Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ermeni, kültürü, mutfağı, yemek

Ermeni Yemek Kültürü - Ermeni Mutfağı

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ermeni Yemek Kültürü - Ermeni Mutfağı



Ermeni Yemek Kültürü,Elmenilerin yemekleri,Ermenilerin yöresel yemekleri,Geleneksel Ermeği MutfağıiErmeni mutfak kültürü

Ermeni Yemekleri

Topik
Topik, Ermeni mutfağının şarkılar ve manilere konu olmuş en özgün tadlarından biri Gelgelelim, Kumkapılı Topikçi Hampik'in maniler okuyarak sattığı topikler de, tıpkı ötekiler gibi hafızalardan silinmeye yüz tuttu Topik, bugün yalnızca İstanbul'da bir-iki meyhanede soğuk meze tepsisini süslüyor ve Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerden Kurtuluş'ta bazı mezecilerde satılıyor Bir de tabii, yaprak sarması ve midye dolması ile birlikte, Ermenilerin geleneksel Dzununt ve Zadik sofralarındaki vazgeçilmez yerini koruyor

Malzemeler: (12 kişilik)
3 orta boy patates,
½ kg nohut,
2 kilo soğan ½ kg tahin,
4 tatlı kaşığı şeker,
2 tatlı kaşığı tuz,
3 tatlı kaşığı tarçın,
2 tatlı kaşığı kara biber,
2 tatlı kaşığı yeni bahar,
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
3 çorba kaşığı kuru üzüm

Yapılışı: Patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın Bir gece önceden ıslattığınız nohutu, iyice pişirin Kabuklarını soyduğunuz patatesleri püre haline getirin Nohutları da aynı şekilde, tek tek kabuklarını temizleyerek iyice ezin ve püre kıvamına getirin Soğanları ince ince doğrayın, tuzsuz olarak haşlayın Pişen soğanı süzgece koyup suyundan arındırın Soğan suyunu saklayın Patates ve nohut püresini birleştirip içine 2 kaşık tahin, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 kaşık soğan suyu ilave edin Bu püreyi bir süre serin bir yerde dinlendirin Suyundan arındırılmış soğana tahta bir kaşık ile tahini yedirin, içine şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, tarçın, kara biber, yeni bahar ve dolmalık fıstığı ilave edin Dinlendirdiğiniz püreden avuç içi büyüklüğünde bir top alarak 2 temiz bezin arasına yerleştirin Bu topu, oklava ile açarak bir dikdörtgen elde edin Daha sonra bezlerin arasından alıp, içine bir miktar soğan koyarak bohça haline getirin Bütün püreyi aynı şekilde soğanlarla birleştirip bohçalar oluşturun Yeniden serin bir yere alın ve iyice dinlendirin İkram ederken üzerine tarçın serpmeyi unutmayın

Khavidz
Yapılışı basit gibi görünen ancak kıvamını tutturmak için maharet isteyen Khavidz, Ermeni mutfağının en lezzetli bayram tatlılarından biri İçi tavukgöğsüne yakın bir yoğunlukta, hatta hafifçe sulu olması gereken Hhavidz'in üzeri ise tıpkı kazandibi gibi iyice kızarmış olmalı Ermeni ustaların çalıştığı Kapalıçarşı'nın eski lokantalarında yapılan özel Hhavidz günleri artık unutulmuş durumda Hhavidz şimdi yalnızca, geleneklerin korunduğu bazı evlerde yaşatılıyor

Malzemeler: (8 kişilik)
125 gr tereyağ,
1 kg süt,
8 çorba kaşığı un,
9 çorba kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı vanilya,
1 çorba kaşığı irmik

Yapılışı: Sütü, şekeri ve vanilyayı birlikte kaynatın Çok kısık ateşte, unun rengini koyulaştırmadan 20 dakika kavurun Kaynamış sütü azar azar dökerek una yedirin Karışımın boza kıvamına gelmesine dikkat edin Tercihan ufak bir bakır tencereyi veya fırına girebilecek bir kabı yağlayıp irmikleyin Khavits hamurunu dökün, kısık ateşte üstü nar gibi kızarana kadar pişirin Piştikten sonra ters çevirin ve servis yapın Servis sırasında üzerine tarçın ekebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.