|
|
Konu Araçları |
besin, besinler, inorganik, nelerdir |
İnorganik Besinler Nelerdir - İnorganik Besin Ne Demek |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İnorganik Besinler Nelerdir - İnorganik Besin Ne Demekİnorganik Besinler, inorganik besin hakkında bilgi, inorganik besin nedir, inorganik besinler hangileri Su Pek çok gıdanın esas bileşenidirBitkisel ve hayvansal ürünlerde hücre içinde veya hücreler arasında bulunurSu , insan vücudunun da 2/3 sini teşkil edernormal bir insanın günde 25 litre su alması gerekirVücuda alınan bu su, içilen su ve içeceklerden alınan diğer gıdalardan veya vücutta kimyasal reaksiyonlar sonucu meydana gelen sudan sağlanır Mineral İnsan vücudunun % 4 ile 6 sı minerallerden oluşmuştur Gıdalarda 60 dan fazla mineral bulunur • Major mineraller • Minör ( İz ) mineraller : Demir, bakır, çinko, kobalt, mangan, molibden, iyot, flor, selenyum •Besin değeri olmayanlar :aliminyum, bor, nikel, kalay, krom •Toksik olanlar : Civa, kurşun, arsenik, kadmiyum, antimon Sodyum(Na) ve Klor(Cl) Sodyum klorür mutfak tuzudur Vücudun temel hücre dışı iyonlarıdır Ozmotik basınç, asit-baz dengesi ve vücut sıvısı miktarını ayarlarlarTerleme ile sodyum ve klor dışarı atılırBu iyonların yetersizliğinde halsizlik, bulantı, kas krampları ve ödem (vücudun su toplayıp şişmesi ) görülür Günlük gereksinim 6 g kadardırTuzun fazlası idrarla atılırTuzun hem fazlası hem de azı zararlıdır Potasyum(K) Sodyumun tersine hücre içi sıvısında bulunur Ozmotik basınç, asit-baz dengesinin sağlanmasında görev alırAmino asitlerin proteine çevrilmesinde etkilidirGünlük gereksinim 08-13 g kadardır Hemen tüm besinlerde ve özellikle meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunduğu için eksikliği pek görülmez Kalsiyum(Ca) Kemik ve diş oluşumunu sağlar Kanın pıhtılaşması, kalp kaslarının çalışması, enzimlerin görevlerini yapması, hücre membranından sıvı geçişinin kontrolünü ayarlarVücuttaki kalsiyumun % 99 u kemik ve dişlerdedir100 ml kanda ise 9-12 mg bulunurGünlük gereksinim 05- 2 g kadardır Emzikli kadınlarda 5 g dırEn çok süt ve ürünleri, yumurta ve lahanada bulunur Oksalik asit bulunduran ıspanak, ravent ve tahıllardaki fitik asit kalsiyumu bağlayarak alımını engeller Fosfor(P) Kalsiyum ile birlikte diş ve vücut sıvısında bulunurKemik oluşumunda, enzim faaliyetlerinde karbonhidrat ve yağ metabolizmasında, kan reaksiyonunun sabit kalmasında önemli görevleri vardırEt ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve ceviz fosforca zengin gıdalardırVücutta fosfor /kalsiyum oranı 2/1 olarak denge halindedir Bu denge bozulursa kemik oluşumu normal olmaz ve riket hastalığı meydana gelir Magnezyum(Mg) Kalsiyum ve fosforun vücuda alınmasında, vücut sıvısının regülasyonunda, sinir ve membranda elektriksel gerilimim sağlanmasında görevleri vardırDNA ve RNA yapısında yer alır% 71 kadarı kemiklerdedirGünlük gereksinim 300-400 mg kadardır Eksikliğinde sinirsel rahatsızlıklar ortaya çıkarTohum ve tahıllarda, süt ve ürünlerinde ve yaprak sebzelerde fazla bulunur Kalsiyum ve magnezyumdan biri vücutta fazla olduğu zaman diğeri atılır Demir(Fe) Yapısal önemi olan bir mineraldir Hemoglobin ve miyoglobinin yapısında yer alırBitkisel gıdalarda demir fazla olsa bile biyolojik olarak elverişli değildirYumurta hariç hayvansal gıdalardaki demir vücut tarafından daha kolay alınır Yetişkinlerde vücutta kg başına 50 mg kadar demir bulunurGünlük 10 mg demire gereksinim vardır Demir yetersizliğinde kansızlık oluşur Bakır(Cu) Demir ile birlikte hemoglobinin oluşumunda önemi vardırVücudun demirden yararlanmasını sağlar ve yetersizliğinde kansızlık görülür Günlük gereksinim 06-20 mg kadardır Karaciğer ve sütte fazla bulunur Çinko(Zn) Bazı enzim ve hormonların yapısında bulunurKarbonhidrat ve protein metabolizmasında ve nükleik asit sentezinde görev alırSaç uzamasında da rolü vardırEn fazla midyede bulunurHububat, baklagiller, sert kabuklu meyveler çinko bakımından zengin gıdalardır Asitli gıdalar uzun süre galvanizli kaplarda bulunursa çözünerek gıdaya geçen çinko , zehirlenmeye neden olur Yetersizliğinde gelişim bozuklukları, ciltte lezyonlar ve iştahsızlık görülürAncak yetersizliği nadiren görülür |
|