![]() |
Osmanlı Saray Mutfağı Mutfak Hizmetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Saray Mutfağı Mutfak HizmetleriMutfak hizmetleri Topkapı Sarayında Divan Vezirleri ve Harem halkı için yapılan yemekler Has Mutfakta, padişaha özel yemekler ise Kuşhane Mutfağında, haremin üst seviyeli kadınlarına Valide Sultan Mutfağında, Harem ağalarına Kızlarağası Mutfağında, Kapı Ağaları ve Divan memurlarına ayrı bir mutfakta, Hazinedar başı ve maiyetine, Kilercibaşı ve maiyetine, Saray ağası ve maiyetine ayrı ayrı mutfaklarda yemek pişiriliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Saray aşçılarının ustalarına Üstüdan-ı Matbah-ı Has deniliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişaha yemek pişirenler ise Zülüflü Baltacılardan, güvenilir iki kişi ve bunlara bağlı yeterince aşçı ve helvacıdan oluşmaktaydı ![]() ![]() ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|