![]() |
Kurban Bayramı'nda Beslenme Önerileri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Bayramı'nda Beslenme ÖnerileriANKARA (ANKA) - Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanları, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve kısıtlı miktarda tüketmeleri konusunda uyardı ![]() Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de artmasının sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi ![]() Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlara, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri uyarısında bulunuldu ![]() ![]() "KURBAN ETLERİ NASIL PİŞİRİLMELİ?" Etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerinin de önemine dikkat çekilen açıklamada, etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi ve kızartmalardan kaçınılması uyarısında bulunuldu ![]() ![]() ![]() “KUYRUK YAĞINDAN KAÇININ” Açıklamada, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılması gerektiği belirtilirken, şu uyarılarda bulunuldu: “Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() “ETLERİ BİRER YEMEKLİK OLACAK ŞEKİLDE SAKLAYIN” Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilen açıklamada, etlerin sağlıklı saklanması konusunda şu uyarılara yer verildi: "-Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı ![]() ![]() -Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Açıklamada ayrıca, barsak parazitlerinin ve hayvan hastalıklarının bulaşmasının engellenmesi için kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun koşullarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi ![]() |
![]() |
![]() |
|