Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
vitamin, vitaminlerin, özellikleri

Vitamin Ve Vitaminlerin Özellikleri

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vitamin Ve Vitaminlerin Özellikleri



Vitamin ve Vitaminlerin Özellikleri Nelerdir
Vitamin ve Vitaminlerin Özellikleri
Vitaminlerin Faydaları ve Yararları

· Vücut direncini arttırırlar
Enzimlerin yapısına katılırlar
· Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler
· Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildirBunlar vücuda alındıktan sonra vitamin özelliği kazanırBunlara provitamin denir
Çeşitli besinler aracılığıyle her gün alınan vitaminler insan vücûdunun gelişmesini, güç kazanmasını sağlar
Vitaminler için en bilinen, en belli başlı kaynak seDzeıer ve meyvelerdir
Meyvelerde ve sebzelerde ayrı ayrı vitaminler bulunmakta, bazılarında ise bir kaç çeşit vitamin bir arada olmaktadır
Bir örnekle belirtmek gerekirse, meselâ, kabakta yalnız A vitamini, ebegümecinde yalnız B vitamini bulunmasına karşılık elmada hem A, hem B1, hem B2, hem de C vitaminleri vardır Marulda ve yeşil salatada A dan E ye kadar bütün vitaminler bulunmaktadır
Bazı besin maddelerinde bu vitamipler birbirlerine oranla daha az ya da çok bulunabilmektedirler Örneğin, elmada A ve B vitaminlerinden daha fazla C vitamini bulunmaktadır Sonra havuçta hem A, hem B, hem de C vitamini vardır, fakat B vitamini A nın üçte ikisi, C vitamini ise A nın üçte biri kadardır
Vitaminlerin en önemli özelliği, çok az miktarları ile vücûda büyük yarar sağlamalarıdır Bir insanın bir günlük B1 vitamin ihtiyacı yediklerinin yüzbinde biri kadardır
Vitaminlerle ilgili bir önemli duruma daha dikkat edilmelidir Bu nokta, yiyeceklerdeki vitaminlerin bazı durumlarda eksilmesi ya da tamamen yok olmasıdır
Örneğin, sebzeler ve mevyeler, pişme, haşlanma ve kızarma durumlarında bazı vitaminlerini kaybederler Hava ile temasları uzun sürdüğü takdirde uçan vitaminler de vardır
Izgarada kızartılan bir cisimdeki A vitamininin büyük kısmı yok olur Suda piştiği zaman kaybolmaz da, buna karşılık açık havada uzun zaman kalınca gider Hava ile temasa geçince uçan bir vitamin de C vitaminidir Meselâ, bir portakal soyulup bir saat bırakılırsa vitamininin yüzde 20 kadarı uçar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.