![]() |
Sağlıklı Ve Dengeli Beslenmenin Önemi Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı Ve Dengeli Beslenmenin Önemi NedirDENGELİ VE YETERLİ BESLENMENİN ÖNEMİ Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi, vatandaşlarımızın beslenme konusunda bilinçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla “Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi”ni hazırlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() SÜT GRUBU Süt yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Vücudumuz İçin Önemi • Süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, kemiklerimizin ve dişlerimizin sağlıklı gelişmesini sağlar ![]() • Hücrelerimizin çalışmasında önemli rol oynar ![]() • Yoğurt yemek ve tuzlu ayran içmek, ishal tedavisinde hayati önem taşır ![]() ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİL GRUBU Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlu besinler bu grupta yer alır ![]() ![]() ![]() Bu besinlerin her gün tüketilmesi gereken miktarları şöyledir: - Et, tavuk, balık vb ![]() - Kuru baklagiller 90 g (bir çay bardağının alabileceği kadar) - Yumurta haftada üç-dört adet Vücudumuz İçin Önemi • Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar ![]() • Hücrelerimizin yenilenmesini ve dokularımızın onarımını sağlar ![]() • Kan yapımında görevli önemli besin içeriklerini sağlar ![]() • Sinir ve sindirim sistemlerimiz ile derimizin sağlığında görev alan besin içerikleri en çok bu grupta bulunur ![]() • Hastalıklara karşı direncimizi artıran besin içeriklerini sağlar ![]() • Özellikle protein ihtiyacının arttığı bebeklik ve çocukluk dönemlerinde, bu gruptaki besin içeriklerinin alınması önemlidir ![]() SEBZE VE MEYVE GRUBU Bitkilerin yenebilen her türlü kısmı, sebze ve meyve grubu altında toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücudumuz İçin Önemi • Hücrelerimizin yenilenmesini ve dokularımızın onarımını sağlar ![]() • Büyümemize ve gelişmemize yardım eder ![]() • Deri ve göz sağlığımız için önemlidir ![]() • Diş ve diş eti sağlığımızı korur ![]() • Hastalıklara karşı direncimizi artırır ![]() • Kalp-damar hastalıklarının ve bazı kanser türlerinin oluşma ihtimalini azaltır ![]() • Bağırsaklarımızın düzenli çalışmasına yardımcı olur ![]() • Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ![]() EKMEK VE TAHIL GRUBU Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan ürünler bu grup içinde yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() Vücudumuz İçin Önemi • Vücudumuzun enerji kaynağıdır ![]() • Çavdar ve yulaf gibi lif içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi, bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlar ![]() Yeterli ve dengeli beslenebilmek için dört farklı besin grubundaki bu yiyeceklerden her gün yeteri kadar tüketmeliyiz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|