![]() |
Türkiye'de Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'de Bölgelere Göre Yetişen Tarım ÜrünleriYurdumuzda yetişen tarım ürünleri, Hangi bölgede ne yetişir, Ülkemizde yetişen ürünler Marmarada Yetişen Tarım Ürünleri ![]() ![]() ![]() Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir ![]() ![]() Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi yoğunlaşır ![]() Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır ![]() Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3 ![]() ![]() ![]() Mısır : Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2 ![]() ![]() ![]() Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır ![]() ![]() Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır ![]() ![]() Zeytin : Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır ![]() ![]() Meyve : Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir ![]() ![]() Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir ![]() ![]() Akdeniz Bölgesi ![]() ![]() ![]() Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir ![]() ![]() Pirinç: Hatay’da Amik Ovası’nda, K ![]() ![]() Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir ![]() ![]() Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir ![]() ![]() Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir ![]() Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir ![]() ![]() Güneydoğu Anadolu ![]() ![]() Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir ![]() Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir ![]() Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir ![]() ![]() ![]() Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır ![]() ![]() Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir ![]() Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür ![]() ![]() Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir ![]() ![]() Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir ![]() Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir ![]() ![]() Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir ![]() Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'de Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'de Bölgelere Göre Yetişen Tarım ÜrünleriDoğu Anadolu Bölgesi ![]() Tütün : Muş, Bitlis ve Malatya’da ekimi yapılır ![]() Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir ![]() ![]() Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir ![]() Sebze : Lahana ve patates Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir ![]() Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ÜRÜNLER: * arpa * buğday * çavdar * tütün * şeker pancarı * pamuk * üzüm * kayısı * patates * lahana * kavun * karpuz * dut * elma * tahıl * baklagil * darı İç Anadolu Bölgesi ![]() * Tahıl (özellikle buğday,arpa, çavdar, yulaf) * Şeker Pancarı * Elma * Armut * Sebze (baklagiller – fasulye, nohut, mercimek, bakla) * Ayçiçeği * Badem * Patates İç Anadolu Bölgesi, Anadolu’nun orta kısmında yer alan Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ege Bölgesi ![]() ![]() Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1 ![]() ![]() ![]() ![]() İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır ![]() ![]() ![]() Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı ![]() ![]() ![]() Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır ![]() Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır ![]() ![]() Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır ![]() ![]() Karadeniz Bölgesi ![]() * MISIR * ÇELTİK (PİRİNÇ) * TÜTÜN * ÇAY * AYÇİÇEĞİ * FINDIK * TURUNÇGİLLER (Narenciye) (Portakal , mandalina, limon , greyfurt ve turunç) * PATATES * SOĞAN-SARMISAK Mısır : Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tütün : Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi’nden sonra 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Fındık : Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür ![]() ![]() ![]() Çay : Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Pirinç : Bol suya gereksinim duyar ![]() ![]() ![]() Şekerpancarı : Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları dışında tüm bölgede yetişme koşulları vardır ![]() ![]() Keten-kenevir : Nemli iklim bitkisi olan keten Batı Karadeniz Bölümü’nde Kastamonu ve Sinop’ta yetiştirilir ![]() ![]() Meyve : Amasya’da elma, Kastamonu’da erik, Rize’de turunçgiller, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır ![]() |
![]() |
![]() |
|