Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açık, kaynak, kodlu, sistemleri, ticari, yazılımları, yönetim, öğretim, öys

Öğretim Yönetim Sistemleri 'Açık Kaynak Kodlu' Ve 'Ticari' Öys Yazılımları

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Öğretim Yönetim Sistemleri 'Açık Kaynak Kodlu' Ve 'Ticari' Öys Yazılımları

'Açık Kaynak Kodlu' ve 'Ticari' ÖYS yazılımları
Öğretim yönetim sistemleri açık kaynak kodlu ve ticari olmak üzere iki çeşittir Eğitim alanında daha çok açık kaynak kodlu (AKK) yazılımlar tercih edilmektedir Bunun sebebi AKK yazılımlar maliyeti ortadan kaldırmaktadır AKK yazılımlar GNU lisansı altında dağıtılan yazılımları kapsar AKK yazılımları kullanırken göz önünde bulundurulması gereken bazı unsurlar vardır Bunlar:

Üretici firmadan bağımsızlık

AKK yazılımlar sayesinde bir firmanın desteğine ihtiyaç duyulmaz Gönüllü geliştiriciler sayesinde sorunlar çözümlenebilir

Güvenilirlik

Ticari yazılımlar güvenilirlik konusunda bir adım öndeler Çünkü ticari kaygılardan en iyi olanı üretmeleri gerekmektedir Bunun için de profesyonel bir kadroları vardır

Kullanıcı gereksimine duyarlılık ve esneklik

AKK yazılımlar, ticari yazılımlara kıyasla daha esnek oldukları için kullanıcının gereksinimine daha çok cevap verir Sistemi değiştirmek ve geliştirmek için gereken değişiklikler kolayca uygulanabilir Ticari yazılımda ise firmaya bağlı kalınmaktadır

Yenilikçiliğin desteklenmesi

Ticari yazılım firmaları bir değişiklik yapmak için kayda değer bir ihtiyaç olmasını beklemektedirler AKK yazılım ise heran değiştirilip geliştirilebildiği için yaniliğe daha çok açıktır

Güvenlik

AKK yazılımların güvenliği tartışılabilir Yazılıma destek veren geliştiricilerin sayısının çok olmasından dolayı güvenlik açıkları oluşabilir Bunun yanı sıra yazılımın kodu herkes tarafından ulaşılabildiği için açıklarını bulmak daha kolaydır

Görüldüğü üzere her iki tür yazılımında kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır İhtiyaçlar ve imkanlar dahilinde bahsedilen unsurlar değerlendirilip tercih yapılmalıdır
Elektronik öğrenme üzerine çalışan firmalar genelde kendi ÖYS'lerini kendileri üretirler Bu ÖYS'lerin birçoğu dünya standartlarına uygun olduğu için (Scrom) ayrı satılabilirlerTürkiye de e-learning üzerine çalışan birçok firma vardırBunlara türkiye de e-learning şeklinde yapacağınız bir araştırmayla ulaşabilirsiniz Bunun dışında

http://wwwadvancitynet/urunler/edugatehtml
http://e-learningtalkscom

bu linkler ÖYS hakkında çeşitli bilgiler içermektedir
ÖYS(lms)yazılımları arasında türkiye de yaygın olarak 'moodle' ve 'blackboard' kullanılmaktadırBunun dışında

http://wwwwebinercom
http://wwwbilgeadamcom
http://wwwenoctacom

yazılımlarıda tercih edilmekte ve kullanılmaktadır Bu yazılımlar kullanılırken üzerinde durulması gereken dokuz basamak vardır:

Kullanıcı üyeliği
Kategori yönetimi
Kurs yönetimi
Ders yönetimi
Quiz yönetimi
Duyuruların hazırlanması ve yönetimi
Ödev yönetimi
Tartışma forumları
Öğrenci girişleri çıkışları

Blackboard
1997 yılında eğitim alanındaki yenilikleri her yere ulaştırmak ve yayılımının yanında verimliliğini de arttırmak amacı ile kurulan Blackboard, şu an dünyada e-learning yazılımı, uygulamaları ve servisleri alanında lider konumda Blackboard'un dünya genelindeki kullanıcı portföyünü, ilk ve orta dereceli okullar, yüksek öğrenim kurumları, kamu ve ticari kurumlar oluşturmaktadır Blackboard ve kullanıcıları e-öğrenim alanında dünya öncüleri olarak görülmekte ve Blackboard'un online eğitim uygulaması, Amerika'da en yaygın kullanılan ve en başarılı şekilde adapte edilmiş sistem olarak göze çarpmakta Blackboard, misyon olarak, insanlarla teknolojiyi birleştirerek eğitim yeniliklerini her yerde yaygınlaştırmayı amaçlamıştır Blackboard yazılımı 'Academic Suite' (akademik paket) ve 'Commerce Suite' (ticari paket)olarak iki paket olarak piyasaya sunulmuştur Yaygın olarak kullanılar 'Blackboard Academic Suite' 3 ayrı modülden oluşuyor

Blackboard Learning System

Eğitim içeriği hazırlanması ve yönetilmesini sağlıyor

Blackboard Community System

Eğitim kuruluşlarının canlı çevrimiçi topluluklar kurmasını sağlıyor ve veri akışını geliştiriyor

Blackboard Content System

Dijital içeriklerin depolanması, paylaşılması ve organize edilmesi için kullanılıyor Öğrenci gelişimini değerlendirmek için elektronik portfolyolar kullanılabiliyor

Moodle

Dosya:MoodleJPG
Moodle

Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment baş harflerinden oluşur (Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı)
Moodle açık kaykank kodlu bir yazılımdır PHP ile yazılmıştır ve modülerliğini herkesin kod göndererek sisteme dahil edebilmesinden alırLinuz, Windows ve MacOS altında çalışabilmektedir Ağustos 2008 istasitikleri itibariyle 22milyondan fazla kullanıcıya 2milyondan fazla ders sunmaktadır

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com