![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaACLIK VE TOKLUK Açlık konusunda tecrübeli kişiler sayılabilecek hint fakirleri (ve benzeri kişiler), 2-3 günlük açlıktan sonra açlık duygusunun ortadan kalktığını ve bunun yerine iyilik halinin ve öfori (mutluluk, neşe, çoşku hali) durumunun geliştiğini belirtmektedirler ![]() Açlığın 4 aşaması vardır: Aşama 1: Açlık merkezi beyinin hipotalamus adı verilen bölümünde yer almaktadır ![]() ![]() ![]() Diğer biyokimyasal sensörler de glukoz, amino asit ve yağ asitleri gibi çeşitli maddelerin kandaki düzeylerini kontrol ederler ![]() ![]() Kandaki glukoz (şeker) düzeyi düştüğünde, hipotalamus beyne uyarı göndererek yiyecek aranmasına yönelik davranışların başlatılmasına çalışır ![]() Aşama 2: Eğer vücut gönderilen uyarılara rağmen yiyecek alımını başlatmazsa, hipotalamus uyarıların şiddetini yoğunlaştırır ![]() Aşama 3: Hipotalamusun ürettiği şiddetli uyarılar da işe yaramazsa; hipotalamus taktik değiştirir ve depolanmış halde bulunan yağ asitlerinin yakılmasına başlanır; yani rezervleri tüketmeye başlar ![]() Aşama 4: Eğer bu aşamaya ulaşılırsa hipotalamus açlıkla ilgili uyarıları iptal eder ![]() Belirli Yiyeceklere Karşı İştah Duyma Vücut genelde spesifik olmayan açlık duymakla birlikte belirli yiyeceklere karşı iştah artışı da gözlenebilir ![]() Noradrenalin, insülin ve nöropeptid-Y isimli maddeler ekmek ve şehriye türü yiyeceklere karşı iştahı arttırır ![]() Galanin maddesi, yağlı yiyeceklere karşı iştahı arttırır ![]() ![]() ![]() ![]() Doyma - Tokluk Tokluk hissi yavaş yavaş gelir ![]() ![]() Tokluk hissi sadece yenilen yemeğin miktarına bağlı değildir; aynı zamanda yiyeceğin türü ile de ilişkilidir ![]() ![]() Tokluk merkezi de hipotalamusta bulunur, bu bölge kandaki besin maddelerinin kontrolünü de sağlar ![]() Noradrenalin ve kolesistokinin yeterli miktarda enerji depolanmasının kontrolü ile ilgili bilgilerden sorumludur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaARI ZEHIRI Yumurtadan yeni çıkmış arının zehiri olmadığı gibi, çiçektozu verilmeden büyüyen arının da zehiri yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kokusu tadı: Keskin, acı ve çok ekşidir ![]() Yan etkileri: Sayıları çok az olmakla birlikte birtakım insan arı sokmasına karşı duyarlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle arı zehiri ile romatizmanın tedavi edilebileceğini Mısırlılar da bilmekteydiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaArının yaşamının 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tadı: Keskin ve ekşidir ![]() ![]() Saklanması: Arısütü nemlenmeye karşı çok iyi korunarak ışık geçirmez kaplarda, buz dolabında yakl ![]() ![]() İçindeki bazı maddeler: (%67si sıvı, %33ü kuru maddedir) ![]() ![]() ![]() ![]() Arısütü uzun süre olağanüstü madde olarak göklere çıkarılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaAVOKADO Avokado, kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir ![]() ![]() Avokado, tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avokado yüksek kalori değerine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Avokado ancak yumuşadıktan sonra yenilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Avokado nasıl yenir ? 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Bazı öneriler 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaAYAKÜSTÜ BESLENME Ayaküstü yiyeceklerle beslenen kişilerde glikoz oranının düzensiz olduğunu, şeker hastalığı riskinin ikiye katlanabildiğini gösterdi ![]() Hamburger türü yiyeceklerde çok fazla miktarda doymuş yağ ve tuz bulunduğu, bu yiyeceklerin düşük kalitede karbonhidrat içerdiği biliniyor ![]() ![]() Büyük boy bir hamburger, patates kızartması ve kolanın 1600 kalori içerdiğine dikkat çeken araştırmacılar, bir yetişkine günde 2000 kalorinin yetebildiğini, fazla kalorinin yağa dönüştüğünü belirtti ![]() Araştırma sırasında, haftada iki defadan fazla ayaküstü yiyeceklerle beslenen ve her gün 2-2,5 saatini televizyon karşısında geçiren kişilerde şişmanlık riskinin üçe, şeker hastalığı riskinin ise ikiye katlanabildiği belirlendi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaAYRAN, HARİKA İÇECEK Yaz günlerinin vazgeçilmez içeceklerinin başında gelen ayran, içeriğindeki yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kanserin başlangıcını önlüyor ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiyor ![]() Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() MİNERAL VE VİTAMİN DEPOSU Ayranın, hayli zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirten