Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açılır, börek

Börek Nasıl Açılır

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Börek Nasıl Açılır



Yufka nasıl açılır
Börek için yufka nasıl açılır
kolay yufka nasıl açılır




Yufka, yufka açmasını bilenler için çok basit, öğrenmek isteyenler için çok zor görünen bir el becerisidir Anlatılarak veya yufka açan birini seyrederek, öğrenme imkanı çok zor Fakat, yufka açmak için bazı temel bilgileri edindikten sonra işi pratik yaparak çözmek çok kolay Kendim, tariflerini verdiğim kete ‘gözleme’ ve yufka bazlamaları yapa yapa öğrendim Özellikle kete yapmak, bu işin en kolay yolu Gerek hamurunun özelliği, gerekse yufkasının kalın olması, yufka açmayı öğrenmek isteyenler için ideal bir kurstur

Yufka açmanın inceliklerine gelince, yüksek randımanlı tabir edilen börek ve baklava hamurları için üretilen un kullanılarak hamur yoğurulacak Yoğurulan hamurdan ihtiyacınıza uygun büyüklükte, parçalar kopartılacak Bu parçalar hiç un kullanılmadan, avuç içinde döndüre döndüre pürüzsüz beze yapılacak Bir miktar unla birlikte beze, yufka açılacak zemin üzerine konulacak El ile beze üzerine bastırılarak, beze yassılaştırılacak Önce, merdane bezenin tam orta yerine konulacak ve ileri geri hareketle beze yassıltılacak Zaman içerisinde kazanılacak el becerisi ile merdane hareketleri, bezeyi kendi etrafında döndüre döndüre büyütecek

Beze, tatlı tabağı büyüklüğüne ulaştığında merdanenin görevini oklava alacak Beze üzerine un serpilecek ve oklava resimde görüldüğü gibi, açılmış beze üzerindeki dik çizgi yönünde döndürülerek hareket ettirilecek Oklavanın ikinci hareketinde konumu, resimde görünen sol yandaki açısal çizgiye paralel olacak Saat üzerindeki 6 rakami ile 8 rakamı arasındaki açıklık oklavanın hareketinde püf noktasıdır Bu açıyı sağlamak için, ya hamur döndürülecek ya da oklava o konuma getirilecek Hamuru açarken ilk başlarda hamuru, o açıklıkta döndürebilirsiniz Hamur çapı büyüdüğü vakit oklavanın o açıklıkta konumlanması gerekir
Açılan hamur oklavaya sarılarak tek yönlü hareketlerle ve oklava konumunu değiştirerek, hamuru istediğiniz büyüklükte yufka olarak açabilirsiniz Bezelerin yuvarlak ve düzgün açılmasının en önemli şartı, oklavanın her seferinde resim üzerindeki açı kadar pozisyon almasıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.