Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besinler, buzdolabında, saklanmalı

Besinler Buzdolabında Nasıl Saklanmalı

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besinler Buzdolabında Nasıl Saklanmalı



Diyetisyen Binnur Okan yiyeceklerin buzdolabında saklanmasının da kuralları olduğunu belirtti





Nasıl ve nelerle besleneceğimizi bilmek kadar besinleri doğru muhafaza etmek de önemli Diyetisyen Binnur Okan, yiyeceklerin buzdolabında saklanmasının da kuralları olduğunu belirtti Okan'la bu kuralları konuştuk

Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeliyiz?
Et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklı tüm ürünleri potansiyel riskli kabul ediyoruz Bir de potansiyel riskli olmayan pirinç, patates gibi yiyecekler var Bunlar da piştikten sonra riskli hale gelen besinlerdir Buzdolabında raflar arası sıcaklık farkı vardır Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktur ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalır O yüzden potansiyel risk grubundaki yiyecekleri yani bakteri üremesi olabilecek ürünleri her zaman için en üste koymamız gerekiyor ki mümkün olduğu kadar bakteri üremesini azaltalım

Bakteri ürememesi için nasıl bir yerleştirme yapmak gerekir?
En üst kata et, balık, tavuk, ikinci rafa peynir, süt, yoğurt, daha aşağıya yemekleri, en alta da sebzeleri koymak gerekiyor Sebzeler genellikle poşetleriyle konur Oysa poşetten sebzeye sürekli plastik geçişi olur O nedenle sebzeyi aldıktan sonra poşetinden boşaltıp buzdolabına yerleştirmemiz gerekiyor Pişmiş ve pişmemiş etlerin temas etmemesi gerekiyor Örneğin çiğ tavuk çok çabuk bakteri üretir Ancak piştiğinde bakteriler ortadan kalkar Çiğ tavuğu diğer besinlerle aynı yere koyduğumuzda bakterileri diğer besine bulaştırırız Yumurtanın hem kendisi hem kabuğu çok ciddi bakteri taşır Yumurtanın piştikten sonra kabuğu ile birlikte riski yoktur Ama pişmeden risk taşır Yumurtayı aldığımız kutunun içerisinde muhafaza etmeliyiz Genelde buzdolabı raflarına konulur ama bu doğru değildir Çünkü yanına konulmuş bir besin örneğin yarım limon varsa bakterilerin çapraz geçiş ile taşınmasına sebep oluruz Yumurtaya dokunduktan, kırdıktan sonra da ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekir

Yiyeceklerin cam kavanozda saklanması daha sağlıklı
Çözdürme işlemi çok hassastır Kesinlikle, kalorifer üstünde, oda sıcaklığında bu işlem yapılmamalıdır Öncelikle buzdolabında alt raflarda, su sızdırmayacak uygun kaplar içinde ya da acelemiz varsa akan soğuk su altında çözdürebiliriz Ayrıca mikrodalga fırınlar da pişirme ve çözülme için çok sağlıklı ve uygundur Saklama kabı olarak cam kavanoz kullanılmalı Alüminyum kapları hiç önermiyoruz Sadece süt için cam önermiyoruz Çünkü süt çok ciddi B 2 vitamini kaynağıdır Güneş ışığı aldığında bu vitamin kaybolur O yüzden ışığı geçirmeyecek kaplarda saklanması gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.