Hangi Besinden Ne Kadar Yesem? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Besinden Ne Kadar Yesem?A Vitamini: Gözün değişik durumlarda görebilmesi için gereken temel vitamindir Ayrıca, büyüme, üreme, bağışıklık sistemi koruması, kansere karşı mücadele ve tiroid hormonları metabolizmasında görevlidir Yetişkin kadın ve erkek, günde ½ adet havuç yerse, A vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılar C Vitamini: Dokuların bir arada tutunarak vücutta durmasını sağlayan kollajen adı verilen proteinin yapımı için gereklidir Ayrıca, vücudun korunması ile bir çok vitamin ve mineralin daha elverişli kullanılmasında rol oynar Erişkin erkek ve kadın, 1 su bardağı portakal suyu veya 1 adet orta boy domates tüketirse, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamış olur K Vitamini: Yağda eriyen bir vitamin olup, kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve bağırsaklarda yararlı bakterilerin sentezinde görev alan bir vitamindir Ayrıca kemik sağlığının korunmasında, osteoporoza bağlı kırılmaları önlemesinde ve kalp-damar sağlığında önemli yer tutar Yeşil salataya maydanoz, ıspanak ve pazı çiğ doğranıp eklenirse, günlük K vitamini ihtiyacı karşılanır E Vitamini: En önemli görevi antioksidan özelliğidir Gözde güneş ışınlarının olumsuz etkilerini azaltarak katarakt oluşumunu geciktirir Yetersiz E vitamini, bireylerde kas yorgunluğu ve zayıflaması, sinir sistemi bozukluğu gibi etkilere sebep olur Günlük kullandığımız yemeklerdeki yağlarda yeterli E vitamini bulunmaktadır Folat: Günde 1 kase kuru baklagiller yemeği ve salatalara eklenecek 1 kase çiğ ıspanakla günlük ihtiyaç karşılanmış olur Niasin (B3 Vitamini): Yetişkinlerde tam buğday unundan 4 dilim ekmek ve 3 köfte kadar tavuk eti yenirse, günlük gereksinim karşılanmış olur Riboflavin (B2 Vitamini): Günde 3 su bardağı süt ve taze sebzelerle karşılanabilir Tiamin (B1 Vitamini): Kahvaltıda 1 kase sütün içine 5-6 yemek kaşığı buğday tanesi içeren tahıl atarak tüketilirse, gerekli oranda alınmış olur Biotin: Günde 1 adet yumurta yiyerek gereksinim karşılanabilir Demir: Erkekler günde 6 köfte büyüklüğünde et ve ½ kase kuru baklagiller yemeği ile demir gereksinimlerini karşılarken, kadınlar aynı oranla ancak %50’sini karşılayabilirler Bu edenle gebe, emziren ve gelişme çağında olan kadınlara hekime danışarak oran belirlemelidir Çinko: 3 köfte kadar et ve yanında 1 kase yoğurt tüketilirse, günlük ihtiyaç karşılanır Bakır: Günde !/2 çay bardağı ay çekirdeği bu ihtiyacı karşılayacaktır Kalsiyum: 2 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar sert peynir ihtiyacı karşılamaktadır ![]() |
|
|
|