![]() |
Erzincan Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Tarihi Erzincan'ın İlkçağ tarihi hakkında esaslı bilgiye henüz sahip değiliz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzincan`nın , Otlukbeli ilçesinde 11 Ağustos 1473 gününde ünlü Otlukbeli Savaşı gerçeklendi ![]() ![]() Sarıkamış savaşın galibi General Yudenic Rus Kafkasya Ordu komutanı olarak 1915 yılın yaz aylarında Anadoluya taaruza geçti ve Erzincana kadar Rus ordu birlikleri ile ilerlendi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiEĞİTİM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İI de okuma-yazma oranı yüzde 96'dır ![]() ![]() Okulsuz köy bulunmamaktadır ![]() ![]() İI merkezinde 3 Fakülte, 3 Yüksek Okul, Refahiye, Tercan ve Kemaliye ilçelerinde birer Yüksek okul bulunmaktadır ![]() Ilde özürlülerin eğitimine yönelik, Zeynep Mustafa Han Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi ile Sümer Mesleki Eğitim Merkezi okulu hizmet vermektedir ![]() Okul Öncesi Eğitim ![]() ![]() 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre ilde okuma yazma oranı yüzde 87 olup cinsiyetler arasında önemli fark gözlenmemektedir ![]() ![]() İlde okulsuz köy bulunmamaktadır ![]() ![]() İlde özürlülerin eğitimine yönelik bir adet ilköğretim okulu ve iş eğitim merkezi ile Sümer Mesleki Eğitim Merkezi okulları hizmet vermektedir ![]() Okullaşma oranı açısından cinsiyete göre eşitsizlik bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlköğretimde okullaşma oranı yaklaşık yüzde 72 olup, bu oran erkeklerde yüzde 75, kızlarda yüzde 70 dolayındadır ![]() ![]() ![]() ![]() İlde orta öğretimde, genel liselerde okullaşma oranı yüzde 30, mesleki ve teknik liselerde yüzde 18’dir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Okul öncesi eğitim isteğe bağlı olup, ilköğretim çağına gelmemiş çocukların eğitimini kapsamaktadır ![]() ![]() ![]() Erzincan ili genelinde bünyesinde anasınıfı bulunan ilköğretim okulları genellikle şehir ve ilçe merkezlerinde yoğunlaşmaktadır ![]() ![]() İl genelinde; Okul öncesi eğitimde okullaşma oranı düşüktür ![]() ![]() İI merkezinde 4 adet, Tercan ilçesinde 1 adet, Refahiye ilçesinde 1 adet olmak üzere 5 adet bağımsız anaokulu mevcuttur ![]() ![]() İlköğretim ![]() ![]() 8 yıllık kesintisiz zorunlu temel eğitimde il genelinde okullaşma açısından fiziki kapasite ve ders araç gereçleri bakımından ele alındığından DAP Bölgesi illerine göre yeterli durumdadır ![]() ![]() ![]() Erzincan’ın bazı bölgelerinde özellikle Refahiye, Tercan, Çayırlı ilçelerinde kışların uzun ve sert geçmesi, İlçelerdeki köy yerleşim yerlerinin dağınık olması ve sürekli dışarıya göç vermesi, mezra ve köyaltı yerleşim yerlerindeki öğrenci velilerinin çocuklarını YİBO’lara göndermemeleri, il genelinde ilköğretimdeki başarıyı olumsuz etkilemektedir ![]() İlköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin yüzde 65’i şehir merkezinde yüzde 35’i ise köylerde okula devam etmektedir Erzincan’da bulunan 3 YİBO’nun toplam yatılı öğrenci kapasitesi 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İl genelinde İlköğretim Okullarındaki başarı diğer doğu illerine göre hızla artmaktadır ![]() İI genelinde merkezdeki 8 okul dışında tüm okullar normal eğitime geçmiş bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() 1994-1995 öğretim yılından itibaren taşımalı eğitim yılına geçilmiş olup, taşınan öğrenci sayısı il genelinde 2003-2004 öğretim yılında 1 ![]() ![]() ![]() İI genelinde ilköğretim öğrenci sayısı 30 ![]() ![]() ![]() ![]() Ortaöğretim ![]() İI merkezinde meslek lisesi sayısı 6, ilçe merkezlerindeki meslek lisesi sayısı 7 olmak üzere toplam meslek lisesi sayısı 13’dür ![]() Orta öğretimde