Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
diyet, romatizma

Romatizma Ve Diyet

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Romatizma Ve Diyet




Romatizma ve Diyet


Bazı çalışmalarda yediklerimizin belirli artrit (eklem romatizması) türlerini etkilediğine dair kanıtlar bulunmuştur ancak yediklerimizle romatizma arasında kesin bir ilişki yoktur Genel prensip sebze, meyva ve tahıl ürünleriyle dengelenmiş bir diyet tercih edilmesi ve şişmanlıktan kaçınılmasıdır

Çalışmalar bir çok romatizma tipi ile diyet arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur Bunlar arasında gut, osteoporoz ve osteoartrit bulunmaktadır

Pürinler ve gut: Gut hastalığı vücut dokularında ürik asit kristallerinin birikmesiyle oluşan bir eklem romatizmasıdır Diyet ve artrit arasındaki ilişki için de en güzel örnektir Hastalıktan korunmak için pürinli gıdalardan (böbrek, ciğer, çikolata gibi) ve *****den mümkün olduğunca uzak durulması gerekir Bu diyet belirli ilaçlarla kombine edildiğinde hastalığı kontrol altına almak mümkün olur

Gut hastalığında ya vücudun ürük asidi atmada sorunu vardır ya da vücutta aşırı ürik asit yapımı mevcuttur Ürik asit düzeylerini kontrol altında tutmak için bazı ilaçlar kullanılmaktadır Bununla birlikte sıvı alımı, ürik asiti artıracak gıda maddelerinin kısıtlı kullanımı, sağlıklı bir kilo kazanılması ve ***** kullanımının azaltılması tedavide yardımcı olacaktır

Kalsiyum, ***** ve osteoporoz: Kalsiyum ve ***** kemiklerin yapısını etkilemektedir Kalsiyumdan fakir, ***** oranı yüksek olan diyetler osteoporoz adı verilen ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen, kemiklerde zayıflama halini artırırlar Buna bağlı olarak kemiklerde kırıklar oluşabilir İltihaplı bir romatizma ve beraberinde kortizon kullanımı da osteoporoz oluşturabilir

Bu amaçla kalsiyum değeri yüksek gıdalarla beslenmeli ve vücut D vitamini düzeyi normal sınırlar içinde tutulmalıdır Kalsiyum, yeşil lifli sebzeler, kabuklu deniz ürünleri ve süt ürünlerinde bulunur D vitamininin en önemli kaynağı ise güneştir Özellikle menopoz sonrasında kadınların kalsiyum ve D vitamini ihtiyaçları karşılanmalıdır *****den uzak durmak da osteoporoz gelişiminin engellenmesi açısından önem taşır

Kilo ve osteoartrit: Kıkırdakta hasarla karakterize osteoartrit (kireçlenme, artroz) kilolu kişilerde daha sık görülür Eğer şişmansanız, diz ve kalça gibi yük çeken eklemlerinizde osteoartrit gelişme riski artmıştır Özellikle yaşla birlikte sizin için uygun olan ideal kilonuzu korumak çok önemlidir

Açlık ya da düşük kalori / düşük yağlı diyetler: Vücutta bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri olabilecek bazı diyetlerin varlığı öne sürülmüştür Örneğin kalori-yağ-proteinden fakir bir diyetle tamamlanan açlık durumunun romatoid artrit bulgularını azalttığı düşünülmektedir Ancak açlığın tehlikeleri faydalarından kat ve kat fazla olduğu için kesinlikle hastaların tek başlarına böyle uygulamalara gitmeleri önerilmez

Yağ asitleri / Balık yağı: Bazı romatoid artritli hastalarda uzun süreli omega-3 yağ asidi içeren balık yağları ile beslenmeyle eklem tutukluğunda hafif bir düzelme olduğu bildirilmiştir Somon gibi bazı balıklarda da bulunan bu yağ asitleri ile romatoid artritteki inflamasyon yani iltihabın azaltılabileceği düşünülmüştür Ancak romatoid artrit tedavisinde rutin olarak uygulanan bir yöntem değildir

Sağlıklı birdiyet nasıl olmalı?

