|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hollandanın, kültürü, yemek, yemekleri |
![]() |
Hollandanın Yemekleri - Hollandanın Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hollandanın Yemekleri - Hollandanın Yemek Kültürühollandanın yemek kültürü, hollanda yemekleri, hollandanın yemek isimleri, hollanda yemeği Hollanda’nın sömürge geçmişi Hollanda’nın yemek kültürü üzerinde ciddi bir etkiye sahip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hollandanın Yemekleri HOLLANDA EKMEĞİ (Moulinex HBB & Pide Ekmek Yapma makinesi içindir) Tüm dünyada leziz peynirieriyle anılan Hollanda'nındil peyniriyle hazırlanan ekmeği geleneksel Türk damak tadına da çok uygun ![]() MALZEMELER Su 375 ml ![]() Tuz 2 tatlı kaşığı Beyaz Un 375 gr ![]() Çavdar Unu 115 gr ![]() Tam buğday unu 40 gr ![]() Dil peyniri 150 gr ![]() Haşhaş tohumu 40 gr ![]() ![]() Kuru maya 1/3 yemek kaşığı (0,75 büyük ölçek) HAZIRLANIŞI Su ve tuzu pişirme haznesine koyun ![]() Daha sonra unların yarısını, lif lif ayırdığınız peyniri ve haşhaşı ilave edin ![]() ![]() 2 numaralı pişirme programını, 3 numaralı kızartma seviyesini ve 1000 gr ![]() ![]() ![]() Sinyal sesini duyduğunuzda 20 gr ![]() ![]() Programın bitiminde makineyi açıp pişirme haznesini dışarı çıkartın ![]() ![]() HOLLANDA USULÜ TEREYAĞLI KEK Malzemesi: 500 gr ![]() 20 gr ![]() 100 gr ![]() 5 çorba kaşığı ılık süt 125 gr ![]() 4 yumurta 1 tutam tuz 25 gr ![]() 1 çay kaşığı kabartma tozu ![]() İçi için: 3 yumurta sarısı 80 gr ![]() 80 gr ![]() 80 gr ![]() 25 gr ![]() Glasesi için: 150 gr ![]() 1 çay bardağı meyve suyu 1 çay kaşığı limon suyu 60 gr ![]() Hazırlanışı: Unu bir kaba koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HOLLANDA USULÜ ÇİKOLATALI PASTA Malzemesi: 180 gr ![]() 180 gr ![]() 8 yumurta (sarısı, akı ayrılmış, akı çırpılıp köpük haline getirilmiş) 120 gr ![]() 1 çay kaşığı tarçın 1 limonun suyu ve kabuk rendesi 250 gr ![]() Kreması: 35 cl ![]() 80 gr ![]() 3 yumurta sarısı 50 gr ![]() 45 gr ![]() Çikolatalı glase: 90 gr ![]() 175 gr ![]() 1/2 bardak su Hazırlanışı: Margarini bir kaba koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İç için verilen malzemeleri bir kapta benmari usulüyle (içi su dolu bir kap içinde ateşe oturtarak) çırparak krem haline getirin ![]() ![]() ![]() Glase için çikolatayı yine benmari usulüyle eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FINDIKLI HOLLANDA BİSKÜVİSİ 300 gr ![]() 150 gr ![]() 175 gr ![]() 1 yumurta 100 gr ![]() Yarım paket vanilya Limon kabuğu rendesi 150 gr ![]() Unu hamur tahtası üzerinde eleyiniz ![]() Tereyağı ilâve ederek bıçak ile kıyınız ![]() Bir yumurta akı, vanilya, limon kabuğu rendesi ilâve ediniz ![]() Hepsini beraber yoğurarak birleştiriniz ![]() ![]() Her bir parçayı ayrı ayrı merdane ile açınız ![]() Her bir parçayı tahta üzerine serpilen toz şekeri üzerinde yuvarlayarak silindir şekline getiriniz ![]() Sonra 1-1,5 cm ![]() ![]() Birer parmak ara ile tepsiye diziniz ![]() Orta ısıda fırında pişiriniz ![]() Arzu edilirse fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpiniz ![]() HOLLANDA USULÜ MAYALI HAMUR Malzemesi: 250 gr ![]() 20 gr ![]() 1 çorba kaşığı şeker 1/4 litre ılık süt 75 gr ![]() 75 gr ![]() 1 yumurta 1 tutam tuz 1/2 limonun rendelenmiş kabuğu açmak için un 3 litre su tuz Hazırlanışı: Unu bir kabın içine koyun, ortasını havuz gibi açarak, ufalanmış mayayı içine koyun, üzerine şeker ekin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TON BALIKLI SALATA (HOLLANDA) Malzemeler 5 patates, Bizim Mutfak Mayonez, Ton balık, Ağız tadına göre tuz, 3-5 adet turşu salatalık, 5 adet yumurta ![]() Hazırlanışı 1 ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Öneriler: Ton balığın yağını da içerisine eklerseniz daha güzel bir tad elde edersiniz, ekmek üzerine sürülerek de yenebilir ![]() HOLLANDA USULÜ PEYNİRLİ KANAPE