Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balık, insan, sağlığı, yağlarının, yönünden, önemi

Balık Yağlarının İnsan Sağlığı Yönünden Önemi

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balık Yağlarının İnsan Sağlığı Yönünden Önemi



SAMSUN (İHA) - Yapılan araştırmalarda balık yağı tüketiminin fazla olması ile ani kalp krizi riskinde yüzde 50 azalma görüldüğü belirtildi


Amerikan Kalp Birliği'nin (AHA) sonuçlarına göre balık yağlarının temel içeriği olan EPA ve DHA'nın; kalp ritmi bozukluğunu düzenlediği, ani kalp krizi riskini azalttığı, plazma trigliserid seviyesini düşürdüğü, kan yoğunluğunu ayarladığı ve günde 850 miligram ile 29 gram arasında balık yağı tüketiminin kalp rahatsızlıklarına çok önemli etkileri bulunduğu bildirildi


'Anne ve Babanın Kitabı'nın yazarı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Şükrü Küçüködük, balık yağı tüketiminin fazla olması ile ani kalp krizi riskinde yüzde 50 azalma görüldüğünü söyledi Küçüködük, "Alınacak doymamış yağ asitleri miktarları balık çeşidi tüketimine göre değişir Levrek, pişi, mezgit gibi balıkların 15 gramında PUFA(Çoklu doymamış yağ asitleri) miktarı 50 miligram civarında iken, uskumru, yılan balığı gibi balıkların 15 gramında 400 miligram PUFA bulunur Türkiye'de en fazla tüketilen hamsinin 15 gramında ise 200 miligram PUFA, 75 miligram EPA(eikosapentaenoik asit), 135 miligram DHA(dekosahexaenoik asit) vardır Bu nedenle haftada 300 gram kadar yağlı balık yemek veya günde 200 miligram EPA ve DHA alınması yeterli olur" dedi


Balık yağlarının kolesterol, damar tıkanıklığı ve damar sertliğini azalttığını vurgulayan Prof Dr Şükrü Küçüködük, şunları söyledi:


"Toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerinin yüksek olması koroner kalp hastalıkları için büyük risk faktörüdür Ayrıca yüksek trigliserid seviyesi damar sertliğini olumsuz yönde etkiler Omega3 yağ asitleri trigliserid düzeyini düşürmenin yanı sıra, yemek sonrası trigliserid artışını da engellemekte çok etkilidir Balık yağlarının kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkisi, kan basıncı ile trigliserid düşürücü etki yapması ve düşük yoğunlukta olan lipoprotein düzeyinin artırılmasından ileri

gelmektedir Ayrıca balık yağlarının trombosit düzeyini azalttığı ve atardamardaki düz kas hücrelerinin büyümelerini önlediği belirtilmektedir"

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.