![]() |
Sarımsağın Bilmediğiniz Faydaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sarımsağın Bilmediğiniz FaydalarıSarımsağın Bilmediğiniz Faydaları Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserinin daha az görüldüğü bildirildi ![]() Amerikan Diyetetik Derneği'nin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren karbonhidratlar,kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti ![]() Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıpalanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır" dedi ![]() Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığına işaret etti ![]() Dönmez, "Sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttakizehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma (antioksidan) potansiyelidir ![]() ![]() ![]() Kansere etkisi Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurguladı ![]() Dönmez, "Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır ![]() ![]() ![]() Sarımsakta çok sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, "Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır ![]() ![]() ![]() Dönmez, "Yapılan çalışmalar, çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|