|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağlamamak, için, kara, karalar, lahana, tüketin |
![]() |
Karalar Bağlamamak İçin Kara Lahana Tüketin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karalar Bağlamamak İçin Kara Lahana TüketinSağlık faydası ile ön plana çıkan sülfürden zengin kara lahana kış aylarının en lezzetli ve faydalı sebzelerindendir ![]() Dyt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havalar soğudukça yeşillenir sofralar, vücudun ihtiyaçlarına yönelik besinsel öğelerden zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler en bereketli çağlarını yaşar ![]() ![]() Sebzelerin mistik kimyasında, bilim adamlarının keşfedebildiği 100'ün üzerinde glukosinolatlar yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Over kanseri riski ve kara lahana Glukosinolatlar dışında flavonoidlerden zengin kara lahana over kanserinde de etkilidir ![]() ![]() ![]() ![]() Hücresel temizlenme yeteneğinin artması Son 20 yıldır antioksidanların vücuda zarar veren serbest radikallere karşı koruyucu özelliği üzerinde geniş çalışmalar devam etmektedir ![]() ![]() ![]() Sülfürden zengin sebze gruplarındaki nutriyenlerin detoksifiye edici gücü uyum içinde yürüyen bir dans ekibine benzemektedir ![]() ![]() ![]() Seattle'daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma merkezinde, 1,200 erkek üzerinde yapılan çalışmada haftada 28 porsiyon sebze yiyenlerin prostate kanseri riskinin %35 azaldığı, öte yandan haftada 3 veya daha fazla sülfürden zengin sebze tüketenlerin prostate kanseri riskinin %44 azaldığı gözlenmektedir ![]() Netherlands Diyet ve Kanser Kohort Çalışmasında 6 yıl süre ile 100,000'i aşkın kişiden toplanan bilgilere göre sebze tüketimi yüksek olanların kolorektal kanser risklerinin %25 azaldığı öte yandan aynı oranlarda sülfürlü sebzelerden tüketenlerin riskinin %49 azaldığı tespit edilmiştir ![]() Singapurdaki Çinli kadınlar üzerinde yapılan çalışmada, hava kirliliğinin sigara içmeyen bireylerin akciğer sağlığı üzerine etkileri incelenmiş ![]() ![]() ![]() Provitamin A içeriği ile karnesine yıldızlı bir A hak etmiştir Yoğun beta karoten içeriği ile A vitamini için iyi bir kaynak olarak gösterilen kara lahana hücreleri oksijen hasarına ve kansere karşı koruma, görüş yeteneğini artırıp katarakt gelişimini azaltma özellikleri taşıyabilmektedir ![]() ![]() Süper C vitamini kaynağıdır Kara lahananın pişmiş 1 kasesinin ortalama günlük C vitamini ihtiyacının %88,8'ini karşılaması çok iyi bir kaynak olduğunun göstergesidir ![]() ![]() Mangandan zengindir bu sayede enerji üretimi ve antioksidan kapasitesi yüksektir 1 kase kara lahana günlük mangan ihtiyacınızın %27'sini karşılayabilmektedir ![]() ![]() Süperoksit dismutaz isimli çok önemli antioksidan enzimin bir parçasıdır ve serbest radikallere karşı koruyucu görevi desteklemektedir ![]() İyi bir lif kaynağı 1 kase kara lahananın ortalama günlük lif ihtiyacının %10,4'ünü karşılayabileceği gösterilmiştir ![]() ![]() ![]() E Vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler mental fonksiyonların kaybını önleyebilir Yaşa bağlı mental fonksiyonlarda azalmalar gözlenebilmektedir ![]() ![]() ![]() Yapılan farklı bir deneyde meyvelerin etkileri incelenmiş ve pozitif korelasyon bulunamamış buradan yola çıkarak E vitamini içeren sebzelere odaklanılmıştır ![]() ![]() Yazının içeriğinde yer alan çalışmalarda verilen sonuçlar, yüzdeler ne olursa olsun sebze ve meyveler içeriklerinde bulundurdukları yararlı bileşenlerle sağlık faydaları vermektedir ![]() ![]() Farklı ülke ve üniversitelerde yapılan çalışma sonuçlarını rehber almalı ancak sonuçlar mercek altına alınmalıdır, kesin sonuçlar için bu umut verici verilerin desteklenmesi gerekmektedir ![]() Son olarak, alınan besinlerden maksimum fayda sağlamak için tüketeceğiniz sülfürlü sebzelerin organik yetişmiş olması ve doğru pişirilme teknikleri ile hazırlanması çok önemlidir ![]() ![]() ![]() KARA LAHANA SOTE 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 demet kara lahana 1/2 bardak su 2 diş sarımsak (ince kıyılmış) 1 tam kırmızı dolmalık biber 1/4 çay kaşığı kırmızı pul biber 2-3 çay kaşığı elma sirkesi veya kırmızı şarap sirkesi 1/4 çay kaşığı tuz Sapları ayrılmış, ince ,ince elle parçalanmış kara lahanayı açık yeşil renk alana dek suda 15 dakika kadar soteleyin ![]() ![]() ![]() NOHUTLU KARA LAHANA 1 yemek kaşığı zeytinyağı 4 diş sarımsak (ince kıyılmış) 1 demet kara lahana 1 adet organic sebze bulyon 1 çay kaşığı kişniş 1/2 çay kaşığı toz kimyon 1 tutam kakule 1 tutam toz tarçın 4-5 adet tane karabiber 1 tutam tuz 2 su bardağı haşlanmış nohut Kara lahanayı sui le soteleyin, üzerine sarımsak ve baharatları ekleyip yumuşayana dek pişirin ![]() ![]() Diyetisyen Berrin Yiğit Akkavak Sok ![]() No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı (0212) 291 75 15 – 16 Kaynak: Ekolay |
![]() |
![]() |
|