toplam öğrenci sayısı 10 ![]() ![]() İI genelinde biri özel, diğerleri resmi okulların pansiyonları olmak üzere toplam 15 adet pansiyon bulunmakta, bunların toplam kapasitesi 1 ![]() ![]() İlde 12 adet öğrenci yurdunun toplam kapasitesi ise 931 kişidir ![]() ![]() İlde mesleki ve teknik öğretim okullarının kapasitesi yüksektir ![]() ![]() ![]() Orta öğretimde çok fazla türde okul olması öğrencilerin mesleki ve teknik eğitimi tercihinde sorun olmaktadır ![]() ![]() ![]() İlde sanayileşmenin yetersizliği başarılı öğrencilerin gelecekte işsiz kalmak ve üniversiteye girememek korkusuyla bu okulları seçmemesi gibi nedenlere mesleki ve teknik eğitim olumsuz etkilenmektedir ![]() Yüksek Öğrenim Erzincan’da Yükseköğretim kurumları 1975 yılından itibaren kurulmaya başlanmıştır ![]() ![]() Erzincan’da Kemaliye Meslek Yüksekokulu hariç, diğer fakülte ve yüksekokulların tamamı Atatürk Üniversitesine bağlı olarak öğretim yapmaktadır ![]() ![]() ![]() İşadamlarının yardım ve desteğiyle kent merkezinde yapılan Fen-Edebiyat Fakültesi eğitim ve öğretime açılmıştır ![]() Erzincan’da Yükseköğretim Kurumlarının Dağılımı İlçe Eğitim Fakültesi Hukuk Fakültesi Sağlık Yüksekokulu (4 yıllık) Meslek Yüksekokulları (2 yıllık) Polis Meslek Yüksekokulu Fen ve Edebiyat Fakültesi Toplam Merkez 1 1 1 2 1 1 7 Refahiye 1 1 Tercan 1 1 Kemaliye 1 1 Toplam 1 1 1 5 1 1 10 İlde yükseköğretim kurumları, kuruluş yıllarındaki konumlarından çok ileri düzeylere ulaşmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Erzincan’da üniversite birimlerinin artması karşısında öğretim elemanı kadro sayıları da artmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Erzincan Hukuk Fakültesi : Atatürk Üniversitesine bağlı olarak 1987 yılında kurulmuştur ![]() ![]() ![]() Halen kamu hukuku, özel hukuk ve maliye bölümlerinden oluşan fakültede 37 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 11 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 49 öğretim elemanı ve 400 öğrenci bulunmaktadır ![]() Eğitim Fakültesi : İlköğretim, türkçe, beden eğitim ve spor, bilgisayar ve öğretim teknolojileri, eğitim bilimleri ve güzel sanatlar bölümlerinden oluşmakta olup, 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fen ve Edebiyat Fakültesi : 2004 yılında kurulmuştur ![]() ![]() Akademik ve idari kadroları oluşturulmasına çalışılmakta, başta Eğitim Fakültesi olmak üzere diğer yüksek öğrenim kurumlarından öğretim üyesi karşılanmaktadır ![]() Meslek Yüksek Okulu : İnşaat, elektrik, otomotiv, endüstriyel elektronik, haberleşme, harita ve kadastro, iş makinaları, kontor sistemleri ve teknolojisi ve makine programlarından oluşan "teknik programlar bölümü" ile bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları, büro yönetimi ve sekreterlik ile adalet proğramlarından oluşan "iktisadi programlar bölümü" şeklinde eğitim ve öğretimini sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlık Meslek Yüksek Okulu :1999 yılında kurulmuş olup dört yıl süreli eğitim vermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemaliye Meslek Yüksek Okulu : 2001-2002 öğretim yılında 10 öğretim görevlisi, 1 doçent, 1 okutman ve 245 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yurtta çok amaçlı ve modern bir kapalı spor salonu bulunmaktadır ![]() ![]() İlçelerde Yükseköğretim öğrenci yurdu bulunmamaktadır ![]() ![]() Ayrıca 400 öğrenci kapasiteli Özel yüksek öğretim öğrenci yurtları mevcut olup;Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde faaliyet göstermektedirler ![]() Lojman Durumu:İlde Yükseköğretim kurumları ile kurumlarda görevli öğretim elemanı ve diğer personel sayısında artış oldukça lojman ihtiyacı da artmış ve buna paralel olarak