Hangi Vitamin Hangi Besinde Bulunuyor |
08-18-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Vitamin Hangi Besinde BulunuyorHangi Vitamin Hangi Besinde Bulunur A VİTAMİNİ Çocukların büyümesine yardımcı olur Yangılara karşı bedenin direncini sağlar Gözü korur, besler ve iyi çalışmasını güvence altına alır Bulunduğu besinlerden bazıları şöyledir: Süt, koyun eti, yumurta, balık, dana eti, tavuk eti ve av hayvanlarının eti, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, havuç, kereviz, lahana, karnıbahar, hurma, ıspanak, ekmek, hamurişleri, çilek, taze fasulye, mercimek, kavu, şalgam, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domates B(1) VİTAMİNİ Gelişmeyi sağlar, sindirimi kolaylaştırır Meyve şekerlerinin özümlenmesine yardımcı olur Salgı bezlerinin faaliyetini arttırır Şu besinlerde bulunur: Süt, taze sebzeler, mercimek, bira mayası, koyun eti, fındık, ceviz, yumurta, portakal, ekmek, hamurişleri, nohut, balık, dana eti, kepek, sakatat, kuzu eti, sığır eti, muz, havuç, kestane, lahana, karnıbahar, un B(2) VİTAMİNİ Şekerin özümlenmesini sağlar Sinir sistemini düzene sokar Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olur Şu besinlerde bulunur: Süt, peynir, taze ve kuru sebzeler, bira mayası, koyun eti, yumurta, ceviz, fındık, ekmek, balık, patates, dana eti, salatalık, sakatat, badem, sığır eti, un B(6) VİTAMİNİ Dokuların yenileşmesini sağlar Karaciğerin dostudur Sinir sistemini düzene sokar Cildin parlaklığı ve gerginliğini sağlar Şu besinlerde bulunur: Et, süt, bira mayası, koyun eti, yumurta, portakal, armut, nohut, dana eti, yeşil salatalıklar, muz, lahana, ıspanak, karaciğer, ekmek, hamurişleri, taze ve kuru fasulye C VİTAMİNİ Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar Büyümeye ve gelişmeye yardımcı olur Kanı zehirlerden temizler Tansiyonu düşürür Kandaki şeker miktarını azaltır Böbreküstü bezlerinin çalışmasını arttırarak erkeğin erkeklik gücünü sürdürmesini sağlar Organizmayı grip, nezle gibi hastalıklara karşı dirençli kılar D VİTAMİNİ Kemikleşmeyi sağlar Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarını yükseltir Şu besinlerde bulunur: Sucuk, balık ve su ürünleri, tereyağı, peynir, istiridye, süt E VİTAMİNİ Vücudumuz için hayati önem taşıyan E vitamini yağda eriyen vitamin türlerindendir Iısıya ve yoğun pişirmeye karşı dayanıklı bir yapı sergiler Göz sağlığı için hayati önem taşır Retina gelişimi için önemli bir oynar Katarak yapıcı etkilere karşı önemli bir koruyucu biridir Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar Virüslerden kaynaklanan hastalıklara karşı vücudun direncini yükseltir Bağışıklık sistemi için önemli vitaminlerden biridir Yapılan araştırmalar E vitamininin yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde olumlu etkisi olduğunu kanıtlamıştır Ayrıca yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi de bulunur Toksin maddelerin vücutta yarattığı tahribatı da azalttığı ortaya çıkmıştır Kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve çoğalması için gereklidir Kalbe yararlı olan HDL kolesterol oranını yükseltip, zararlı olan LDL kolesterolünü azaltır Kandaki kolesterol oranını dengeye sokar Kaslar ve cilt sağlığı için de önemli bir vitamindir Hava kirliliğinden dolayı akciğerde ve ağızda oluşan olumsuz etkiyi azaltır Kalp krizine, kansere, Alzheimer’e, katarakta karşı koruyuculuğu olduğu üzerinde ciddi veriler toplansa da, henüz bu konudaki yararlan kanıtlanmamıştır Buğday, pirinç, mısır, darı, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur |
|