Enzim Adlandırma Konvansiyonları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Enzim Adlandırma KonvansiyonlarıAdlandırma konvansiyonları Bir enzimin adı çoklukla substratı veya katalizlediği reaksiyonun adından türetilir, sözcüğün sonuna -az eki getirilerek Bunun örnekleri laktaz, ***** dehidrojenaz ve DNA polimerazdır Bu adlandırma yöntemi ile, aynı tepkimeyi katalizleyen farklı enzimler aynı temel ada sahip olabilir, bunlara izoenzim denir İzoenzimlerin amino asit dizileri birbirinden farklı olur, ve optimal pH'leri, kinetik özrllikleri ve immünolojik özellikleri ile ayırt edilebilirler Ayrıca, yapay şartlar altında bir enzimin katalizlediği tepkime, fizyolojik şartlarda katalizlediğiyle aynı olmayabilir Bu yüzden bazen aynı enzimin iki farklı adla tanımlandığı olur Örneğin, endüstride glukozu fruktoz tatlandırıcısına dönüştürmek için kullanılan glukoz izomeraz, hücre ortamında (in vivo) ksiloz izomeraz olarak adlandırılır![]() Uluslararası Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Birliği, EC numaraları denen, enzimler için bir adlandırma sistemi geliştirmiştir; her enzim başında da "EC" olan ve dört sayıdan oluşan bir dizi ile betimlenir İlk sayı enzimleri mekanizmalarına göre genel olarak sınıflandırır:Üst düzey sınıflandırma şöyledir: EC 1 Oksidoredüktazlar: yükseltgenme/indirgenme (redoks) tepkimelerini katalizler EC 2 Transferazlar: Fonksiyonel grupların (örn bir metil veya fosfat grubunun) transferini katalizlerEC 3 Hidrolazlar: çeşitli bağların hidrolizini katalizler EC 4 Liyazlar: Hidroliz ve yükseltgenme harici yollar ile çeşitli bağları keser EC 5 İzomerazlar: Tekil bir molekülde izomerizasyon değişikliklerini katalizler EC 6 Ligazlar: İki molekülü kovalent bağlarla birleştirir ![]() Adlandırma sisteminin tamamı, resmi sitesinde (İngilizce olarak) bulunabilir sdfsodfıu8qoıwe8qweudjıaksldjas8d9yuwuqhejwqıeKaynak : Wikipedia |
|
|
|