|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| meyvecilik, nasıldır, türkiye’de |
Türkiye’De Meyvecilik - Türkiye’De Meyvecilik Nasıldır? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiye’De Meyvecilik - Türkiye’De Meyvecilik Nasıldır?Türkiye’de Meyvecilik - Türkiye’de Meyvecilik Nasıldır? Fındık Nemli iklim kış ılıklığı ve humuslu toprak ister ![]() Ana vatanı Karadeniz kıyılarıdır Ordu Giresun Trabzon ve Samsun illerinde ülkemiz fındığının %80′i üretilir Fındığın geri kalan kısmı Marmara Bölgesi’nde İzmit Körfezi çevresinden elde edilir![]() Yıllık üretimi ile Türkiye dünyadaki fındık ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar Bu ne*denle fındık önemli bir ihraç ürünüdür![]() Üzüm Ülkemizde yetişme alanı en geniş olan ve en çok üretilen meyvedir ![]() Üzüm bitkisine asma üzüm yetiştirilen yerlere bağ adı verilir ![]() Olgunlaşma döneminde yüksek sıcaklık ister Bununla birlikte soğuğa en dayanıklı bitki*lerden biridir![]() Üzüm üretiminde ilk sırayı Ege Bölgesi alır Bu bölgeyi Güneydoğu Anadolu İç Anadolu Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri izler![]() Türkiye kuru üzüm ihracatında birincidir ![]() İncir Soğuğa karşı dayanıksızdır ![]() Ege Bölgesi’nin kıyı kesimleri Akdeniz Marmara ve Karadeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu’nun soğuk olmayan kesimlerin*de yetiştirilir ![]() İncir kuru ve yaş olarak tüketilir ![]() Kuru incir ihracatımız gelişmiştir ![]() Elma Üzümden sonra yetişme alanı en geniş meyvedir ![]() Düşük sıcaklıklara dayanıklıdır ![]() En fazla İç Anadolu Bölgesi‘nde üretilir ![]() Turunçgiller (Narenciye) Turunçgil mandalina portakal limon gibi meyvelere denir ![]() Yüksek sıcaklık ve bol su ister Don olay*larından olumsuz etkilenir Bu nedenle sıcaklığın 0°C’nin üstünde olduğu yerlerde üretilir![]() En fazla üretim Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde yapılır Daha sonra Ege Marmara’nın güneyi Doğu Karadeniz Bölümü’nün (Rize ve çevresi) kıyılarında yetiştirilir![]() Muz Tropikal bir meyvedir ![]() Kış sıcaklık ortalamalarının yeterli olduğu Alanya – Anamur arasında üretilir ![]() Ülke ihtiyacını karşılamak için ithal edilir ![]() Antep Fıstığı Dünyada yetişme alanı sınırlıdır ![]() Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde yetiştirilir Üretiminde Gaziantep Şanlıurfa başta gelir![]() Kayısı Türkiye kayısı üretiminde dünyada 1 sı*radadır Türkiye’de en fazla kayısı Doğu Anado*lu’da (Malatya) üretilmektedir![]() Ceviz Soğuğa karşı dayanıklıdır Her bölgede yetişir Anayurdu Anadolu’dur Kereste ve lüks mobilya yapımında kullanılır Üretimin %50′si ih*raç edilir![]() Şeftali En çok Marmara ve Ege’de yetişir En ka*liteli şeftalinin yetiştiği yer Bursa‘dır
|
|
|
|