Yüzden fazla romatizma türü olduğundan herhangi bir diyetin hepsine iyi geleceğini söylemek mümkün değildir Yine de artritli hastaların çeşitlilik ve denge üzerine kurulmuş diyetleri alması gerektiği önerilebilir Ancak özellikle romatizmalı hastalarda iyi beslenme her zaman çok kolay olmayabilir Çünkü artritli hastalarda eklem şişliği, ağrı ve tutukluğu nedeniyle yemek hazırlamak sorun olabilir Bazı artrit ilaçları iştahı azaltabilir, mide rahatsızlığı yapabilir Ağrı ve depresyon nedeniyle iştah ve yeme alışkanlıkları bozulabilir Bazı ilaçlar ayrıca alınan gıdaların vücutta kullanımını da etkileyebilir Bütün bunlara rağmen sağlıklı bir diyet için çaba sarfedilmelidir

Sağlıklı bir diyet için genel kurallar:
1 Diyetinizde her çeşit gıda (unlu besinler, meyva, sebze, süt ürünleri ve et) bulunmasına özen gösterin ve ilaçlarınızla etkileşebilenlerden kaçının
2 Sağlıklı kilonuzu koruyun
3 Yağı ve kolesterolü ölçülü alın
4 Özellikle sebze, meyva ve tahıl ağırlıklı yiyecekler hazırlayın
5 Şekeri ölçülü kullanın
6 Tuz ve sodyumu ölçülü alın
7 *****den kaçının
8 Kalsiyum başta olmak üzere günlük mineral ve vitamin ihtiyacınızı alın

Artritli hastaların çoğunda yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi eşlik eden sağlık sorunları bulunur Diyette kolesterol ve yağların azaltılması bu hastalıkların kontrolünü ve önlenmesini sağlayacaktır Meyva, sebze ve tahıllar hem enerji açısından hem de barsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduklarından çok önemlidir Önemli bir vitamin-mineral kaynağı olan bu besinlerin çoğu yağdan fakir, liften zengindir ve çok faydalıdır Şekerler ne kadar besinlere tat katsa da kalorisi yüksek olduğundan kilo alınmasına neden olabilir Diş sağlığı açısından da zararlı etkileri olabilir Tuz ise su tutucu bir maddedir Özellikle yüksek tansiyonu olan hastalarda kısıtlanması önerilir

Artrit nedeniyle yemek hazırlaması güç olabilir Özellikle ağrı, yorgunluk ve depresyonun yoğun olduğu zamanlarda düzgün beslenme bozulabilir Ancak yiyecek hazırlarken bazı noktalar göz önünde tutulursa kolaylık sağlanabilir:
1 Yemek hazırlama zamanları arasında istirahat edin
2 Mutfakta çalışırken yorgunluğu engellemek için uygun vücud pozisyonunda durun
3 Mutfağınızı en uygun şekilde düzenleyin Örneğin en çok kullanacağınız kap vb gereçlerin ulaşılması en kolay yerlere yerleştirin
4 Mümkünse elektrikli teneke kutu açacakları, elektrikli bıçak, mikrodalga fırın gibi kullanılması kolay cihazlar edinin

Besin Piramidi: Diyetin düzenlenmesinde kullanılmak üzere bir besin piramidi geliştirilmiştir Buna göre yiyeceklerin çoğu alt iki kattan seçilmelidir Üstteki katlardan ise mümkün olduğunca az gıda seçilmelidir Vücudun ihtiyacı olan her maddeyi almak için tüm besin gruplarından seçilecek gıdalarla günlük yemekleri hazırlamak önerilmektedir

Sonuç olarak, diyet ve eklem romatizmaları arasındaki ilişkiyi açıklamaya yönelik bir çok çalışma olsa da kanıtlanmış bir veri yoktur Tüm hastalara sağlıklı ve dengeli bir beslenme önerilmektedir Diyet değişiklikleri ise doktora danışmadan yapılmamalıdır

Acı ağaç, Yonca, Akkuş ağacı, Maydanoz, Yerelması, Günlük, Kereviz

Türkiye'de 5 milyon romatizma hastası var



Sistemik Lupus Eritematozus, Sjogren Sendromu, Wegener Granulomatozu, Yağmurun Romatizmaya Etkisi, Romatoid Artrit Hastalığının Tarifi, Romatizma Hastalıkları, Romatizma ve Yürüyüş, Kemik İltihapları, Romatoid Artrit, Psöriyatik Artrit, Gut Hastalığı, Karpal Tünel Sendromu, Romatoid Artrit ve Tedavisi, Raynaud Hastalığı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.