Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslen, renkli, uzun, yaşa

Renkli Beslen Uzun Yaşa

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Renkli Beslen Uzun Yaşa







Standart Renkli beslen uzun yaşa

Sebze ve meyvelerin o göz alıcı, canlı renklere sadece güzel görünmek için mi büründüğünü sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz Her rengin bir adı ve dahası sağlığa çok önemli yararı var… İşte sebzelere, meyvelere renklerini veren maddeler ve faydaları…


Lutein / Beta karoten / Anto-Siyanin / Alisin /Likopen

Yeşil = Lutein
Lutein nedir?
Yeşil renkli bitkilerde bulunan bir pigment Aslında rengi sarı, ama daha çok yeşil renkli sebzelerde bulunuyor ve onlardaki klorofil maddesiyle birleştiği için yeşil görünüyor
Faydaları:
Güçlü bir antioksidan olan lutein, hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyor Katarakt gibi çeşitli göz hastalıklarına karşı
savaşıyor Toksinlerden arındırıcı özelliği var Karaciğerin salgıladığı faydalı enzimlerin miktarını artırıyor Kanser ve kalp hastalıklarından da koruduğu söyleniyor
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Kabak, salatalık, bezelye, kivi, kıvırcık salata, ıspanak, bakla, avokado, brokoli, lahana, Brüksel lahanası
Günde kaç porsiyon yemeli?
2 porsiyon olarak tüketilmeli
1 porsiyon değeri; 1 kase kabak veya bezelye veya ıspanak, 5 yemek kaşığı bakla, 15 adet kivi, 1 tabak Brüksel lahanası veya lahana veya kıvırcık veya brokoli

Turuncu = Beta karoten
Beta-karoten nedir?
Beta-karoten vücudumuz için çok önemli olan A vitaminin yapı taşı, yani aldığımız beta-karoten vücudumuzda A vitaminine dönüştürülüyor Faydaları:
Araştırmalar, kanser, damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önlediği yönünde sonuçlar veriyor Sağlıklı gözler ve sağlıklı bir cilt için bol miktarda beta-karoten almak gerekiyor Ayrıca, güçlü bir antioksidan olduğu için hücreleri erken yaşlanmadan koruyor
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Kayısı, kavun, havuç, mango, balkabağı Limon, portakal, armut, mandalina, greyfurt
Kaç porsiyon yemeli?
Günde 1 porsiyon olarak tüketmek yeterli 1 porsiyon değeri; 4 taze veya kuru kayısı, 1 dilim kavun, 1 orta boy havuç, 1 mango, 3 kibrit kutusu kadar kesilmiş balkabağı

Mor = Antosiyanin
Antosiyanin nedir?
Antosiyanin kırmızı-mor renkli sebze ve meyvelerde ayrıca tüm mor çiçeklerde, sonbaharda görülen, morumsu yapraklı ağaçlarda bulunan, renk verici bir maddedir
Faydaları:
Antosiyanin içeren mor renkli besinler çok güçlü antioksidan yani hücre yaşlanmasını önleyici özelliklere sahipler Sağlıklı dokuları ve hücreleri korur böylece kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltırlar
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Patlıcan, böğürtlen, üzüm, kırmızı lahana, mürdüm eriği, pancar, kırmızı turp
Günde kaç porsiyon yemeli?
2 porsiyon olarak tüketilmeli 1 porsiyon değeri; 1 kase kırmızı lahana, 4 mürdüm eriği, 1 salkım üzüm, 1 kase böğürtlen, 1 tabak pişmiş patlıcan yemeği

Beyaz = Alisin
Alisin nedir?
Alisin özellikle sarmısakta yoğun olarak bulunan bir çeşit tiyosülfanat Sarımsağın ezilmesiyle açığa çıkıyor Önemli bir özelliği de kokusu…
Faydaları:
Çok güçlü antibakteriyel özellikler içeren alisin, pek çok enfeksiyon üzerinde etkili Alisinin yanı sıra "flavanoid" olarak adlandırılan diğer faydalı maddeleri de içeren beyaz renkli besinler, çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Pırasa, turp, sarımsak, mantar, soğan, kereviz
Günde kaç porsiyon yemeli?
1 porsiyon olarak tüketilmeli 1 porsiyon değeri; 1 orta boy kuru soğan, 1 kase doğranmış taze mantar, 2 adet turp, 1 büyük boy kereviz

Kırmızı= Likopen
Likopen nedir?
Likopen kırmızı sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait kırmızı renkli bir pigment
Faydaları:
Araştırmalar, likopenin kansere karşı güçlü bir savunucu olduğunu gösteriyor Uzmanlar, özellikle prostat ve göğüs kanserinden korunma için likopen içeren besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor Likopenin bir özelliği de, faydalarının pişirilince artması
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Domates, karpuz, nar, çilek, kırmızı biber
Günde kaç porsiyon yemeli?
Kırmızı sebze meyvelerden 4 porsiyon olarak yemek likopen gereksinimini karşılayabilir 1 porsiyon; 1 orta boy domates, 2 parmak kalınlığında kesilmiş karpuz, 1/2 orta boy nar ve 15 adet çilek anlamına geliyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.