Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenmede, bilinen, dogru, yanlislar

Beslenmede Dogru Bilinen Yanlislar

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Beslenmede Dogru Bilinen Yanlislar





“Kabak çekirdeği bağırsak çalıştırır”, “Balık ve yoğurt birlikte yenirse zehirler”, “Gıdalardaki katkı maddeler kansere yol açar” İşte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse ‘den beslenmede yanlış ve doğru bildiklerimiz

Yapılan bilimsel çalışmalar tüm kanserlerin yüzde 1‘inden daha azının, gıda katkı maddelerinden kaynaklandığını gösteriyor Hatta, bazı katkı maddeleri kanserojen maddelerin oluşumunu ya da etkisini engelleyici özellik taşıyor

“Kabak çekirdeği bağırsakları çalıştırır

Kabak çekirdeğinin zayıflatıcı etkisi olduğu, bağırsakları çalıştırdığı, ay çekirdeği kadar zararlı olmadığı düşünülür Oysa, kabak çekirdeğinin kalorisi çok yüksektir (100 gramı 610 kkal) Bağırsakları çalıştırmaz, kabızlığı önlemez Öte yandan her iki çekirdek türü de kötü yağ içerdiği için kalp-damar sağlığı açısından zararlıdır

“Balık ve yoğurt birlikte yenirse, zehirler

Tazeliğini yitiren balıkta “histamin” adında bir proteinin miktarı artmakta ve bu madde aynı zamanda yoğurtta da bulunmaktadır Aynı öğünde her ikisi de tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artar Bu durum özellikle alerjik bünyelerde zehirlenmelere yol açabilir Ancak, balık bayat ise yanında yoğurt yenilse de yenilmese de zehirler

“Zeytinyağı mucize bir yağdır

Zeytinyağı, vücuda faydalı “Omega-9” adı verilen yağ asitlerini içerir Yine de zeytinyağını, ekmeğinize bandırarak, salatalarınıza gönlünüzce gezdirerek tüketmeyin Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal enerji verir Dolayısıyla fazlası kilo aldırmakta ve oluşan şişmanlığa bağlı olarak bir takım sağlık problemleri ortaya çıkabilektedir

“Yumurta vücudun düşmanıdır

Yumurta bazen aklanır, bazen de çok zararlı olduğu söylenir Maalesef yumurtanın içerisinde doymuş, yani kötü yağlar bulunmaktadır Kolesterol içeriği de biraz yüksektir Buna karşılık, vücuda dışarıdan alınması gereken yağ asitleri açısından oldukça dengeli bir yapıya sahiptir Yumurtanın protein içeriği de anne sütündeki proteine eşittir Bu yüzden sağlıklı kişiler dilerse günde bir adet yumurta yiyebilir Kolesterol, tansiyon, şeker problemi olanlar, karaciğer veya safra kesesinde sorunu bulunanlar, farklı günlerde olmak şartı ile haftada en çok 2 adet yumurta tüketebilirler

“Çok soda içmek zayıflatır

Soda, sindirimi bir miktar kolaylaştırdığı için özellikle yemeklerden sonra tercih edilen bir içecektir Buna karşın yağ yakıcı bir özelliği yoktur Aşırı miktarlarda tüketildiğinde iştah açabilir

"Aç karnına limon ve greyfurt suyu içmek, yağları eritir

Maalesef herhangi bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi ile vücuttaki depo edilen yağlardan kurtulmak mümkün değil Özellikle de, mide rahatsızlığı olanların aç karına bu içecekleri içmesi zararlı olabilir

“Kepekli ürünlerin kalorisi düşüktür

Hemen hemen hiçbir ürünün kepekli alternatifi, normal çeşidinden daha düşük enerji içermez Hatta bazı kepekli ürünlerin enerjisi normallerine göre daha fazladır Bir ürünün kepekli olması onun lif, yani posa içerdiğini gösterir

Şeker, kolesterol ve tansiyon seviyelerini dengelediği, doygunluk ve tokluk hissi verdiği, dışkılama sayısını ve miktarını artırdığı için kepekli ürünler daha sağlıklıdır

