![]() |
Bingül Türküleri - En Güzel Bingöl Türküleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingül Türküleri - En Güzel Bingöl TürküleriEn güzel Bingöl Türküleri Bingöl Yöresi Türkülerimiz Bingöl Yöresine Ait En Güzel Türküler Bingöl Bugün Dumandır (Oğul) Bingöl bugün dumandır (Yavru yavru) Fırtınası yamandır Evin yıkılsın felek Bu ne kötü zamandır (Oğul) Hınıs Kalesi metin (Yavru yavru) Kaleye çıkmak çetin Evin yıkılsın felek Küçükten kaldım yetim (Anadan kaldım yetim) Bingöl Çobanları Daha deniz görmemiş bir çoban çocuğuyum Bu dağların eskiden aşinasıdır soyum Bekçileri gibiyiz ebenced buraların Bu tenha derelerin,Bu vahşi kayaların Görmediği gün yoktur sürü peşinde bizi Her gün aynı pınardan doldurur destimizi Kırlara açılırız çıngıraklarımızla Okuma yok, yazma yok, bilmeyiz eski yeni Kuzular bize söyler yılların geçtiğini Arzu, başlarımızdan yıldızlar gibi yüksek Önümüzde bir sürü, yanımızda bir köpek Dolaştırıp dururuz daüssılayı Her adım uyandırır ayrı bir hatırayı Anam bir yaz gecesi doğurmuş beni burda Bu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam Şu karşıki bayırda verdim kuzuyu kurda Sunamın başka köye gelin gittiği akşam Gün biter, sürü yatar sararan bir ayla Çoban hicranlarını basar bağrına yayla Kuru bir yaprak gibi kalbini eline al Diye hıçkırır kaval Bir çoban parçasısın olmasan bile koyun Daima eğeceksin başkalarına boyun Hülyana karışmasın ne şehir, ne de çarşı Yamaçlarda her akşam batan güneşe karşı Uçan kuşları düşün geçen kervanları an Mademki kara bahtın adını koydu çoban Nasıl yaşadığımdan ne içip yediğimden Çıngırak seslerinin dağlara değdiğinden Anlattı uzun uzun Şehrin uğultusundan usanmış ruhumuzun Nadir duyabildiği taze bir heyecanla Karıştım ogün bugün, bu zavallı çobanla Gönlümü yayla yaptım Bingöl Çobanlarına Bingöl Dört Dağ İçinde Bingöl dört dağ içinde Yanarım yağ içinde Kim Bingöl'ü sorarsa Bir yarim var içinde Deliley deliley destane Deliley deliley heyrane Bu dere buz bağlamış Dibi nergiz bağlamış Baba beni evlendir loy Bingölde kız kalmamış Deliley deliley destane Deliley deliley heyrane Bu derenin uzunu Kıramadım buzunu Aldım çaçan kızını Çekemedim nazını Deliley deliley destane Deliley deliley heyrane Keke (Bingöl Dağlarında) Bingöl dağlarında kahveci keke Sırtında bir çuval çeker çay keke Uçurumlar seni çeker vay keke Sırtın yere gelmesin tez dön keke Demli çayın canım çeke dön keke Keke şeref keke namus Keke babam keke paşam Keke sesini duymuşam Yoksa keke sen mi geldin Tez mi geldin sen mi geldin Vay keke Yollarına kurtlar çıksa dert değil Üzerine çığlar düşse dert değil Yüreğine hasret düşse vay keke Sırtın yere gelmez sen tez dön keke Demli çayın canım çeke dön keke Keke şeref keke namus Keke babam keke paşam Keke sesini duymuşam Yoksa keke sen mi geldin Tez mi geldin sen mi geldin Vay keke |
![]() |
![]() |
|