Prof ![]() ![]() ![]() YAN ETKİSİZ Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YAZ İÇİN İDEAL Ayranın, vücudun sıvı dengesinin korunması açısından da önemli olduğunu dile getiren Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaAZ KALORİ, UZUN ÖMÜR ABD deki Kaliforniya Üniversitesi nde fareler üzerinde yapılan araştırma, ileri yaşlarda da sağlıklı beslenerek ömrün aylarca, hatta yıllarca uzatılabileceğini gösterdi ![]() Proceedings of the National Academy of Sciences dergisindeki habere göre, düşük kalorili beslenmeye başlandıktan iki ay sonra ömür uzatma etkisi görülmeye başlandı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIREN BESINLER Vitamin A : Balık karaciğer yağı, karaciğer Beta karoten (proVitamin A) : Havuç, ıspanak, kavun, kayısı Vitamin B2 (Riboflavin) : Tüm hububat, yağsız et, süt, yumurta, karaciğer, kuru maya Vitamin B6 (Pyridoxine) : Tüm hububat, yağsız et, süt, yumurta, karaciğer, kuru maya ve muz Folik Asit : Yeşil yapraklı sebzeler, etler Pantotenik asit : Bira mayası, baklagiller, alabalık, tüm hububat Vitamin C : turunçgiller, çilek, karnabahar Vitamin E : Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, karaciğer, buğday Selenyum : sarımsak, baklagiller, balık, kuşkonmaz Demir : Karaciğer, bezelye, yumurta sarısı, kuşkonmaz Çinko : Karaciğer, soya fasulyesi, ayçiçeği tohumları Magnezyum : Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, deniz ürünleri Manganez : Muz, kepek, ananas, fındık Protein : Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, baklagiller, karnabahar, ayçiçeği tohumları Antioksidanlar : turunçgiller, baklagiller, tüm hububat Botanik Faktörler (Phytonutrients) : Tüm bitkisel besinler |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBAL Arı Türklerde tüm arı türlerine verilen addır ![]() ![]() Kaşgarlı Mahmud un açıklamasından da anlaşıldığına göre Türkler önceleri bala arı yağı diyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balın Anadolu nun beslenmesinde de önemli rol oynadığı kesindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlılar çıkardıkları birçok kanunla baldan ve arı kovanından vergi almışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atalarımız balı yiyecek olarak kullanmaktan daha çok hastalıklara karşı koruyucu, deva, iyileşme döneminde de güç ve direnç verici olarak değerlendirmişlerdir ![]() ![]() Balı kimin ne zaman ve nasıl bulduğunu bilemiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hititlerin, Sümerlerin, Mısırlıların, Romalıların Yunanlıların, birçok eski kültürün balı ilaç olarak kullandığını, tarihte ün yapmış hekimlerin her derde deva olarak kabul ettiğini görmekteyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hippokrates hava ve suyla eş değerli görüyor, tüm hastalıklara karşı kullanıyordu ![]() ![]() ![]() Bala dini kitaplarda da yer verilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bal birçok bal çeşidi için verilen ortak addır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bal orman (çam) ve çiçek balı olarak ikiye ayrılır: Orman veya çam balı arının büyük bir bölümünü çam çeşitlerinden toplayarak yaptığı baldır ![]() Çiçek ballarını da ikiye ayırabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karışık çiçek balları genel güçlendirici ve direnç artırıcı güçleri yanı sıra astmaya, bronşite, saman nezlesine karşı da önerilmektedir ![]() Özel bahar: Birçok adı alt alta sıralayabiliriz ![]() Ihlamur balı: Sinir yatıştırıcı, uykusuzluk giderici, ![]() ![]() ![]() ![]() Nane balı: Bağırsak gazlarını önleyici, kolikleri çözücü, pankreas salgısını söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı, ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuşdili balı: Karaciğer hastalıklarını iyileştirici, sindirim bozukluklarını düzeltici özelliği vardır ![]() Portakal balı: Sinir yatıştırıcı, kramp çözücü özellikleri nedeni ile sinir hastalıklarında kullanılır ![]() Özel ballar arasında ülkemizde herkesin tanıdığı deli balı da sayabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balın saklanması: Baldaki en önemli değişiklik içindeki glikozun kristalleşmesi, balın akışkanlığını kaybetmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balın kontrolü: Bir şişenin içine 100 mI %70 hik alkol ile 50 gr bal konur, iyice çalkalanır ![]() ![]() ![]() İçindeki birkaç madde: Mineraller yönünden çok zengindir ![]() ![]() ![]() Organik maddeler: Asetik asit (sirke asiti), formik asit (karınca asiti), laktik asit (süt asiti), sihisik asit, elma asiti, glikon asit ![]() Anorganik