zaman içinde önemli sayıda lojman yapılmış veya edinilmiştir ![]() Yükseköğretim kurumlarınca yaptırılan lojmanlara ek olarak, Erzincan’da 1992 depremi sonrasında yeniden yapılanma programı kapsamında Dünya Bankası’nca sağlanan kaynakla yaptırılan ve modern bir mimari ve peyzaja sahip 1 ![]() ![]() Fakülte ve yüksekokulların kampusunda bulunan prefabrik lojmanlar da önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır ![]() ![]() 2004 yılında Erzincan’da Yükseköğretim Kurumuna ait veya kullanımına tahsis edilmiş lojman sayıları; 88 adet Yükseköğretim Kurumuna ait lojman, 74 adet Yükseköğretim Kurumuna tahsis edilmiş lojman ve 33 adet prefabrik lojman olmak üzere toplam 195 adettir ![]() Mesleki Eğitim Merkezi Ülkemizde çıraklık eğitimi ile ilgili düzenlemeler 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile uygulanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Mesleki Eğitim Merkezine en az ilköğretim mezunu olup 14-19 yaş grubu ve kapsamdaki meslek dallarından birisinde çalışanlar kayıt yaptırmak zorundadır ![]() Çıraklık eğitimi, diğer eğitim sistemlerine oranla, daha ekonomik, daha verimli ve istihdamla çok daha sıkı ilişki içerisindedir ![]() ![]() Çıraklık eğitiminin bir diğer boyutu da çeşitli sebeplerle eğitim imkânından yoksun kalmış bir kesimin eğitimle yeniden kaynaştırılmaları, onların önünün açılarak topluma yeniden kazandırılmalarıdır ![]() ![]() İl sanayi yatırımlarının yetersiz olması çıraklık eğitimine olan rağbeti azaltmaktadır ![]() ![]() Merkezin fiziki mekan yönü ile ilin çıraklık eğitimini karşılayabilecek düzeyde olması büyük bir avantajdır ![]() ![]() Eğitim Yatırımları İlimiz 2003 yılı yatırım programında yeralan ve yapımına başlanılan Ergenekon Mahallesi 16 derslikli İlk Öğretim Okulu inşaatı tamamlanarak geçici kabule hazır hale getirilmiştir ![]() ![]() 2004 Yılı Yatırım Programında Yeralan Eğitim Yatırımları: Merkez Ziya Gökalp İlk Öğretim Okulu 12 Derslikli Ek Bina İnşaatı, Merkez Mehmetçik İlk Öğretim Okulu,12 Derslikli Ek Bina İnşaatı, Merkez Fatih İlköğretim Okulu 12 Derslikli Ek Bina İnşaatı, Merkez 100 Öğrencilik Ana Okuluinşaatlarının yapımına başlanmıştır ![]() ![]() 2004 yılı ilköğretim kurumları yatırım programında yer alan 210 milyar TL proje bedelli Ergenekon mahalllesi 100 öğrencilik Ana Okulu, 820 mlyar TL proje bedelli merkez Yaylabaşı ilköğretim Okulu 12 ek derslik inşası, 720 milyar TL proje bedelli Tercan Mercan İlköğretim okulu 8 ek derslik inşası ihaleleri yapılarak yapımlarına başlanılacaktır ![]() Merkez Öğretmen evi takviye ve güçlendirme onarımı ve merkez mesleki eğitim merkezi takviye ve güçlendirme onarımı işlerinin ihaleleri yapılarak onarım inşaatlarına başlanmıştır ![]() İl merkezinde hayırsever vatandaşlar tarafından Şeker İlk Öğretim Okuluna 9 derslikli ek bina ve Refahiye Nezahat Çeçen İlk Öğretim Okuluna 8 derslikli ek bina inşaatı yapılarak 2004-2005 eğitim öğretim yılında hizmete açılmıştır ![]() Halk Eğitim Çalışmaları Yaygın Eğitim; Örgün eğitimin dışında kalmış yada örgün eğitimin herhangi bir kademesinde bulunan veya bu kademelerden çıkmış bireylere, gerekli bilgi beceri ve davranışları kazandırmak için örgün eğitimin yanında veya dışında onların ilgi, istek yetenekleri doğrultusunda ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmelerini sağlayıcı nitelikte çeşitli süre ve düzeylerde yaşam boyu yapılan eğitim-öğretim-rehberlik ve uygulama etkinliklerinin tümüdür ![]() İl genelindeki yaygın eğitim kurumlarındaki eğitime daha çok genç kız ve kadınlarımız iştirak etmektedir ![]() ![]() ![]() İlde yaygın eğitim kurumlarında yetişkinlere yönelik olarak meslek edindirme sosyal-kültürel ve okuma-yazma kursları