Malzemesi: 8 dilim tost ekmeği, 80 gr ![]() 8 dilim salam, 8 ince dilim taze kaşar ![]() Hazırlanışı: Tost ekmeklerinin her iki yüzünü de kızartın ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hollandanın Yemekleri - Hollandanın Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hollandanın Yemekleri - Hollandanın Yemek KültürüKUŞKONMAZLI PEYNİRLİ GRATEN (HOLLANDA) 4 porsiyon 1 kilo yeşil kuşkonmaz, tuz, 1 tutam şeker, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 125 gram eski Gouda peyniri, 1 çay bardağı krema, 1 paket sos hollandez, 125 gram tereyağı, toz hintcevizi, karabiber, Worcester sauce, maydanoz ![]() Kuşkonmazların alt kısımlarını soyun, sert uçlarını kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haşlanmış tuzlu patates ve jambon ile servis yapın ![]() SAUCE HOLLANDAISE 10 kişilik MALZEME: 1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan 10 adet ezilmiş tane karabiber 1 kahve fincanı sirke 2 çorba kaşığı su 4 yumurtanın sarısı 500 gr ![]() 1/2 limonun suyu 1/4 tatlı kaşığı tuz YAPILIŞI : Sirkeyi, soğanı ve tane karabiberi küçük bir tencereye koyup ağır ateşte sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatıp ateşten alınız İlk sıcaklığı geçince İçine tuz, su, limon suyu ve yumurta sarısını ilâve edip çırpma teli ile devamlı ve dikkatlice karıştırarak ocağın kenarına veya sıcak suyun içinde yumurtayı iyice kabartıp koyulaşıncaya kadar pişirmeden çırpınız Kıvama geldiğini anlamak için teli biraz kaldırınca telden yumurtanın üzerine düşen yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır Sıcak suyun içinden çıkarıp ilk sıcaklığı geçinceye kadar karıştırınız Sonra tereyağını sicim gibi akıtarak ve devamlı karıştırarak yumurtaya yediriniz İnce süzgeçten geçirip kullanınız ETLİ EKMEK DOLMASI (HOLLANDA) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 10 tane küçük ve yuvarlak sandviç ekmeği, 130 gram tereyağı, 30 gram un, 250 gram kıyma (yarısı koyun, yarısı süt danası olacak) 1 baş soğan, 2 yumurta, 2 bardak süt, 1 bardak et suyu, yeteri kadar tuz ve karabiber, 1 çimdik kişniş tozu, 1 çimdik karanfil tozu, 1 çimdik zencefil ![]() Yapımı: Sandviçleri yanlamasına üstlerine yakın kısımlarından keserek biri ince, biri kalın olmak üzere ikişer dilime ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda porselen bir kâsenin içinde yumurtaları sütle ve bir çimdik tuzla iyice çırpın ![]() ![]() Kalan tereyağını bir tavaya koyarak ateşe oturtun ![]() ![]() ![]() RİNGALI HOŞGÖR (HOLLANDA) (haringsl) Kullanılacak malzeme (6 kişi için): 8 taze ringa balığı veya 18 sardalye balığı, 2 yumurta, 1 baş iri pancar, 4 patates, 3 kornişon, 3 soğan turşusu, 1 limon, 2 kokulu elma (veya 1 kaşık kapari ve 1 körpe havuç), 1 tatlı kaşığı hardal, 1 bardak zeytinyağı, yeteri kadar beyaz biber ve tuz ![]() Yapımı: Ringaların içini, dışını temizleyip bol suda yıkadıktan sonra bunların filetolarını çıkarmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patatesle pancar soğuyunca bunlardan iki - üç yuvariak dilimi bir kenara bıraktıktan sonra geri kalanını tavla zarı biçiminde küçük parçalara doğramalı ![]() ![]() ![]() ![]() iki yumurtayla zeytinyağı, limon, tuz ve biberden yararlanarak bir mayonez hazırlamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AMSTERDAM ÇORBASI (HOLLANDA) (erwtensoep) Kullanılacak malzeme (4 kişi için): Tutarı 1 kilo olacak (2 paça, sosis, kuzu kulağı, dana veya koyun dili), 1/2 kilo kuru bezelye, 3 pırasa, 2 sap körpe havuç, 1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz, yeteri kadar tuz ve karabiber ![]() Yapımı: İyice yıkanmış bezelyeleri bir gece önceden suya koyup ıslatmalı ![]() ![]() ![]() ![]() Beri yanda paçaları ve kulakları iyice temizlemeli ![]() ![]() ![]() Etler pişince bunları bir kevgirle suyundan çıkarıp bir kenara koymalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|