08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kolesterol İle Yaşam
Kolesterol ile Yaşam
Kan kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp ve damar hastalığı tehlikesini arttırıyorâ?¦
Vücudumuzun bütün hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir madde olan kolestrol, bir yandan karaciğerde üretilirken diğer yandan da besinlerle alınıyor
Kişinin kolestrol düzeyinin yüksek olması ile kalp ve damar hastalığı tehlikesinin de artırıyor Kişinin kolestrol düzeyi ne kadar yük****e kalp hastası olma ihtimali de o kadar yüksektir Türkiye de birinci sırada gelen ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır Kan kolesterol düzeyinin diyetle veya ilaçlarla düşürülmesinin kalp hastalığı bulunmayanlarda hastalığın oluşma olasılığını azalttığı, kalp hastalığı bulunanlarda da yaşam süresini uzattığı kesin olarak gösterilmiştir
Ailesinde erken yaşta kalp hastalığı olduğu bilinen kişiler ve şeker hastalarının mutlaka kan kolesterollerini ölçtürmeleri ve gerek önlemleri almaları gerekir Yirmi yaş üzerindeki herkesin kan kolesterol düzeylerini bilmesinde ve buna uygun yaşam değişikliklerini uygulamasında fayda var
Kilosu olması gerekenden fazla olan kişiler toplam kalori alımını azaltıp kilo vermelidir Et, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde kolesterol bulunurken, meyve, sebze, bitkisel yağlar ve tahıllarda ise kolesterol bulunmuyor
Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri doymuş yağları fazla içerdiğinden az tüketilmelidir Kızartma yerine ızgara, haşlanma, buğulama gibi pişirme şekilleri kullanılmalıdır Balık eti kalp açısından en yararlı ettir Karides ve kabuklu deniz hayvanları kolesterolden zengindir Tahıl, sebze, ve meyve tüketimi arttırılmalıdır Bu besinler yağ bakımından fakir, vitamin ve posa bakımından zengindir Yulaf, çavdar, fasülye, bezelye, pirinç kabuğu, turunçgiller, çilek eriyebilen posadan zengindir Kepek, havuç, turp, lahana, karnabahar, meyve kabukları ise erimeyen posa içerir, bu tür posanın kolesterol üzerine etkisi yoktur, ancak bağırsakların normal çalışmasını sağlar Tam yağlı sütten hazırlanmış süt ürünleri yerine, az yağlı veya yağsız sütten hazırlananlar tercih edilmelidir
Ülkemizde tüketilen tam yağlı beyaz peynir ve kaşar peynirinde doymuş yağ oranı yüksektir Az yağlı peynirler ve yoğurtlar tercih edilmelidir Pasta, krema, dondurma çoğunlukla doymuş yağlar ve yumurta sarısı içeriğinden az tüketilmelidir
Sigara, kolesterolün damar duvarında birikmesine ve biriken yağ plakalarının çatlayarak damarın tıkanmasına neden olduğundan kullanılmamalıdır Fizik aktivitenin arttırılması da kötü kolesterolün düşmesine, iyi kolesterolün yükselmesine yol açar Günlük en az 30 dakika sürecek yürüyüş kalp hastalığı riskini azaltacaktır Diyet ve diğer yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kolesterol oranları istenen düzeye indirilemezse hekimler tarafından verilen ilaçların kullanılması gereklidir Kalp krizi veya felç geçirmiş hastaların çoğunluğu bu tür ilaçları kullanmakta ve hastalıkların tekrarlanması önlenmektedir â?
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Ertan Demirtaş
Kaynak: Bebek
|
|
|