olmak üzere üç çeşit kurs açılmaktadır ![]() Önceki yıllarda¸sosyal ve kültürel kursların tamamına yakını il ve ilçe merkezlerinde açılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() İl genelinde okuma-yazma bilmeyenlerin oranı kadınlarda yüzde 11 erkeklerde ise yüzde 7 dolayındadır ![]() ![]() ![]() Erzincan’da da ülke genelinde olduğu gibi “Ulusal Eğitime Destek Kampanyası” projesi başlatılmış olup, proje kapsamında okur-yazar seviyesinin yüzde 100’e çıkarılması için çalışmalar hızla sürdürülmektedir ![]() ![]() Ulusal Eğitime Destek Kampanyası projesi kapsamında yapılan konferanslarda; İl genelinde hanımlara yönelik olarak anne ve çocuk sağlığı, kadın hastalıkları, evlilik, evlat edinme, malların paylaşımı, ergenlik çağı vb ![]() ![]() ![]() ![]() Rehabilitasyon merkezinde kalan 100’e yakın çocuğa yaş günü eğitim ve moral geceleri düzenlenmiştir ![]() ![]() Türk Silahlı Kuvvetleri ile yapılan işbirliği neticesinde dershanelere giderek üniversiteye hazırlanma imkanı bulamayan dar gelirli aile çocuklarının katılacağı üniversite hazırlık kursları açılmıştır ![]() Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurs gören ve yarının anneleri olacak kızları aydınlatmak amacıyla; aile planlaması, çocuk hastalıkları, hamilelik, gençlerde ruh sağlığı, ailede huzur ve eş seçimi, ilkyardım, çevre kirliliği, mesleklerin tanıtımı, zararlı alışkanlıklarla mücadele, Atatürkçü düşünce sistemi ve kadın hakları, trafik bilgisi konularda konferanslar düzenlenmiştir ![]() 2003-2004 eğitim öğretim yılında; 136 meslek kursu, 56 sosyal kültürel kurs ve 17 okuma-yazma kursu açılmış olup, meslek kurslarına 2 ![]() ![]() ![]() Bu kurslarda 2 öğretmen, 9 kadrolu usta öğretici, 75 ücretli usta öğretici ve 123 lider öğretmen görev yapmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Genel Bilgi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzincan, genel olarak karasal iklim özelliklerine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzincan’ın çeşitli ilçelerinde bulunan zengin maden kaynaklarının pek azı işletilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() XIX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni kentte herhangi bir eski eser bulunmamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Gezgin Gözüyle ![]() ![]() Altıntepe: Şehir merkezine 15 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cami, Türbe ve Külliyeler: İlde yer alan Terzibaba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Cami ve Mescitleri Erzincan ve ilçelerinde Mengücekoğullarından kalma eserlerin yanı sıra camiler de bulunuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Kale Camisi (Merkez) Erzincan Kemah ilçesinde bulunan Kemah Kalesi içerisindeki bu cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından İran seferine giderken yaptırılmıştır ![]() Cami günümüze gelememiştir ![]() Kurşunlu Cami (Merkez) Kurşunlu Cami Kanuni Sultan Süleyman zamanında Mustafa Çavuş tarafından yaptırılmıştır ![]() ![]() ![]() Gülabi Bey Camisi (Kemah) Erzincan Kemah ilçesi Çarşı mahallesi’nde bulunan Gülabi Bey Camisi’ni 1454 yılında Emir Gülabi Bey yaptırmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülabi Bey Camisi kare planlı, üzeri çatı ile örtülü bir yapı olup, kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mihrap dikdörtgen bir niş içerisindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Merkez Cami (Refahiye) ![]() ![]() ![]() Yöreye özgü kesme taştan yapılan cami tamamen batı etkisinde bir yapıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geniş bir avlu ortasında bulunan caminin haziresinde Bahattin Paşa Şehitliği de bulunmaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Türbe