Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Gebelik & Doğum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çiğ, hamilelikte, tüketimi

Hamilelikte Çiğ Et Tüketimi

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hamilelikte Çiğ Et Tüketimi



Hamilelikte tüketilen çiğ etler sakıncalımı sakıncalıysa sebebleri ve bilgileri sizler için uzmanlardan derleyip bilginize sunuyoruz



Gebelik döneminde tüm çiğ ve az pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tüketimi sakıncalıdır Özellikle geçmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı’ ve son zamanda tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen ‘kuş gribi’ sebebiyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu düşünürsek ve ülkemizdeki ‘çiğ köfte’ kültürünü de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol açacağı enfeksiyonların ne kadar önemli olduğunu anlamak mümkündür

Çiğ etler ile geçen deli dana virusu ve kuş gribi virusu dışında (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında kesin bilgiler yoktur,çok yeni ve az görülen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır

Salmonella daha çok tavuk eti ve yumurtadan bulaşırBesin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin sıvı kaybı ve ateşten etkilenmesi,sağlıklı beslenememesi ve nadiren yüksek ateşin tetikleyebileceği düşük ve erken doğuma sebep olması riski vardırBazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir

Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşırGebeliği olumsuz etkileyip düşük,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedirGebelik öncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur Antibiyotik ile tedavi edilebilinir

Önlem alın

Gebeliğiniz sırasında çiğ köfte yemeyin

Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durunYemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin

Az pişmiş et,tavuk tüketmeyin

Sushi gibi çiğ balık yemeyin

Güvenmediğiniz yerden et, özellikle tavuk satın almayın

Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz tekrar dondurmayın

Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, başka yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin

Ellerinizde kesik veya çizik var ise çiğ ete, özellikle tavuğa dokunmayınTercihen eldiven kullanın

Et kestiğiniz bıçağı,tahtayı veya çiğ eti bulundurduğunuz tabağı çok iyi yıkayınİyi yıkamadan başla bir yiyecek için kullanmayın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.