüfus giderek artmaktadır ![]() • İç ve dış göçler giderek yoğunlaşmaktadır ![]() • 1927 – 2000 yılları arasında nüfusumuz yaklaşık 5 kat artarak 13,6 milyon*dan 67,8 milyona ulaşmıştır ![]() Nüfus artış hızımızın zaman içindeki değişim grafiği 1927 – 2000 yılları arasında ülkemiz nüfus artış hızındaki değişiklik: • En düşük nüfus artışı 1945 yılında olmuştur ![]() ![]() ![]() • Nüfus artış hızı en fazla 1955 – 1960 yılları arasında olmuştur ![]() • Nüfus artış hızı %0 (binde) 10′un altına düşmemiş ve %0 29′u geçmemiştir ![]() • 1985 yılından sonra nüfus artış hızımız azalmaktadır ![]() Uyarı: Nüfus artış hızının düşmesiyle nüfus miktarımız azalmaz ![]() NÜFUSUN YAPISI: Nüfus sayımları sonucunda, nüfusun yapısal özelliklen tespit edilir ![]() ![]() Nüfusun Yaş Gruplarına Dağılımı: Yaş grupları nüfusun genel yapısı ve doğurganlık oranı hak*kında bilgi sahibi olmamızı sağlar ![]() ![]() ![]() Bilgi Kutucuğu • Nüfusun en önemli özelliği genç nüfusun çok olmasıdır ![]() • 0-25 yaş grubu toplam nüfusun yaklaşık yarısını oluşturur ![]() Nüfusun Cinsiyete Göre Dağıtımı: Nüfusun cinsiyet durumu bir ülkedeki kadın ve erkek nüfusu ifade eder ![]() ![]() Sanayi, ulaşım ve ticaretin geliştiği göç alan şehirlerde genel olarak erkek nüfus fazladır ![]() ![]() Nüfusun Eğitim Durumu: 1927 yılında nüfusumuzun % 11′ i okur – yazarken 2000′de bu oran % 90′a yaklaşmıştır ![]() ![]() Bilgi Kutucuğu • Okur – yazarlık oranının arttığı toplumlarda gelir düzeyi artmıştır ![]() • Okur – yazarlık oranı artan toplumlarda tarımsal üretim artmıştır ![]() • Okur – yazarlık oranı artan toplumlarda çevre duyarlılığı artmıştır ![]() Eğitim ve öğrenim hakkı, Anayasada güvence altına alınmıştır ![]() Madde 42: Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ![]() Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır ![]() İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır ![]() Devlet, maddi imkanlardar yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar ![]() ![]() Ülkemizde Çalışan Nüfus: Çalışma çağındaki nüfus dilim içinde bulunan ve belirli bir işi olan nüfusa “çalışan nüfus” veya “aktif nüfus” denir ![]() ![]() ![]() Çalışma hakkı Anayasa ile güvence altına alınmıştır ![]() Madde 49: “Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir ![]() ![]() Ülkemizin Kır ve Kent Nüfusu: Nüfusu 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|