08-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kars Yöresel Yemekleri - Karsın Yöresel Yemekleri Nelerdir
Kars yemekleri
Kars yöresine ait yemekler
KESMASHI ( KESME ÇORBASI ) :
Açilan yufka 3e veya 4e bölünür Bu parçalar üst üstü konarak tel tel kesilir ( Makarna seklinde ) Kaynamis suya atilarak pisirilir Bu arada ince ve uzun olarak yuvarlatilmis hamurdan küçük küçük parçalar kesilerek kizgin yagda kavrulur Pisen kesme çorbasina bu parçaciklar atilarak servis yapilan çorba, yogurtla oldukça lezzetli olur Ha , o parçaciklar varya : Küçükken o parçaciklari hep ben bitirirdim Kimse´nin yemesine izin vermezdim Yiyen olsa bile , o haddini bilmez´in kafasina bi highkick , sonra dizine bir lowkick , sonra beline bir dwitcagi çekip haddini bildirirdim O kadar  
PISHI :
Hamur , süt veya su ile mayalanarak yogrulur, biraz bekletilir Sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye kadar çevrilir, yuvarlak hamur kizgin yaga atilarak kizarincaya kadar pisirilir Bu kadar - afiyet olsun  
MAFISH:
Mafishin hamuru da pishi gibi hazirlanir, yalniz mafish baklava dilimi olarak kesilir ve ayni sekilde kizgin yaga atilarak pisirlir Bence böyle daha lezzetli Ama yok ben pishi isterim diyosan ,gocaman , pir mezzin olsun diyosan , o senin kararin Eh , afiyet olsun  
HANGEL :
Yaprak mantinin hamuru mayasizdir Hamur hemen yapilir ve açilir Yufka seklinde ince açilan hamur, küçük kareler biçiminde kesilir Daha önceden kaynatilan suya yaprak mantilar atilarak pisirilir Üzerine sogan, yag bazen ´de salçayla ateste kavrulmus sos dökülür Sarimsakli yogurtla lezzetli olur Hangel´i kaz eti ile yapanlar´da var Kaz etiyle daha lezzetli mi olur , onu bilemem Bizimkiler kaz etiyle yapmiyorlar 
KATMER:
bir tür börektir Normal hamur mayalanir bir süre bekletilir Daha sonra hamur, yufka seklinde açilir ve yufkalar beserli olarak, aralarina yag sürülmek kaydiyla rulo yapilir Ve tepsinin ortadan baslamak kaydiyla, kivrimli olarak sarilir, tepsi düzeltilir
FESELLI:
Hamur mayalanir ve biraz bekletildikten sonra yufka açilarak, içine yag sürülüp kare seklinde içe dogru kapatilir Yakilmis ocagin üzerine sac ters çevrilerek kapatilir Feselliler sacin üzerine dogrudan temasla,
KETE :
Kete hamuru da katmer gibi normal ekmek hamurudur Ancak mayalandiktan sonra fazla bekletilmez Hamur yine yufka seklinde açilir Daha önceden açtigimiz yufkanin içine konulmak üzere, kete içi hazirlanir Kete içi yagda kavrulan un´dan ibarettir Hazirlanan bu içten, açilan yufkanin arasina bir miktar konur ve yufka oval olarak siki ve güzel bir seklide içe dogru kapatilir
NEZIK :
Hamur su yerine kaymakla yogrulur Biraz bekletilen hamur, fazla büyük olmamak kaydiyla ve birazda kalinca yufka biçiminde açilir Açilan yufkalar dogrudan ters çevrilmis sacin üzerinde, ters düz edilerek pisirilir Teflon tavada yapilabilir
KUYMAK:
Önce bir tavaya kaymak konulur ve isitilir Daha sonra alabildigi kadar Misir unu (Cadi unu) veya bugday unu konularak sürekli bir biçimde karistirilir Biraz su dökülerek karistirilamaya devam edilir Ta ki kaymagin yagi çikincaya kadar, yag çiktigi zaman yenmeye hazirdir Afiyet Olsun  
HASUDA :
Hasuda tatli bir yiyecektir Önce serbet hazirlanir Serbetin içine çok az un atilir ve çirpilir Daha sonra tavada yag isitilir ve içine hazirladigimiz serbetle un dökülerek karistirilir 5-10 dakika böylece ateste pisirildikten sonra hazir olan hasuda yenmeye hazirdir Afiyet olsun 
|
|
|