ve Kümbetleri Midilli Baba Türbesi (Kemah) ![]() ![]() Midilli Baba Türbesinden günümüze duvar kalıntıları ile yarım kubbeye ait bir bölüm gelebilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Kalem Yakup Türbesi (Kemah) Erzincan, Kemah ilçesinin 3 km doğusunda, Kemeryaka yolunun sağ tarafındaki mezarlığın bulunduğu tepededir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türbenin etrafı duvarla çevrili yerdeki mezarların defineciler tarafından kırılmış, türbenin etrafı kazılmıştır ![]() ![]() ![]() Melik Gazi Türbesi (Kemah) ![]() ![]() Selçuklu hükümdarı Alpaslan’ın Anadolu’nun fethi için görevlendirdiği komutanlardan Melik Gazi Erzincan, Kemah, Divriği ve Şarki Karahisar’ı l070-l080 yıllarında ele geçirmiştir ![]() ![]() Melik Gazi’nin türbesi Mengücek Beyliğinin ilk merkez olan Kemah’ta yapılmıştır ![]() “ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mengücek Gazi’nin ölüm tarihini açıklayan bir belgeye rastlanmamakla beraber, ondan sonra Beyliğin başına 1118’de geçen oğlu Emir İshak’ın hükümdarlığının başlangıcı dikkate alındığında Melik Gazi’nin aynı tarihte öldüğü ortaya çıkmaktadır Mengücek Gazi’nin Türbesi sekizgen planlı iki katlı olup türbenin altında bir mumyalık bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türbenin girişi küçük bir portal şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Giriş kapısının altında bulunan bir kapıdan merdivenle mumyalığa inilmektedir ![]() “Dünya durdukça o Mengücek Sultan tarafından aydınlatılacaktır ![]() Mumyalığın üzerindeki zemin katının bir bölümü mescit durumuna getirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türbede bulunan bir diğer kitabede ise; “Melik Alim, adil, teyid olunmuş, mansur, muzaffer; din ve dünyanın yardımcısı, İslam ve Müslümanların koruyucusu, Selçuk oğulları ve Mengüciklerin iftiharı eb-ul Feth Selçuk Şah bin Behram-Şah bin Davut bin İshak ![]() ![]() ![]() Melik Şah Türbesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından l991 yılında onarılmıştır ![]() Ali Baba Türbesi (Kemah) ![]() ![]() Türbenin kime ait olduğu kesinlik kazanamamıştır ![]() Burada gömülü olan kişi ezan vakti Fırat Nehri kıyısına bir şişe içki ile gidermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O da, “Ben Kemah’lıyım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde türbe harap olmuştur ![]() ![]() İskender Baba Türbesi (Kemah) Erzincan Kemah ilçesinde, Mektepönü Mahallesi’nde, Fikri Erol isimli bir kişinin özel bahçesi içerisinde İskender Baba’nın türbesi bulunmaktadır ![]() ![]() Bugün pek belli olmayan türbe iki bölümden meydana gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tugay Hatun Kümbeti (Kemah) ![]() ![]() ![]() Tugay Hatun Kümbeti’nin XIII ![]() ![]() Türbe kesme taştan, iki katlı silindirik gövdeli olup üzeri piramidal bir külah ile örtülüdür Türbenin özenli bir taş işçiliği vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Giriş kapısının da görkemli bir taş işçiliği bulunmakta olup, üzerinde kitabesi vardır ![]() ![]() ![]() Kitabe: “La İlaheillallah Muhammeden Resulahüllah ![]() ![]() ![]() Türbenin altındaki mumyalık haç planlı olup üzeri kubbe tonoz ile örtülüdür ![]() ![]() İsimsiz Türbe (Kemah) ![]() ![]() Türbe sekizgen planlı, iki katlı ve mumyalığı olan bir yapıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Behramşah Türbesi (Kemah) Erzincan Kemah ilçesinin kuzeybatısında, Karasu’ya egemen kayalıklar üzerinde Melik Gazi Kümbeti’nin yanındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Türbe kesme taştan, giriş kapısı tuğladandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birbirleri ile bağlantılı iki kare mekandan meydana gelen