Ahududu Yetiştirilmesi |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ahududu YetiştirilmesiYetiştirilmesi Ahududu, taze ürünler pazarı ve ticari işleme için yetiştirilir Geleneksel olarak yaz sonu mahsülü olan ahududu, yeni bir teknoloji, çeşitlilik ve yenilikler sayesinde tüm yıl boyunca tüketilebilir Ahududunun tam olgunluğuna erişebilmesi için bol güneş ışığı ve suya ihtiyacı vardır Kuş dışkısı ile yayılan tohumlarla ahududular bahçelerde sık sık yabani ot olarak baş gösterirler Ahududuların yetiştirilmesine normalde kışın dip sürgünlerden başlanır Bu sürgünler bir metre aralıklarla verimli, iyi kanalize edilmiş topraklara ekilmelidir Dikimden önce toprağı derinlemesine kazarak ve gübre gibi organik maddeler ekleyerek hazırlayın İlk sene, bitkinin rezervlerini depolaması ve büyüyebilmesi için bütün çiçekler toplanır İkinci seneden itibaren bir önceki senin fidanları ilkbaharda çiçeklenecek ve yazın meyveler olgunlaşacaktır İlkbahar ve yaz boyunca bitkiyi iyi sulanır, fakat sonbahar döneminde su miktarını azaltılır Bu, fidanların kışı geçirebilmeleri için sertleşmekerini sağlayacaktır Kış boyunca eski çiçeklenmiş fideleri toprak seviyesinde budanır Yeni fidelerin de küçük ve zayıf olanları ayıklanır Birbirilerine çok yakın büyüyen fideleri sökülür, fidelerin arasında 10-15 cm mesafe olmalıdır Çoğu ahududu çeşidinin kazığa bağlanması gerekecektir Ahududular kuvvetlidir ve biraz istilacı olabilirler Bitkinin biraz uzağında sürgün verebilirler İlkbaharda bitkinin sınırlarını işaretlenir ve bu bölgeyi bir bel ile kazınır Bu işlem sürgünleri ayıracaktır Bölgenin dışındaki sürgünleri kazıp çıkartılır Koyu kırmızı rengini almış ve göbeğine dokunulan meyveleri toplanır Meyveler bu zamanlarında en tatlı hallerine ve olgunluğa erişmiştir Fazla meyvelerden ahududu reçeli yapılabilir veya bu meyveler dondurulabilirler Kaynak : Wikipedia |
|