![]() |
Karşılaştırmalı Üstünlükler Örnekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karşılaştırmalı Üstünlükler ÖrneklerÖrnekler Aşağıdaki örnekler teorinin mantığını kavramada yardımcı olabilir ![]() Örnek 1 İki adam bir adada tekbaşlarına olsunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birbirlerinden ayrı ayrı çalışmaları faydalarına olur mu? Hayır, uzmanlaşma ve takas (ticaret) her ikisinin de faydasına olacaktır ![]() O zaman çalışmalarını nasıl bölüşeceklerdir? Karşılaştırmalı üstünlükler teorisine göre (mutlak üstünlük değil), genç adam hangi işlerde daha iyiyse o işlere daha fazla zaman ayıracak, yaşlı adam ise genç adama göre biraz daha kötü olduğu işler üzerinde yoğunlaşacaktır ![]() ![]() ![]() Örnek 2 A 100 P1 ve 100 P2 İhtiyaç duyuyor B 100 P1 ve 100 P2 İhtiyaç duyuyor A: Ticaret Yok Ürün Maliyet Üretim Maliyet P1 10 100 1000 P2 20 100 2000 Net - 200 3000 B: Ticaret Yok Ürün Maliyet Üretim Maliyet P1 15 100 1500 P2 25 100 2500 Net - 200 4000 A Ticaret İle: 56 P2 için 100 P1 Ürün Maliyet Üretim Maliyet P1 10 200 2000 P2 20 44 880 Net - 244 2880 B Ticaret İle: 100 P1 için 56 P2 Ürün Maliyet Üretim Maliyet P1 15 0 0 P2 25 156 3900 Net - 156 3900 Bu sayede A 120 birim maliyet veya 4% ve B 100 birim maliyet veya 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek 3 Eşit büyüklükte iki ülke olduğunu varsayalım, Kuzeyistan ve Güneyistan ![]() ![]() Kuzeyistan: 100 ton Güneyistan: 200 ton Tersine her iki ülke de tüm kaynaklarını Kumaş üretiminde kullanırlarsa çıktı miktarı şöyle olur: Kuzeyistan: 100 ton Güneyistan: 100 ton Her iki ülkenin de iki mal arasında sabit fırsat maliyetlerine sahip olduğunu ve her iki ülkenin de tam istihdam durumunda olduğunu varsaymamaız gerekir ![]() ![]() ![]() Güneyistan Besin üretiminde mutlak üstünlüğe sahiptir ve ülkeler Kumaş üretiminde eşit derecede üretkendirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde ele alındığında Güneyistan, Kuzeyistan'a göre daha düşük olan fırsat maliyeti nedeniyle Besin üretiminde karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptir ![]() ![]() Farklı fırsat maliyetleri ülkelerin uzmanlaşıp ticaret yaptıkları durumda çift taraflı fayda kazançlarına yol açacaktır ![]() ![]() ![]() Ticaret öncesi üretim ve tüketim Besin Kumaş Kuzeyistan 50 50 Güneyistan 100 50 Dünya Toplamı 150 100 Şimdi iki ülke arasındaki ticaretin sonuçlarını inceleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer her iki ülke de karşılaştırmalı üstünlüğe sahip oldukları malların üretiminde tam olarak uzmanlaşırlarsa çıktı miktarları şöyle olacaktır: Ticaret sonrası üretim Besin Kumaş Kuzeyistan 0 100 Güneyistan 200 0 Dünya Toplamı 200 100 Dünya Besin üretiminin arttığına, Kumaş üretiminin ise sabit kaldığına dikkat edin ![]() Ticaret sonrası tüketim Besin Kumaş Kuzeyistan 75 50 Güneyistan 125 50 Dünya Toplamı 200 100 Kuzeyistan 75 ton Besin için 50 ton Kumaş ticareti yapmıştır ![]() ![]() ![]() Uluslararası ticaret Tanımlamalar Ödemeler dengesi Cari hesap (Dış ticaret dengesi) Sermaye hesabı Yabancı kambiyo rezervleri Bağımsız servet fonu Net Sermaye Akışı Karşılaştırmalı üstünlükler Salt kazanç İkame endüstri ithali Uluslararası ticaret Organizasyonlar ve politikalar Expertexim Uluslararası Ticaret Akademisi Dünya Ticaret Örgütü Uluslararası Para Fonu Dünya Bankası Uluslararası Ticaret Merkezi Ticaret birliği Serbest Bölge Ticaret engeli Düşünce ekolleri Serbest ticaret Dengeli ticaret Merkantilizm Korumacılık İlgili yayımlar Küreselleşme Dış kaynak kullanımı Ticari dürüstlük Doğru ticaret Ekonomi Makroekonomi Uyumlu beklentiler * Ödemeler dengesi * Merkez bankası * Döviz * Altın standardı * Gresham yasası * Enflasyon * IS/LM modeli * Para * Gayrisafi mill hasıla * Para Politikası * Milli Gelir Hesapları * Satınalma Gücü Paritesi * Rasyonel bekleyişler * Resesyon * İşsizlik * Kalkınma Mikroiktisat Kıtlık * Fırsat Maliyeti * Arz ve Talep * Esneklik * İktisadi Artık * Toplam Talep * Tüketici Teorisi * Piyasa Yapısı * Refah * Piyasa Yetersizliği Alt dallar Uluslararası * Kalkınma * İşgücü * Çevre * Kurumsal * Normatif * Davranışsal * Deneysel * Finansal * Sanayi İktisadı * Kamu Maliyesi * İktisadi Psikoloji * İktisat Sosyolojisi * İktisadi Coğrafya * Pozitif * Hukuk ve İktisat * Politik İktisat Metodoloji Ekonometri * Nümerik ekonomi * Heterodoks İktisat Ünlü ekonomistler Adam Smith * David Ricardo * Karl Marx * Ludwig von Mises * John Maynard Keynes * Milton Friedman * daha fazlası Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|