![]() |
Yoğurdun Standardı Niye Değişti ¿ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoğurdun Standardı Niye Değişti ¿Firmalar baskı yaptı, tebliği değişti, katı madde şartı kalktı, protein miktarı zorunluluğu azaltıldı ![]() ![]() ![]() Milliyet Gazetesi'nden Güngör Uras yoğurttaki neyi tehlikeyi anlattı ![]() Firmalar baskı yaptı, tebliği değişti, katı madde şartı kalktı, protein miktarı zorunluluğu azaltıldı ![]() ![]() Sıra yoğurda geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de üretilen sütün üçte biri yoğurt olarak tüketilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar bazı büyük yerli firmaları aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski geleneksel Türk yoğurdunu üretmek için yoğurtçularımız ve ev kadınlarımız, sütü 100 derecenin üzerinde kaynattıktan sonra ılıtır, ılıyan sütü daha önce yapılmış yoğurtla mayalandırır, ılık bir ortamda saklayarak yoğurt haline getirirdi ![]() Süt 100 derecenin üzerinde kaynayınca içindeki su miktarı azalır, katı maddenin yoğunluğu artar ![]() ![]() ![]() ![]() Amaç maliyeti düşürmek Sanayi yoğurdunda süt en fazla 80 derece ısıtılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanayi yoğurdu, yurtdışında büyük kimya tesislerinde üretilen ve dondurulduktan sonra kuru hale (toz haline) getirilen ve yurda ithal edilen bakterilerle üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlık tehlikesi var Uluslararası yoğurt üreticilerinin hedefi (1) Tüketiciyi tek tür, tek marka yoğurda alıştırmak ![]() ![]() İşte bu oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra sanayi yoğurdunun içinde insan sağlığına yararlı maddeler olmayacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok çok büyük bir tehlikeyi, şimdiden hatırlatayım ![]() ![]() ![]() ![]() En az katı madde şartı kalktığı için, katı maddesiz sulu yoğurt üretecek firmaların (Olamaz ya, diyelim ki oldu!) biri kötü niyetli davranır da yoğurdu katılaştırmak için ek kimyasallarla kıvamı yoğunlaştırma arayışına girerse, bunu kim izleyecek? Bu kötü davranış sonucu ölecek çoluk çocuğun hesabını kim ödeyecek? Türkiye ithalatı yasaklamıştı Çin’in melamin katkılı süt ürünlerini ABD’ye ve başka pek çok ülkeye ihraç ettiğinin ortaya çıkması, Çin’deki çocuk ölümlerinden bu yüzden olduğunun ileri sürülmesi Türkiye’de de tartışma yaratmıştı ![]() Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Çin menşeili süt ürünleri içinde melanin bulunabileceğine ilişkin bilgi üzerine tedbir aldık ![]() ![]() ![]() Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof ![]() ![]() ‘’Melamin, kimyasal bir bileşik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurt standardı nasıl değişti? 3 Eylül 2001 Tarihli 24512 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’nde: - Yoğurt yapılacak sütde protein oranının en az yüzde 4 - Yağsız katı madde oranının en az yüzde 12 olacağı belirtilmişti ![]() 16 Şubat 2009 Tarihli 27143 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğinde: - Yoğurt sütünde bulunması gereken en az protein oranı yüzde 4’den yüzde 3’e indi ![]() - Yüzde 12 katı madde bulundurulması şartı kaldırıldı ![]() ![]() Yoğurt diye ne verilirse yemek zorunda mıyız? Yoğurt, halkımız için çok önemli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce Tarım Bakanlığı’nı uyaracağız ![]() ![]() ![]() Bu arada: 1) Tarım Bakanlığı yoğurt tebliğini değiştirinceye kadar gerekiyor ise evde sütü kaynatarak geleneksel usul ile kendi yoğurdumuzu kendimiz yapacağız ![]() ![]() - Sütle mi, süt tozuyla mı yapılmış? - Temel 2 bakteri dışında, değişik amaçlarla başka bakteriler kullanılmış mı? Hangi amaçla hangi alt bakteriler kullanılmış? - Protein oranı en az yüzde 4 mü? Yağ hariç katı madde oranı en az yüzde 12 mi? - Yağ oranı nedir? Ambalajında, bu konularda bilgi vermeyenlerin yoğurdunu satın almayacağız ![]() Bunlar sadece ağız tadını değil, insan sağlığını ilgilendiren çok çok önemli konular ![]() |
![]() |
![]() |
|