08-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Üçdere Köyü Merkez Muş
Üçdere Köyü Merkez - Üçdere Köyü Hakkında - Üçdere Köyü Tanıtımı - Üçdere Köyü Resimleri
Köy Muhtarı:Bilgi Yok
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:Bilgi Yok
Cep Telefonu:Bilgi Yok
Muş
Bilgiler
Nüfus 854 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 49
Alan Kodu 436
Yönetim
Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi
İl Muş
İlçe Merkez
Web Sitesi
Üçdere, Muş ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür ismini içinden geçen üç sudan almaktadır bunlar:muş çayı mangok suyu ve karasudur eski ismi oğonk tur Muş merkezine 6 km uzaklıktadır Köyün iklimi, kara iklimi etki alanı içerisindedir Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır zengin bir mutfağa sahiptir;Muş Köftesi (Hafta Direği): Yağsız et, iki yada üç kez makineden geçirilir ve dövülür Köftelik bulgurla iyice yoğrulur Yoğrulan bu malzemeden bir tutam avuç içine alınır ve iyice sıkılır, Top haline getirilir, ortasından oyulur ve daha önce hazırlanmış kıyma, soğan, ceviziçi ve pirinç karışımı iç bu oyuğa konarak tekrar kapatılır Tuzlu suda 20-30 dakika pişirildikten sonra tabaklara konur, üzerine tereyağı dökülerek servis yapılır
Hez (Hasut)Dolması: Yağlı kıyma pirinç ile iyice yoğrulur Haşlanmış lahana yapraklarına sarılarak tencereye sıra ile dizilir Tencereye sumak suyu ilave edilir İyice piştikten sonra servis yapılır Rivayete göre gelin kaynana dolma yaparken gelinin dolmaları daha çok sevilirmiş Kaynana geline olan hasetinden onun yaptığı dolmaya sumak katmış Ancak, sumaklı dolma daha çok sevilmiş O günden sonra bu yemeğe hasut dolması ismi verilmiş
Domatesli Lahana Dolması (Kırkçikli Kelem Dolması): Yağlı kıyma bulgurla iyice yoğrulur Haşlanmış lahana yapraklarına sarılır Tencereye, bir sıra dolma bir sıra da domates ve biber karışımı serilir ve ateşe verilir Piştikten sora üzerine biberli yağ dökülerek servis yapılır
Çorti: Lahana (kelem) yaprakları ufak ufak doğranır ve maydanos, reyhan, soğan ve çeşitli baharatlardan oluşan karışımla birlikte tüpe doldurulur Ekşi olması için de küpe bir miktar nohut ve hamur atılır Kışlıktır Kuru yemeklerin yanında yenildiği gibi içine dövme yada kemikli et katılıp pişirilerek de yenilebilir
Keşkek: Nohut ve den (kabuğu alınmış buğday, dövme) taneleri suda iyice haşlanır Önceden pişirilmiş etle birlikte toz biber, haşlanmış nohut ve den katılır Bir süre daha pişirilir Ufak ufak doğranmış kuru soğan serpilerek servis yapılır
yemeklerinden bazılarıdır mahalli değimleri:
Muş ve çevresi halk edebiyatının genelinde gözlendiği gibi, bu edebiyatın önemli bir unsuru olan deyimlerde de mahalli ağız özellikleri hakimdir Mahalli deyimler genellikli kişilik ve davranış özelliklerini güçlü bir ifadeyle tanımlarlar
”Zırboge”:İri yapılı ve çok yiyen adama denir
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 854
1997 810
Altyapı bilgileri
Köyde, faal bir ilköğretim okulu vardır Köyün içme suyu şebekesi vardır Ancak oturmuş bir kanalizasyon şebekesi yoktur Ptt şubesi ve Ptt acentesi yoktur Faal sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfaltlı olup köy girişine kadar yarım saatlik aralarla hareket eden servisler vardır Köyde müstakil hanelerdeelektrik ve sabit telefon vardır
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
|
|
|