Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bamya, çeşitleri, türkiyede, yerel

Bamya Türkiye'de Yerel Bamya Çeşitleri

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bamya Türkiye'de Yerel Bamya Çeşitleri




Türkiye'de Yerel Bamya Çeşitleri
Ülkemizde özellikle, Ege ve Marmara bölglerinde bamya yetiştiriciliği yağunlaşmıştır Ancak Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygınlık kazanmıştır Bu durum da, zamanla iklimle uyum sağlayan yerel bamya çeşitlerinin oluşmasına neden olmuştur

Amasya (diğer adıyla çiçek) Bamyası : Amasya, Tokat ve İç Anadolu'da yaygın olarak yetiştirilen ve çiçek bamyası olarak da adlandırılan bu çeşit açık yeşil renkli ve küçük meyvelidir

Özellikle kurutmalık olarak değerlendirilir Çok küçük toplanmasından dolayı da, çiçek bamyası adını almıştır Çiçekler açılarak döllenme tamamlandıktan bir süre sonra hasat yapılır Ortalama 1 cm büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benze ancak çok küçüktürler Çiçek bamyası, genellikle kurutmalık olarak değerlendirilir Türkiye de yetiştirilen 21000 ton bamyanın 2 trilyonluk yıllık üretimi Amasya'nın Taşova ilçesinde yapılmaktadır Ancak, yetişme alanları Orta Anadolu'ya kadar uzanmakatadır

Sultani Bamya: En yaygın yetiştirilen ve en ufak tiplere sahip olan bu gruptaki bamyalardır Bu türler, özellikle Marmara ve Ege bölgelerimizde yaygın yetiştirilen koyu yeşil renki düzgün ve beşgen köşeli meyvelere sahip önemli bir çeşidimizdir Meyve eti yumuşak ve çok lezzetlidir Sofralık bir çeşit olan sultani bamyada hasat gecikmesi ile selülozlaşma çok yavaş olur Bu grupta yeralan Akyüz ve Kabaklı çeşitleri Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir Taze tüketilmenin yanı sıra, gıda sanayi tarfından da işlenmektedir


Bornova Bamyası (Manikürlü bamya, kınalı bamya): Ege bölgesinde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve konservelik bir çeşittir Sümüksü yapı oluşturmaması nedeniyle konserve değeri yüksektir Meyve sultani bamya kadar uzun değildir Ucu hafif tombul ve sap bağlantı kısmı incedir En belirgin özelliği ise sap bağlantı kısmının mor renk taşımasıdır Beş köşeli meyve etli ve çok lezzetlidir


Balıkesir Bamyası (Tombul bamya): Balıkesir bamyası değer yerli çeşitlerimizden altı köşeli ve etli meyve özelliği ile kolayca ayrılabilir Çok kısa, şişkin, meyveli ve ucu küttür Bu nedenle tombul bamya olarak adlandırılır Taze tüketime uygunluğu kadar konserve içinde uygun olan bu çeşidin meyveleri etli, ancak çok çekirdeklidir

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.