![]() |
Hakkari İlçeleri Tanıtımları Ve Bilgileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakkari İlçeleri Tanıtımları Ve BilgileriÇ U K U R C A İ L Ç E S İ Çukurca, Urartu uygarlığının ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çukurca nın 1997 sayımına göre toplam nüfusu 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çukurca nın yüzölçümü 1009 km2'dir Doğuda Yüksekova, Batıda Şırnak, kuzeyde Hakkari Merkez ilçe güneyde ise Irak sınırı ile çevrili olup, rakımı1285m'dir ![]() ![]() Çukurca'dan sanayi kuruluşu yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çukurca'da 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Coğrafi Konumu ve Nüfusu: Eski adı Çal olan Çukurca Irak sınırının sıfır noktasında 480 km kare yüzölçümüne sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() 1990 yılı Nüfus sayımına göre Çukurca�nın toplam nüfusu 20351 dir ilçenin 16 köyü ve 17 mezrası bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Tarihi: İlçede hangi tarihte yerleşime geçildiği ve hangi toplulukların yaşadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte ilçe, Urartu Uygarlığının ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekonomik Yapı İlçenin temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup, terör nedeni ile gerilemiş ve ciddi bir gelir kaynağı olmaktan çıkmıştır ![]() ![]() ![]() Bu alandaki eksikliği gidermek üzere 580 metrekare alana sahip küçük bir sanayi sitesi projesi Kaymakamlıkça hazırlanmış Valilikçe de desteklenerek uygulanmaya geçirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İlçede dar alanda yüksek verim elde etmek ve tarımı geliştirmek amacı ile ilçenin iklim koşulları da göz önüne alınarak kaymakamlıkça seracılık projesi hazırlanarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalı ile uygulamaya 1998 yılı ilkbahar mevsiminden itibaren geçirilmiştir ![]() ![]() Tarımın canlandırılması yanında geçmiş yıllarda temel geçim kaynağı olan hayvancılığın geliştirilmesi de amaçlanmıştır ![]() ![]() ![]() Alternatif üretim biçimlerini ilçe ile tanıştırmak amacıyla alabalık üretim tesisi projelendirilmiş projeye yüzme havuzu da ilave edilerek sosyal boyut kazandırılmıştır ![]() ![]() Çukurcada Eğitim Eğitim, sonucu geç alınan fakat sonucu en etkili olan yatırımdır ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrencilerin eğitim hedeflerini üniversiteye taşımada yardımcı olmak amacıyla halk eğitim bünyesinde ücretsiz üniversite hazırlık kursları 1997-1998 eğitim öğretim yılından itibaren verilmektedir ![]() ![]() ![]() Halk Eğitim Çukurca da Halk Eğitim faaliyetlerine özel bir önem verilmektedir ![]() ![]() ![]() Yöresel motiflerin potansiyel zenginliğini ekonomik üretim haline getirebilmek için Valilikçe temin edilen 84 kilim tezgahı ile kilimcilik; 13 dikiş makinası ile biçki dikiş; BEKO firmasınca temin edilen 10 piko makinasıyla makine nakışı; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla temin edilen 27 adet trikotaj makinası, Romeus ve Overlok makinasıyla trikotaj kurs ve atölyeleri yer almaktadır ![]() ![]() Kursiyerler arasında temel eğitim görmemiş olanlar için okuma-yazma kursu uygulamaya sokulmuştur ![]() ![]() Öğretmen Evi Yurdumuzun kırsal kesimlerinde öğretmenlik yapmak oldukça meşakkatli bir görevdir ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle 10 daireli ve kaloriferli öğretmen lojmanlarının yanında ayrıca 13 odalı 24 kişi kapasiteli her odasında televizyon ve telefonu bulunduğu, çeşitli etkinliklerin yapılabileceği 80 kişilik salonu, yine 50 kişilik 70 ekranlı televizyonların bulunduğu dinlenme salonu, yemekhanesi ile ve bir çok kırsal bölgeden daha iyi durumda olduğunu söyleye biliriz ![]() Barınma, sosyal ihtiyaçlar ve diğer ihtiyaçların giderildiği ortamlarda çalışan öğretmenlerimizin verimlerinin artacağı da kaçınılmaz bir gerçektir ![]() ![]() İlçe Halk Kütüphanesi 1998 yılı Mart ayında ilçede Kaymakam Kadir OKUTAN�nın büyük gayretleri ile Kültür Bakanlığına bağlı İlçe Halk Kütüphanesi açılmıştır ![]() ![]() ![]() Eğitsel faaliyetleri desteklemek üzere açılan kütüphaneye değişik yayınevi ve üniversitelerden kitap temin edilmiştir ![]() ![]() Tarihi Ören Yerleri Emir Şaban Medresesi: 16 ![]() ![]() Tarihi Taş Evler: Çukurca kalesinin yamacına kurulmuş kesme taştan yapılmış tarihi Çukurca evlerinin günümüze kadar uzanmış güzel birer örnekleridir ![]() ![]() Bunların dışında: Çukurca kalesi, taş merdivenle inilen 5-6 metre derinliğinde 3-4 metre eninde 4 adet su sarnıcı ile Kuzeyi Bey mahallesinde akit denilen taştan kesilmiş su arkı da belli başlı tarihi ören yerlerindendir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakkari İlçeleri Tanıtımları Ve BilgileriŞ E M D İ N L İ İ L Ç E S İ Eski bir yerleşim birimi olan Şemdinli'de Sümerler, Urartular ve Asurlar 'ın uzun süre yaşadıkları anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() l ![]() ![]() 1926'da yapılan Ankara Antlaşması'yla Musul ve Hakkari'nin beş bölgesi sınır dışı kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şemdinli'nin toplam nüfusu 1997 sayımına göre 39 