maddeler: Fosforik asit, hidroklorik asit ![]() Şekerler: Koyanın bulunduğu çevredeki çiçeklere (bitkilere) özgü olan şekerler dışında, glikoz (dektroz), fruktoz (levüloz), maltoz ![]() Vitaminler: Bal bu yönden zengin değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enzimler: Balda birçok enzim vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bal birçok hastalığın tedavisinde yalnız başına veya karışım olarak uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() Bala karşı alerji: Bala karşı alerji gösterenler de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arı çok yararlı bir yaratıktır derken yalnız balını düşünmek hem yanlış hem de arıya karşı yapılmış bir haksızlık olur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBALIK VE DEPRESYON Yapılan araştırma sonuçlarına göre omega 3 açısından zengin balıkların tüketimi depresyon belirtilerini azaltıyor ve mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormonunun üretimini artırıyor ![]() ![]() ![]() Hamile kadınların doğum öncesi ve sonrası olası depresyon riskini önlemelerinin yolu, omega 3 içeren balık yemekten geçiyor ![]() Britanyalı araştırmacıların 11 bin 721 kadın üzerinde yürüttüğü bir çalışmanın sonucuna göre, hamile kadınlar gebelikleri sırasında ne kadar çok omega 3 yağ asiti tüketirse, hamilelik süresince ve doğumdan sekiz ay sonraya kadar gösterdikleri depresyon belirtileri de o kadar düşüyor ![]() Omega 3 asitleri en çok deniz ürünleri ve aynı değerde besin içeren destekleyici ilaçlarda bulunuyor ![]() ![]() Haftada iki-üç kez yenebilir Çalışmayı yürüten Dr ![]() ![]() ![]() Beynin yapıtaşları olarak görülen omega 3 asitleri, depresyonu engelleyen seretonin adlı kimyasalın üretimine destek oluyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBALMUMU Arının gövdesinin arka bölümünün altında bulunan balmumu bezelerinden salgıladığı yumuşak bir maddedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaşgarlı Mahmud Bulgar Türklerinin balmumuna avus dediklerini yazıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Balmumunun ana maddesi yağ asiti ve alkoldür ![]() ![]() İçindeki A vitamini çiğnenerek alınabilir ![]() Gözleri yakmadığı, gırtlakta gıcık, yanma yapmadığı için çok eskiden beri balmumundan yapılan muma çok değer verilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBESLENEREK TEDAVİ OLUN Tahıl, sebze ve meyvelerde bulunan çeşitli maddeler ve vitaminler, depresyondan tansiyona birçok hastalığa iyi geliyor Londra Üniversitesi uzmanları, hastalıklarla doğal savaş programı hazırladı ![]() ![]() Avokado İle depresyonu yenin Uzmanlar, sindirimi çok rahat olan avokadoyu, özellikle bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ediyorlar ![]() ![]() ![]() Tansiyona karşı muz Yüksek miktarda karbonhidrat içeren ve zengin bir potasyum kaynağı olan muz, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alerjiye kayısı KayIsInIn içindeki betakaroten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önlüyor ![]() ![]() ![]() Menopoza karşı nohut ve üzüm Sebze hormonu fitoöstrojen içeren nohut ile içinde elajik asit bulunan üzümün, menopozun olumsuz etkilerine karşı koruyucu özellikleri bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBESLENME PIRAMITI DEGISTI 10 yıl önceki beslenme programı ABD’lileri şişmanlatınca, sağlıklı beslenme piramidi de değişti ![]() Amerikan Newsweek dergisi, sağlıklı yeni diyeti son sayısında kapak yaptı ![]() 1992’de hükümet, Amerikan halkını yağ tüketimi konusunda uyardı ![]() ![]() ![]() Amerikan Newsweek dergisi "Mükemmel Diyet" başlıklı kapak konusunda, 10 yıl önceki beslenme programının, ABD’lileri daha kilolu ve hasta yaptığını belirterek, yeni bir sağlıklı beslenme piramidi çıkardı ![]() Dergide, ABD’lilerin, hükümetin 1992’de yağlardan uzak durur uyarısını, karbonhidratların zararsız olduğu şeklinde algıladığı belirtilerek, kırmızı et ve beyaz unun seyrek, bitkisel yağların ve tahılların daha çok tüketilmesi önerildi ![]() Yeni diyetin ömür boyu sağlık için düzenlendiği belirtildi ![]() Kepekli gıdaları ve bitkisel yağları tüm yemeklerde tüketin ![]() Bol bol sebze tüketip, günde 2-3 kez meyve yiyin ![]() Alkolü çok tüketmeyin ![]() ![]() Günde 1-2 kere balık, tavuk, yumurta yiyin ![]() Multi vitamin kullanın ![]() Günde 1-2 kez süt ve süt ürünleri tüketin ![]() Kırmızı et, margarin, beyaz ekmek, pilav, makarna ve tatlıları kontrollü tüketin ![]() EGZERSİZ ŞART Egzersizin uzun vadeli sağlık olduğuna değinen Amerikan Newsweek dergisi herkesi aktif olmaya çağırarak aktif olmak için en