Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Türkiye > Doğu Anadolu Bölgesi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bingöl, doğuyeli, köyü, solhan

Doğuyeli Köyü Solhan Bingöl

Eski 08-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Doğuyeli Köyü Solhan Bingöl

Doğuyeli Köyü Solhan - Doğuyeli Köyü Hakkında - Doğuyeli Köyü Tanıtımı -Doğuyeli Köyü Resimleri

Bingöl

Bilgiler

Nüfus 179 (2007)

Koordinatlar

Posta Kodu 12700

Alan Kodu 0426

Yönetim

Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi

İl Bingöl

İlçe Solhan

Doğuyeli, Bingöl ilinin Solhan ilçesine bağlı bir köydür Eski Adı Tutél'dir

İlçe: SOLHAN - İl: BİNGÖL

Köy Muhtarı:

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:

Cep Telefonu:

Demografik Bilgiler:

Nüfusu:

2000

198

1997

225

İle Uzaklığı:

101 km

İlçeye Uzaklığı:

55 km

Rakım:

1650 m

DOĞUYELİ KÖYÜ

Bazı köylülerin, heyelan nedeniyle yapılan afet konutlarına yerleştiğini söyleyen köy muhtarı Çiftçi, “O tarihte konut yapılan vatandaşların çocukları, hatta torunları ev bark sahibi oldular Terör nedeniyle göçtükleri şehirlerde geçinemedikleri için köylerine dönüyorlar Çünkü köyde hayvancılık ve tarımla geçinmek daha kolay Bu insanlara, ‘köyünüze dönemezsiniz’ diyemeyeceğimize göre burada bir köyün varlığını kabul etmek lazım Oysa bazı kurumlara sorunlarımızı ilettiğimiz zaman ‘devlet nezdinde böyle bir köy yok’ cevabını alıyoruz Olmayan köyün muhtarı olur mu? Köyüm İskâna tabi olduğu için hizmet talebimizin önünün kesilmesi doğru değil Biz devletle beraberiz Devletin parçasıyız Ağlıyoruz, bize bir yardım eli uzatılsın Bu topraklardan kopmamız mümkün değil Köylülerim gerçekten mağdurlar Taleplerimiz çok doğal ve masum talepler Yetkililerin yardımına ihtiyacımız var” diye konuştu

Elektriksiz tek köy İlçede elektriği olmayan tek köyün Doğuyeli olduğunu söyleyen köy muhtarı Hüsnü Çitçi, çağın çok gerisinde yaşadıklarını ve evleri gaz lambalarıyla aydınlattıklarını katardı Elektriği olmayan bir köyün varlığına kimsenin inanmadığını ifade eden Çiftçi, “Elektrik için Bingöl valiliği’ne başvurdum Burada da Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün “bu köy iskâna tabi” engeliyle karşılaştım Ne yapacağımızı şaşırdık” ifadelerini kullandı

Yılın 6 ayı yollar kapalı Yılın altı ayı yollarlının kapalı olduğunu ileri süren Çifti, yazın birkaç ay açılan yollarının sonbaharın ilk günlerinden itibaren kapandığını iddia etti Ev ve hayvan ihtiyaçlarının insan gücüyle taşındığına dikkat çeken Çiftçi, geçen yıl talepleri üzerine sadece iki menfez yapıldığını belirtti Yapılan iki menfez için yetkililere teşekkür eden Çiftçi,

ulaşımı eşek ve katırla yaptıkları gerçeğinin herkesçe bilinmesini de istedi Kale İstasyonuna kadar araçla gittiklerini kaydeden Çiftçi, geri kalan 10 kilometrelik yolu 4–5 saatte yürümek suretiyle köyümüze gidebildiklerini vurguladı Yol açıldığı zamanlarda en az 6 aylık ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Çiftçi, kışın, hastaları kilometrelerce sırtlarında taşıyarak Kale İstasyonu’na götürdüklerinin altını çizdi Yüklerini ya kendi sırtlarında yada eşek-katır sırtında taşıdıklarına işaret eden Çiftçi; “Teknolojini hiçbir nimetinden yararlanamıyoruz” dedi

“Bir çayımızı için halimizi görün” Köyünün sorunlarını saymakla bitiremeyen Muhtar Çiftçi, birçok su kaynağı olduğu halde köyünde evlerde su bulunmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Varlık içinde yokluk çekiyoruz Bu su kaynakları ile evlerimizde musluklardan su akması mümkün Köyümüzde kendi imkânlarımızla camii yaptık ama İmam yok Cuma namazını kılmak için 10 kilometre yol yürüyerek Kale İstasyonu’na gidiyoruz İlköğretim çağındaki çocuklarımızı aile ortamından uzak YİBO’larda okutmak zorundayız Çünkü köyümüzde ilköğretim okulu yok Başta Milletvekillerimiz olmak üzere, il Genel Meclis üyeleri, bütün siyasi parti başkanları ve diğer yetkilileri köyüme çay içmeye davet ediyorum Hangi şartlarda yaşadığımızı görmek için bu şart” şeklinde konuştu

Coğrafya

Bingöl iline 101 km, Solhan ilçesine 55 km uzaklıktadır

Mezraları

1 Deli Mezrası 2 Laleli Mezrası 3 Ortaca Mezrası

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007 179

2000 215

1997 198

Ekonomi

Köyün ekonomisi hayvancılığa dayalıdır

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - remzi yıldız

2004 - Hüsnü ÇİFTÇİ

1999 - necatin tan

1994 - aziz yıldız

İlçede elektriği olmayan tek köy Doğuyeli köyü Yılın 6 ayı yollar kapalı birçok su kaynağı olduğu halde köyde evlerde su bulunmuyor tarlalar öküzlerle sürülmektedir yükler katır ve eşeklerle taşınmaktadır anlıyacağınız bu köyün sorunlarını saymakla bittemez

Kaynak:Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com