türbenin ana kapısı ve penceresi orijinaldir ![]() ![]() Gülcü Baba Kümbeti (Kemah) Erzincan Kemah’ta Taşboğası Mevkiinde yüksek bir tepe üzerindedir ![]() ![]() ![]() Türbe kesme taştan iki katlıdır ![]() ![]() ![]() Türbe 1971 yılında onarılmış ve bu arada, önceden tuğla olan piramidal çatı kesme taştan yapılmıştır ![]() Mama Hatun Türbesi (Tercan) ![]() ![]() ![]() Türbenin kitabesinde yalnızca mimarının ismi okunmaktadır ![]() ![]() ![]() Kümbetin yanında kervansaray ,hamam ve bir de mescit bulunmaktadır ![]() ![]() Mama Hatun Türbesi, dilimli gövdesi, onu kuşatan duvarları ile Anadolu’da benzerine rastlanmayan, mimari yapısı ve planı ile kendine özgün bir yapıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Türbenin ortasındaki ana bölümü yuvarlak bir kuşatma duvarı çevirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abidevi görünüşlü, kare kaide üzerindeki kümbet çevre duvarlarının ortasında iki katlı olarak yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türbenin silindirik gövdesinin üzeri dilimli konik bir külah ile örtülüdür ![]() ![]() Hıdır Abdal Sultan Türbesi (Kemaliye) ![]() ![]() ![]() Hızır Abdal Sultan Hacı Bektaşi Veli’den feyz almış ve bugün türbesinin bulunduğu yerdeki Ocak Köyü’nde bir Bektaşi dergahı kurmuştur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Hamamları Mama Hatun Hamamı (Tercan) Erzincan Tercan ilçesinde Mama Hatun Kümbeti ile Kervansarayı arasında Mama Hatun Hamamı yer almaktadır ![]() Küçük ölçüde olan bu hamam dikdörtgen planlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamam yakın tarihlerde onarılmıştır ![]() ![]() ![]() Gülabi Bey Hamamı (Kemah) Erzincan Kemah ilçe merkezinde bulunan Gülabi Bey Camisi’nin batısında, çarşının ortasında yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamam Klasik Osmanlı hamam tipi plan düzenindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Köprüleri Kötür Köprüsü (Tercan) ![]() Köprünün ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber yapı üslubundan Osmanlı dönemi köprüleri arasında kaynaklarda ismi geçmektedir ![]() ![]() Kaba yontma taştan yapılan köprünün kemer ayaklarının yuvarlak olduğu günümüze ulaşan kalıntılarından anlaşılmaktadır ![]() ![]() ![]() Vali Recep Yazıcıoğlu (Başpınar) Köprüsü (Kemaliye) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu köprünün yapım hikayesi ve bu konuda Vali Recep Yazıcıoğlu’nun çabaları Ayşe Kulin’in Köprü isimli kitabında detayı ile anlatılmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Kaleleri Kemah Kalesi (Kemah) ![]() ![]() ![]() Eski dönemlerde bu kaleye “Gayri Kaabil-i Teshir (alınamaz)” gözü ile bakılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() XVI ![]() “ Kemah Kalesi ki, gök kubbeye ulaşmış bir ulu sarayı andırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir iri kayanın düzü tek parça Hisardan yanıysa daracık bir gemi İnce uzun bir dev eteklerinde Daracık sanılır geniş meydanı Bahçeleri kıyısından hep Fırat Akar Cenneti andırır, hem cana can katar ![]() ![]() ![]() “Sahibi olduğum saltanat tacının ve memleketimin kıymetli şehzadesi, yüksek hilafet incisi oğlum Süleyman Şah: Bu fermanı alınca bilmiş ol ki, bu senenin (Rebiyülaharının 5 i) 19 Mayıs 1515 Cumartesi günü Kemah üzerine yürüdüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavuz Sultan Selim’in kaleyi ele geçirdikten sonra buraya koydurduğu kitabe günümüze ulaşamamıştır ![]() ![]() Evliya Çelebi de Kemah Kalesi için şunları yazmıştır: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pekeriç Kalesi (Tercan) Erzincan’ın Tercan ilçesi Çadırkaya beldesinde bulunan Pekeriç kalesi, yaklaşık 100 m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözetleme