Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kakule, kokulu, yasemin, şam, şehir

Yasemin Ve Kakule Kokulu Şehir: Şam

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yasemin Ve Kakule Kokulu Şehir: Şam

Yaseminve kakule kokulu şehir: Şam

Suriye'nin başkenti Şam sokaklarında gezerken kahveyi tatlandırmak için kullanılan kakule adlı baharat ile yasemin çiçeklerinin birbirine karışan kokusunu hissediyorsunuz

Havaalanı'nda körükten çıktığımda elinde benim ve üç Türkün daha isminin bulunduğu bir tabela taşıyan uzun boylu adamla karşılaştık benimki dışında bütün isimlerin yanlış olması daha başından seyahatimizin eğlenceli geçeceğinin işaretiydi Samanyolu'ndan gelen arkadaşın soyadı ise Etyemez yerine 'Atçekmez' yazılmıştı Arapça Türkçe karışımı komik bir Türkçe konuşuyor gardiyan gibi önümüzde duran en az 2 kilometrelik yokuşu görünce beynimden vurulmuşa dönüyorum 2 bin yıl önce kapanış törenlerindeyiz fanatik bir Yahudiymiş bu sefer de fanatik bir Hıristiyan olmuş Yahudilerden kaçarken MS 25 yılında Şam'daki bu dağa sığınmış hayatının 45 yılını Şam'da bir kaç ayını da bu dağda geçirmiş

CAMİ VE MERYEM ANA AYNI KAREDE
Yemek yediğimiz otel Hıristiyan mahallesinde kocaman bir kayanın tepesinde kocaman bir Meryem Ana heykeli ile camiyi aynı kareye aldığımda bu ülkede Müslümanlarla Hıristiyanların gerçek anlamda barış ve hoşgörü içinde yaşadığını düşünmeden edemiyorum ve doğrusu imreniyorum

ŞAM'DA ROCK BAŞKADIR
Kapalı Çarşı'nın derinliklerinde başörtülü ya da başı açık genç kızlarla erkek arkadaşlarının girdiği kapıdan avluya yöneliyoruz başlarını sallayarak ya da dans ederek eşlik eden izleyicilerin kendini kaybetmiş halleri bizde gerçekten 'beklenmedik' bir etkiye yol açıyor o gün yaşamını yitiren Michael Jackson anısına ünlü sanatçının bir şarkısını da seslendiriyor bize tüm yorgunluğumuzu unutturuyor beyaz çiçeklerin kesif kokusunu da fark ediyoruz kakule ve yasemin olduğunu o zaman anlıyoruz
EMEVİ CAMİİ

Emevi Camii MÖ 3200'de Güneş'in oğlu Hudud tarafından inşa edilmiş Hıristiyanlar tarafından kiliseye çevrilmiş camiye çevirdiği yapının yerine Hıristiyanlara altı kilise yapmış başı Yahudiler tarafından kesilen Hz Hz Muhammed'in kızı Rukiye ile Hz Hüseyin ve Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi'nin de türbeleri var

* * *
SEVİM TEYZENİN MÜTHİŞ HİKAYESİ
Rehberimiz Rıdvan Homsi annesinin doğma büyüme İstanbullu olduğunu söylüyor gezimizin üçüncü günü bizi kahve içmeye davet ediyor Şam'ın dışında bakanların oturduğu Esat Mahallesi'nde bizi tam bir Türk misafirperverliğiyle karşılıyor 1950 yılında Balat'ta doğmuş mahallede başlayan salgın hastalık yüzünden annesi onu ve iki kız kardeşini alıp Suriye'deki akrabalarının yanına getirmiş yedi ay kaldım Beşir Homsi bir kızım oldu buraya geldiğimde Suriyeli hissediyorum bir kızım altı torunum bir de torundan torunum var diğeri Suudi Arabistan'da bu beni çok üzüyor Beş kız kardeşim ve abim Türkiye'de yaşıyor Yine sık sık İstanbul'a gidip geliyorum Hatta Üsküdar Sultantepe'de evimiz var Gidince orada kalıyoruz"

* * *
OSMANLI'NIN İZLERİ HER YERDE
Nüfusun en az yarısının Osmanlı döneminden kalma Türk asıllı olduğu sanılan Suriye'de Türklüğünü hatırlayanların ve Türkçe konuşanların sayısı çok az İzmirli ve Beyt-ül Kuvvetli gibi soy isimleri çok yaygın en gösterişli Osmanlı eseri son Padişah Vahidettin ile Abdülmecid'in kızı Seniha Sultan'ın kabirleri var

* * *
KIVANÇ'IN SURİYE'DEKİ ADI MUHANNET
Ortadoğu deyince Türk televizyon dizilerinden bahsetmemek olmaz dizideki adıyla Behlül'den Kıvanç'ın dizide Behlül olan adını 'Muhannet' olarak değiştirmiş Muhannet'in oynadığı dizinin saatinde sokakların nasıl boşaldığını şaşırarak anlatıyor Kıvanç Tatlıtuğ'un fotoğrafının bulunduğu çok sayıda reklam tabelası da var "Saadetiniz için yüzde 15 indirim" yazıyor İbrahim Tatlıses de çok seviliyor iki yıl önce Tatlıses'in Şam'a geldiğinde nasıl karşılandığını "Obama gelse bu kadar ilgi görmezdi" diye anlatıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com