Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
peynir, saklanır, seçilir

Peynir Nasıl Seçilir Nasıl Saklanır

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Peynir Nasıl Seçilir Nasıl Saklanır



Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez börekte yemekte makarnada çorbada hatta tatlıda bile kullanırız




Peki gerçekten kaliteli besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl saklanacağına kadar kafamıza takılan her sorunun cevabını aradık

Bu kadar peynir içinden bir seni seçtim!

Kahvaltıların başrol oyuncusu karpuzun lezzeti hiçbir şeye değişilmez katığı Hikâyesi lezzeti bol bir yiyecek: Peynir Çökeleğinden kaşarına tulumundan tenekesine türlü çeşidini bilir ve yeriz Sağlıklı beslenmemize olan katkısı ise tartışılmaz Peki bizim için bu kadar kıymetli olan peyniri alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Cevap Eğer sık alışverişe çıkma imkânı bulamıyorsak ve aldığımız peynir uzun süre dayansın istiyorsak tercihimiz 'sert peynir' olmalı Ayrıca peynirin tuzlu olması da dayanıklılık süresini artırır Taze olup olmadığı en iyi kokusundan anlaşılır Peynir tazeyken mis gibi kokar ve sizi kendine çeker Bayatlamaya başlamış peynir üzerine sinmiş ağır kokudan belli olur Tabii rengi de önemli Her ne kadar bazı yöresel peynirlerin sararmışı hatta küflenmişi makbul olsa da Peynirin üzerindeki gözenekler de önemli Gözenekler mikroorganizmanın yaşamını sürdürürken açmış olduğu hava boşlukları olduğundan ve kültürlü peynirde mikroorganizma çalışması istenmediğinden bu peynirde gözenek olmaması lazım


Klasik peynirde ise gözeneklerin düzenli sayıda olması gerek Teksüt Kalite Müdürü Sait Koçoğlu Sütteki organizma sayısının mümkün olduğunca düşük olması gerekiyor Koçoğlu Yöresel peynirlere büyük kentlerin yanında özellikle yurtdışından çok fazla talep geliyormuş Aranan ürürnler arasında Van otlu peyniri başı çekiyor Erzincan tulum peyniri

Çok fazla bilinmeyen yöresel peynirler

Ülkemiz peynir bakımından müthiş bir çeşitliliğe sahip Hepsi birbirinden güzel bu peynirler Çanakkale'nin ezinesi Ayrıca çok fazla bilmediğimiz lezzetler de var İşte size Türk mutfağı uzmanı Dr Nevin Halıcı'dan birkaç çeşit yöresel peynir önerisi: "Anamur'da bir Anamur tulumu vardır Yine Erzincan tulumu çok güzeldir Ama benim tercihim Van peynirleri Otlu peynirler vardır Dağdan toplanan sirmo Ama o peynirin de iki çeşidi vardır Eski peynir ve salamura peynir Eski peynir salamura değildir Küpte ters çevrilerek suları akmış Bir de Konya'nın küflü peyniri çok lezzetlidir Ereğli ilçesi civarlarında yapılır Van peynirinden sonra ikinci tercihimdir Ama doğal yollardan küflenmesi çok önemli Hileli yollarla küflendirilenler çok sağlıksız Yurtdışından gelen misafirlerim küflü peyniri çok beğeniyor "Nevin bu Konya rokforu" diyorlar Hayır diyorum bu Konya'nın küflü peyniri"

Peyniri nasıl saklamalıyız?
Yiyecekleri saklamak artık eskisi kadar zor değil Ancak peynir gibi bozulmaya meyilli gıdaların saklanmasında dikkat etmemiz gerekenler var Nevin Halıcı Evde pratik saklama yöntemi ise jelatine sararak hava almasını engellemek Bu yöntemle 1 kalıp peynir 1 ay bozulmadan kalır Peynirin soğutucu motorla temas etmemesi de önemli Tuzlu olması dayanıklılık süresini artırıyor Tuzunu alması için peyniri suda çok fazla bekletmek yoğurtlaştırabilir Yiyeceğiniz kadarını bekletmeniz ve hemen tüketmeniz daha uygun

Peynirin faydaları neler? Memorial Hastanesi Beslenme Uzmanı Yeşim Çelik Gelişme çağında ihtiyacı olan kalsiyumu peynir sağlıyor Yarım yağlı ya da yağsız peynirin kalsiyum ve protein oranı yüksek Çelik Beyaz peynir Ama günde en az iki dilim peynir yemekte yarar var Çelik; kahvaltılarda mısır gevreği Yoğurt ve süte göre peynirin kalsiyum oranı daha yüksek Çelik"


'Peynire Dair' her şey bu kitapta Bu kadar peynirden konuşmuşken Nilhan Aras Ahmet Uhri Dr Özlem Tokuşoğlu ve Yrd Doç Dr K Kaan Tekinşen'in hazırladığı kitapta Yedi bölümden oluşan kitapta "Tekeden teleme çalarsak" isimli son bölümde yöresel peynirlerin tanıtıldığı kitap

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.