azından günde yarım saat yürüyüşün şart olduğunu belirtti |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBESLENME VE KANSERDEN KORUNMA Diyetin ve beslenmenin kanserin gelişiminde oynadığı rolü değerlendirmek ve açıklığa kavuşturmak için birçok araştırma yapılıyor ![]() ![]() Amerikan Kanser Derneği ve Ulusal Kanser Enstitüsü, insanlarda bazı kanser türlerinin gelişme riskinin azaltılmasına yardımcı olmak için diyet kuralları hazırladı ![]() -Normal bir vücut ağırlığını koruyun ![]() ![]() -Diyetinizde çok fazla doymuş ve doymamış yağdan kaçının ![]() ![]() ![]() Son raporlar, diyetteki yağ tüketiminin göğüs kanseri sıklığıyla ilişkisiz olabileceğini düşündürmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() -Lif açısından zengin gıdalar yiyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -A vitamini ve C vitamini açısından zengin gıdaları her gün yiyin (Bazı örnekler, A vitamini kaynakları olarak havuç, ıspanak, tatlı patates, şeftali, kayısı, koyu yeşil ve koyu sarı taze sebzeler ve meyvalar; C vitamini için portakal, greyfurt, çilek, yeşil ve kırmızı biberler) ![]() ![]() ![]() ![]() -Brokoli, lahana, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana, karnabahar, yer- lahanası, hardal yaprakları ve İsviçre pazısı gibi sebzeleri düzenli diyetinizin bir parçası haline getirin ![]() ![]() -Tuzlanarak, tütsülenerek ve nitratla işlenmiş gıdalardan az miktarda yiyin ![]() ![]() ![]() Izgara ya da tütsüleme gibi bazı pişirme yöntemleri kansere yol açabilen maddeler üretebilir bu nedenle bu yöntemleri az kullanmak gerekir ![]() Yemek pişirirken kullandığınız tuz miktarını, yarım kilo ette dörtte bir çay kaşığı tuz, pişirilmiş sebze ya da tahıl porsiyonu başına sekizde bir çay kaşığı tuzla sınırlayın ![]() ![]() -Alkol kullanıyorsanız, az kullanın ![]() ![]() ![]() ![]() Bu makuldür ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Diyet Ve Zayıflama |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ve ZayıflamaBESİNLERİN SATIN ALINMASI, HAZIRLANMASI VE SAKLANMASI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEKLER Besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir ![]() ![]() Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır ![]() Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir ![]() Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir ![]() Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir ![]() Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir ![]() Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır ![]() Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır ![]() Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir ![]() Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmesi önlenmelidir ![]() ![]() ![]() Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır ![]() Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır ![]() Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır ![]() Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır ![]() Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır ![]() ![]() Çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir ![]() ![]() Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir ![]() ![]() Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir ![]() Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır ![]() Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır ![]() Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir ![]() Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır ![]() Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini artırır ![]() Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır ![]() Tarhananın besleyici değeri yüksektir ![]() ![]() ![]() Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır ![]() ![]() Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır ![]() ![]() Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar ![]() Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır ![]() Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır ![]() Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır ![]() Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır ![]() ![]() Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir ![]() Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır ![]() ![]() Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz ![]() Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz ![]() ![]() Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan konserveler sağlık için son derece zararlıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|