![]() |
Astım Tedavisinde Devrim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım Tedavisinde Devrimastım tedavisinde devrim Astım dünyadaki kronik hastalıkların en sık rastlananlarının başında gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Astımın krizlerinin sebebi bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astım aynı zamanda tıbbın en iyi tedavi edebildiği hastalıklardan da biridir ![]() ![]() Aşı tedavisi (immunoterapi) veya sprey şeklinde kortizon ile astımlıların %95’i uzun süreli olarak kontrol altına alınabilir ![]() ![]() Geçenlerde dünyanın en saygın tıp dergilerinden New England Journal isimli dergide astım tedavisinde yeni bir çığır açan bir araştırma yayınlandı ![]() İngiltere, Kanada, Brezilya ve Danimarka’da 18-65 yaşları arasındaki orta ve ağır astımlı 112 astımlı üzerinde yapılan çalışma, ‘termoplasti’ adı verilen tedavi yönteminin klasik astım tedavisine cevap vermeyen hastalarda astım krizlerini ve ilaç ihtiyacını belirgin şekilde azalttığını, hastaların yaşam kalitesinin arttırdığını kanıtlıyordu ![]() Termoplasti nedir? Termoplasti olarak isimlendirilen bu yeni yöntem, bronşlara ısı uygulanarak bronşlar etrafındaki kas kütlesinin azaltılması prensibine dayanıyor ![]() Termoplasti, bronkoskop ismi verilen bir alet aracılığı ile lokal anestezi altında yapılıyor ![]() ![]() Bronkoskop bronşa yerleştirildikten sonra içinden bir kateter sokularak ucu bronş duvarına temas edinceye kadar şişiriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hastalar tarafından iyi tolere edilen bu yeni tedavi yönteminin bazı hastalarda tedaviden sonra geçici olarak astım semptomlarında artış olması dışında yan etkisi de saptanmamış ![]() Astımlılar için yeni bir umut Şimdi bu yazıyı okuyan birçok astımlı, nefes darlığı çeken hasta ‘Bu tedavi bizde yapılıyor mu, kim hangi hastanede yapıyor, kaça yapılıyor, Emekli Sandığı; Bağ-Kur, yeşil kart masrafları karşılıyor mu? ![]() ![]() ![]() ![]() Tekrar altını çizelim: Termoplasti Türkiye’de henüz uygulanmıyor ![]() ![]() ![]() Netice şu ki, astımlıların biraz daha sabırlı olmaları lazım ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|