![]() |
Kentlere Göçün Nedenleri Ve Sonuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kentlere Göçün Nedenleri Ve SonuçlarıKentlere Göçün Nedenleri Kentlere Göçün Neden ve Sonuçları Göç: İnsanların bir yerden başka yere taşınmasına göç denir ![]() ![]() - İç göçün temel sebepleri: Ekonomik imkanlar , eğitim imkanları, kan davası, terör gibi olaylar etkilidir ![]() - Mevsimlik Göç: Kişilerin belli süreler için başka yerlere giderek çalışması sonra yerine dönmesidir ![]() Beyin Göçü: Doktor, mühendis, bilim adamı gibi yetişmiş kişilerin başka ülkelerde çalışmasına beyin göçü denir ![]() Beyin göçü ülkenin gelişmesini yavaşlatır ![]() ![]() Kırsal Yerlerden Kentlere Göçün Nedenleri: 1- Tarımda makineleşmenin artması 2- Hızlı nüfus artışı 3- Kentlerdeki iş olanakları 4- Kentlerdeki eğitim ve sağlık olanakları ** En çok göçü Karadeniz ve Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri verir ![]() ![]() **En çok göç alan yerler; İstanbul, İzmir, Adana, mersin gibi büyük ve sanayisi gelişmiş illerdir Kentlere Göçün Sonuçları: 1- Kentlerde altyapı ve eğitim sorunları oluşur ![]() 2- Gecekondulaşma sorunu ![]() 3- Çevre kirliliği ve gürültü kirliliği ![]() 4- Çevreye uyum sorunu yaşanması (kültür çatışması) 5- Doğal çevrenin bozulması 5- Yol, su, elektrik, sağlık kuruluşlarının yetersizliği ![]() Yerleşme Ve Seyahat Özgürlüğü: Anayasamızın 23 ![]() ![]() ![]() - İnsanlar salgın hastalık olan yerlere, tarihi eser kalıntıları olan yerlere (sit alanları), hazine ve ya özel arazilere yerleşemez ![]() - Seyahat hakkı ise kişinin suç işlenmesi, sağlın hastalık bölgelerine gitme veya ayrılma gibi durumlarda kısıtlanabilir |
![]() |
![]() |
|