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şemdinli'nin yüz ölçümü 1652 Km2 olup rakımı 1406 'dir ![]() ![]() ![]() ![]() Şemdinli, sanayi bakımından gelişmemiştir ![]() ![]() ![]() İlimize has Şemdinli balı diğer kesimlerde olduğu gibi insan bünyesini rahatsız edici hiç bir özelliği taşımamaktadır ![]() ![]() ![]() Arı için gerekli olan polen ve nektar kaynakları oldukça fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şemdinli ilçemizde tütün akim tarihçesi bilinmemekle birlikte ilk ekim 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şemdinli tütünü belirgin özelliklerden dolayı Osmanlı padişahları ve saray halkının tütün ihtiyacı büyük miktarda Şemdinli ilçesinde üretim tütünlerden karşılanmaktaydı ![]() En büyük özelliği içimi çevreye verdiği tatlı kokudur ![]() ![]() İçme Suyu İlçe içme suyu ihtiyacı 19 Km ![]() ![]() ![]() TARİHİ Bölgenin tarih çağına Sümerler ve Akatlar�la girdiği, kentte ilk önce Sümerler�in Hakan Boyu olduğu, sonra Akatlar, Urartu�lar ve Asur�ların bölgede uzun süre yaşadıkları anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() Rusların 1853 yılında Türk�lere savaş açması sonunda Dağıstan�daki Şeyh Şamil ile işbirliği yapan Şemdinli�li Seyit Taha düşmana savaş ilan etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1914 ile 1917 tarihleri arasında dört defa Rus işgaline uğramış olan Şemdinli�nin ilk işgali 5 Kasım 1914 olup, Aralık 1914 tarihinde Kuvvetlerimiz tarafından geri alınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1926 yılında Ankara Antlaşması ile Musul ve Hakkari�nin 5 bölgesi sınır dışı kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() COĞRAFİ BİLGİLER Şemdinli ilçesi Doğuda İRAN hududu (53 Km ![]() ![]() ![]() ![]() İlçe İran ve Irak Devletleri sınırlarında konuşlanmış olmasından dolayı konum itibari ile önem taşımaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan İlçemiz tabiat güzelliği bakamından Hakkari ilinin en gözde ilçesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle dağlık olan ilçemiz alanının %45�i Ormanlık , %41�i tarıma elverişsiz alan, %10�u dört veya beş ay kullanılabilen çayır ve mera ve %4�ü tarıma elverişli alandır ![]() ![]() Bölgede önemli dağlar Derecik bölgesinde Katina Tepe, Ortaklar bölgesinde Karadağ, Tahta taş Tepe, Süngü Tepe ve Akpınar Dağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgemizde Haruna geçidi, Şapatan geçidi, Mezar gediği, Ortaklar Gediği, Ulaşan Gediği, Katina Boğazı , Gilini Gediği, Su Gediği önemli gedik ve geçişlerdir ![]() İlçemiz Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmasına rağmen iklimi oldukça değişiktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgenin genelde Kuzeyden Güneye, Doğudan Batıya meyilli bir arazi yapısına sahip olması akarsu yönünden zengin olmasını sağlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÜFUS VE İDARİ YAPI 2000 Nüfus sayımına göre Merkez Nüfusu 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şemdinli 01 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Merkeze bağlı 19 Köy ( Alan, Altınsu, Anadağ, Korgan, Yaylapınar, Uğuraçan, Tütünlü Gelişen, Günyazı, Kayalar, Öveç, Ortaklar, Bağlar, Boğazköy, Konur, Beyyurdu, Çatalca,Bozyamaç, Çubuklu) ve bunlara bağlı 79 mezra ile Drecik Beldesi ve bu beldeye bağlı 14 mezra bulunmaktadır ![]() ![]() İlçe Mülki sınırlar içerisinde iki belediye, Şemdinli Belediye Başkanlığı ile Derecik Beldesi Belediye Başkanlığı ve bunlara bağlı 9 mahalle bulunmaktadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakkari İlçeleri Tanıtımları Ve BilgileriY Ü K S E K O V A İ L Ç E S İ Dağlar arsında bir çöküntü alanı olan ve Yüksekova ilçemizin üzerine kurulu gever ovasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Alüvyon Topraklara sahip olmasına rağmen ağaç ve meyve yetiştiriciliği düşük sıcaklık sebebiyle çok azdır ![]() ![]() Tarihi bir kent olan Yüksekova'da yerleşimin Yüksek Ova İlçesinden GörünüşM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski adı Gevar olan Yüksekova, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır ![]() Yüksekova 1 ![]() ![]() 19 ![]() ![]() ![]() Yüksekova'nın toplam nüfusu 1997 sayımına göre 91 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksekova'nın yüzölçümü 2291 Km2 'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksekova 'ya bağlı 49 köy köylere bağlı 106 mezra bulunmaktadır ![]() ![]() İlçede göç nedeniyle işsizlik sorunu yaşanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihi eser olarak Urartu Uygarlığının en kalıcı kanıtları ünlü "Ordu Yolu" dur ![]() ![]() ![]() Büyük Çiftlik (Hırvata) köyü kalıntıları ; Yüksekova'nın batısında Aviş deresi ağzında büyük bir kent ve kale kalıntısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçme Suyu Artan nüfus artışı nedeniyle mevcut su şebekesi yetersizdir ![]() ![]() Yüksek Ova Kuş Türleri Türkiye�nin en önemli kuş alanlarından biri olan Yüksekova, deniz seviyesinden 1925 m yükseklikte 2800 ha�lık geniş bir ovadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgede kuluçkaya yatan en önemli kuş türleri şunlardır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|