![]() |
Türkiye'de Hangi Bölgede Ne Yetişir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'de Hangi Bölgede Ne Yetişir ?Türkiye'de Hangi Bölgede Ne Yetişir TAHILLAR Buğday:İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister ![]() ![]() ![]() Ayrıca düşük sıcaklıklardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz ![]() ![]() Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken bazı yıllar düşer ![]() ![]() ![]() (MarmaraAkdenizGüneydoğuKarade nizEge Doğu Anadolu) İl olarak enfazla KonyaAnkara ve Adana’dır ![]() Arpaoğuğa ve sıcağa dayanıklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mısır:Yetişme döneminde bol su ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çeltik(Pirinç:Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister ![]() ![]() Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir ![]() ![]() ![]() Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir ![]() ![]() Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik ekim alanıdır ![]() Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz ![]() Çavdar: Serin yayla iklimi ister ![]() ![]() ![]() Yulaf:Besin sanayindehayvan yemi olarak ve yüksek alkollü içeceklerin imalinde kullanılır ![]() ![]() BAKLAGİLLER Nohut: İlk yetişme döneminde yağış ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mercimek: Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G ![]() ![]() ![]() ![]() Fasulye: Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir ![]() ![]() SANAYİ BİTKİLERİ 1-Tütün: Kıraç arazilerde yetişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimde 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 2-Şeker Pancarı: Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak’ta başlamıştır (ilk fabrika Uşak’ta 1926 yılında kuruldu) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ş ![]() ![]() ![]() Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz ![]() 3-Pamuk:Alüvyal toprakları sever ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 4-Çay: Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() 5-Zeytin: Akdeniz iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() -Ayrıca Doğu Karadeniz’de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve Goğu Anadolu --Bölgesi’nde G ![]() ![]() -Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla bir yıl azdır ![]() -Dünya zeytin üretiminde İtalya İspanya ve -Yunanistan'dan sonra 4 ![]() ![]() 6-Ayçiçeği: İlk yetişme döneminde su hasat döneminde kuraklık ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7-Haşhaşoğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8-Anason:Alkollü içeceklere koku vermek amacıyla ve bitkisel çay olarak kullanılır ![]() ![]() 9-Keten-Kenevir:Genelde ikisi bir anılmaktadır ![]() Keten:Tohumları boya sanayinde kullanılır ![]() (bezir yağı elde edilir)Liflerinden kot ve keten kumaşı yapımında kullanılır ![]() ![]() Kenevirifleri ketene göre daha kaba olan bu bitki çuvalpaspas halat yapımında kullanılır ![]() ![]() ![]() 10-Soya Fasulyesi:Önceleri daha çok Doğu Karadeniz’de Ordu-Giresun çevresinde tarımı yapılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11-Susamıcak iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ Yer Fıstığı: Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüm: Kışın –40ºC ye kadar dayanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İncir:Akdeniz iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fındık: Anavatanı Türkiye’dir ![]() ![]() ![]() En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() sırada yer alır (%60-70) ![]() Turunçgiller(Narenciye): Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir’e kadar olan güney kıyılarında G ![]() ![]() Muz:Tropikal iklim bitkisidir ![]() ![]() ![]() Elma:Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir ![]() ![]() Isparta Antalya önemli elma üretim merkezlerimizdir ![]() ![]() Antepfıstığı:En iyi yetişme şartlarını Goğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 90) ![]() ![]() ![]() ![]() Ege Bölgelerinde çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı yapılabilmektedir ![]() ![]() ![]() Kayısı:Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() Badem: Kıraç arazilerde yetişebilmektedir ![]() ![]() ![]() Şeftali:Güney Marmara(özellikle Bursa çevresi) ve Kıyı Ege Kestane:Güney Marmara ve Batı Karadeniz ![]() Yumrulu Bitkiler: Patates: kumlu topraklarda iyi yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() Soğan-Sarımsak:Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir ![]() ![]() ![]() Sebzecilik: Sebzeler çok fazla su isterler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir ![]() ![]() Seracılıkıcaklığı kontrol altına alarak entansif (intansif) tarım metotlarını uygulamak suretiyle mevsiminden önce veya sonra turfanda sebze-meyve üretimi yapılan faaliyettir ![]() Akdeniz(Antal-ya Bölümü ve Mersin çevresi)Kıyı Ege Güney Marmara(YalovaBursa Çevresi) Gül ve Çiçekçilik:%90’dan fazlası Isparta çevresinde yapılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|