![]() |
Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri Ve Bölgelere Göre Dağılı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri Ve Bölgelere Göre DağılıTürkiyede Yetişen Tarım Ürünleri-Özellikleri-Bölgelere Göre Dağılı Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri, Özellikleri, Bölgelere Göre Dağılı, Buğday İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister ![]() ![]() ![]() Ayrıca düşük sıcaklıklardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz ![]() ![]() ![]() Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer ![]() ![]() ![]() (Marmara,Akdeniz,Güney doğu,Karadeniz,Ege, Doğu Anadolu) İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana'dır ![]() Arpa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır:Yetişme döneminde bol su ister ![]() ![]() ![]() Bugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi başta gelir) ![]() Üretimde 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Çeltik(Pirinç:Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister ![]() ![]() Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir ![]() ![]() ![]() Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir ![]() ![]() Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik ekim alanıdır ![]() Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz ![]() Çavdar: Serin yayla iklimi ister ![]() ![]() ![]() Yulaf:Besin sanayinde,hayvan yemi olarak ve yüksek alkollü içeceklerin imalinde kullanılır ![]() ![]() BAKLAGİLLER Nohut: İlk yetişme döneminde yağış ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mercimek: Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G ![]() ![]() ![]() ![]() Fasulye: Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir ![]() ![]() SANAYİ BİTKİLERİ 1-Tütün: Kıraç arazilerde yetişebilir ![]() ![]() ![]() Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır ![]() Üretimde 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 2-Şeker Pancarı: Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak'ta başlamıştır (ilk fabrika Uşak'ta 1926 yılında kuruldu) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **Ş ![]() ![]() ![]() ***Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz ![]() ![]() 3-Pamuk: Alüvyal toprakları sever ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili çukur alanlarda tarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi) ![]() 4-Çay: Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri Ve Bölgelere Göre Dağılı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri Ve Bölgelere Göre Dağılı5-Zeytin:Akdeniz iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() -Ayrıca Doğu Karadeniz'de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve Goğu Anadolu --Bölgesi'nde G ![]() ![]() -Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla , bir yıl azdır ![]() -Dünya zeytin üretiminde İtalya , İspanya ve -Yunanistan'dan sonra 4 ![]() ![]() 6-Ayçiçeği: İlk yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7-Haşhaş: Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() yapımında kullanılır ![]() büyük bir bölümü Ege Bölgesinden elde edilir ![]() 8-Anason:Alkollü içeceklere koku vermek amacıyla ve bitkisel çay olarak kullanılır ![]() ![]() 9-Keten-Kenevir:Genelde ikisi bir anılmaktadır ![]() Keten:Tohumları boya sanayinde kullanılır ![]() (bezir yağı elde edilir)Liflerinden kot ve keten kumaşı yapımında kullanılır ![]() ![]() Kenevir:Lifleri ketene göre daha kaba olan bu bitki çuval,paspas halat yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() 10-Soya Fasulyesi:Önceleri daha çok Doğu Karadeniz'de Ordu-Giresun çevresinde tarımı yapılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11-Susam ![]() ![]() ![]() ![]() DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ Yer Fıstığı: Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüm: Kışın -40ºC ye kadar dayanabilir ![]() Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi (Manisa, İzmir, Denizli ) gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya kuru üzüm üretimde birinciyiz ve ihracat yapmaktayız ![]() ![]() İncir:Akdeniz iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alır ve önemli ihracat ürünümüzdür ![]() Fındık: Anavatanı Türkiye'dir ![]() ![]() ![]() En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() sırada yer alır (%60-70) ![]() Turunçgiller(Narenciy e): Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir'e kadar olan güney kıyılarında, G ![]() ![]() ![]() Muz:Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() Elma:Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir ![]() ![]() Tokat, Kastamonu, Bursa, Burdur, Isparta, Antalya önemli elma üretim merkezlerimizdir ![]() ![]() Antepfıstığı:En iyi yetişme şartlarını G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayısı:Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() Badem: Kıraç arazilerde yetişebilmektedir ![]() ![]() ![]() Şeftali:Güney Marmara(özellikle Bursa çevresi) ve Kıyı Ege Kestane:Güney Marmara ve Batı Karadeniz ![]() Yumrulu Bitkiler Patates: kumlu topraklarda iyi yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() Soğan-Sarımsak: Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() Sebzecilik: Sebzeler çok fazla su isterler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|