Kulesi (Kemah) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kule sekizgen planlı olup, kesme taştan iki katlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gözetleme kulesi oldukça sade bir yapıdır ve geç devirlerde de onarılmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Kiliseleri Taşdibi Kilisesi (Kemah) ![]() ![]() Kilisenin bulunduğu mağaranın ön kısmına taşların oyulması ile yarım bir kubbe yapılmış ve buna eklenen bölümlerle de bir bütünlük kazandırılmıştır ![]() ![]() Günümüzde harap bir durumda olan ancak, duvarları hala sağlam olan duvarlarında Hz ![]() ![]() ![]() Meryem Ana Kilisesi (Kemah) Erzincan Kemah ilçesinde Koruyolu Köyü’nde bulunan kilisenin yazıtı bulunmadığından ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir ![]() ![]() ![]() Harap bir durumda olan kilise moloz taş ve tuğladan yapılmıştır ![]() İsa Voriç Kilisesi (Çamlı Manastır-Çangili Vang) (Kemah) Erzincan Kemah İlçesi Gökkaya Köyü yakınlarında, Karadağ Yaylası’nda bulunan Ermeni manastırına ait bir kilisedir ![]() ![]() Kilise moloz taş ve tuğladan yapılmıştır ![]() Kadıköy Kilisesi (Refahiye) Erzincan Refahiye ilçesinde bulunan kilisenin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemekle beraber XIX ![]() ![]() Kilise kesme taştan yapılmış olup, giriş kapısındaki bezemeleri ile dikkati çekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Kervansarayı Mama Hatun Kervansarayı (Tercan) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı döneminde yapılmış han plan tipindedir ![]() ![]() ![]() Kare planlı kervansaray 51 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Anıtları Bahattin Paşa Anıtı (Refaiye) Erzincan, Refaiye ilçesinde Bahattin Paşa Köprüsü’nün yanı başında Bahattin Paşa Anıtı bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Anıt 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Bahattin Paşa şehit olduktan sonra paşalığa yükseltilmiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Müzeleri Erzincan Müzesi (Merkez) ![]() ![]() ![]() Müzede yöreden toplanmış arkeolojik ve etnoğrafik eserler teşhir edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Müzenin etnoğrafya bölümünde de yöresel giysiler, çeşitli düz yayğılar, halı ve kilim örnekleri, kesici ve ateşli silahlar bulunmaktadır ![]() Atatürk Mahallesi 75 ![]() Tel/faks (0446) 214 80 21 Kemaliye Ocak Köyü Müzesi (Kemaliye) ![]() Müze iki katlı tarihi bir binada hizmet vermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müzedeki etnoğrafik malzeme, Musafa Gürer’in kişisel koleksiyonları ile köy çevresinde toplanan çeşitli objeler müzede teşhir edilmektedir ![]() ![]() ![]() Ocak köyü Kemaliye Tel/faks (o244) 754 40 65 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Saat Kuleleri Erzincan Askeri Orta Okul Saat Kulesi (Merkez) Erzincan Askeri orta Okul Saat Kulesi, okulun yönetim bölümünün üzerinde bulunuyordu ![]() ![]() Üç katlı olan saat kulesi, alttan yukarıya doğru kare şekilde olup küçülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Saat Kulesi Erzincan’daki 1939 büyük depreminde yıkılmıştır ![]() Dördüncü Ordu Evrak Mahseni Saat Kulesi (Merkez) Erzincan’da Evrak Mahseni olan askeri sinema binasının girişi üzerinde bulunan saat kulesi ahşaptan yapılmıştır ![]() ![]() Saat Kulesi 1939’daki Erzincan depreminde yıkılmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzincan Hakkında BilgiErzincan Melik Gazi Zaviyesi Erzincan Kemah ilçesindeki Melik Gazi Türbesi’nin yanında Melik Gazi Zaviyesi bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Melik Gazi Zaviyesi kesme taştan dikdörtgen planlı bir yapıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|