"Ekmek, pilav ve makarnayı kesmek zayıflatır"

Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl ürünleri kimyasal yapılarında bulunan hidroksil (OH) molekülü sayesinde su tutucu bir özelliğe sahiptir Eğer ki, diyette bu besinlerin tüketimini en aza indirirseniz, vücudunuz su tutamaz Kısa sürede birkaç kilo ağırlık, yani su kaybedersiniz Fakat, vücudunuzdaki yüzde 20’lik bir su kaybı sağlığınızı tehlikeye atacağı için, savunma mekanizması olarak daha fazla su kaybetmemeye, kilo verememeye başlarsınız Kaybedilen su vücudunuza geri geldiğinde ise

Aç Kalmak Zayıflatır

Zayıflamak uğruna aç kalmak, öğün atlamak sanılanın aksine genelde kilo alımı ile sonuçlanmaktadır Çünkü yeterince beslenemeyen metabolizma, durumu “kıtlık” olarak algılamakta ve tüketilen her besini savunma mekanizması olarak (yarın bir gün tekrar aç kalırsam enerji olarak kullanırım mantığı ile) vücutta yağ şekline depo etmektedir Tıpkı bizlerin sular kesildiğinde depo ettiğimiz suyu kullanıp, suların geri gelmesi ile birlikte depoyu tekrar doldurmamız ve fazladan yedekleme yapmamız gibi Önerilen; dengeli bir beslenme programına eşlik edecek egzersiz ile fazla kilolardan kurtulmaya çalışmaktır

Karbonhidratlarla Proteinleri Karıştırmamak Gerekir

Pratikte ve teorikte bu durum pek mümkün değildir Örnek olarak bir süt kutusunun üzerindeki etiket bilgilerine bakacak olursanız içerisinde hem karbonhidrat hem de protein olduğunu göreceksiniz Aynı şey yoğurt için de geçerlidir Hatta karbonhidrat diye bildiğimiz pirinç ve makarna paketlerinin üzerindeki etiket bilgisini incelediğimizde protein de içerdiklerine tanık oluruz Demek ki ayırma diyeti temelinde yanlış Bu durumda bizim hiç süt – yoğurt tüketmememiz gerekir Peki ya kemik sağlığımız? Dolayısıyla bu durum kişiyi yetersiz ve dengesiz beslenmeye sürüklemektedir

Diyette Yağı Kesmek Depo Edilen Yağların Yanmasını Sağlar

Zayıflamaya yönelik diyet uygulasak da vücudumuzun belirli oranlarda yağa ihtiyacı vardır Bu ihtiyacın diyetle karşılanmadığı durumlarda vücut savunma mekanizması olarak karbonhidrat ve proteinlerden yağ sentezler ve bu yağ, oldukça yüksek oranlarda kolesterol içerir Halbuki yağda eriyen vitaminlerin kullanılması vücuda alınan yağlara bağlıdır Hatta bazı yağ asitleri vücut tarafından üretilemediği için besinler yolu ile alınmak durumundadır Ayrıca yağlar mideyi yaklaşık 3 saatte terk ettiği için uzun süre tokluk hissi verirler

Ekmek, Pilav ve Makarnayı Kesmek Zayıflatır

Zayıflama ile kilo vermek arasında önemli bir fark vardır Önemli olan nereden kilo verildiğidir Eğer ki kas ve su kaybı sağlayan bir yöntem uyguluyorsanız onun adı tedavi değildir Şişmanlık vücuttaki yağ oranının fazlalığı olduğuna göre; şişmanlıktan kurtulmak, zayıflamak için de vücutta depo edilen yağlardan kurutulmak gerekmektedir Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl ürünleri kimyasal yapılarında bulunan hidroksil (OH) molekülü sayesinde su tutucu bir özelliğe sahiptirler Eğer ki diyette bu besinlerin tüketimini en aza indirirseniz vücudunuz da su tutamayacağı için kısa sürede birkaç kilo ağırlık yani su kaybedeceksiniz Tabi vücudunuzdaki %20’lik bir su kaybı sağlığınızı tehlikeye atacağı için savunma mekanizması olarak daha fazla su kaybetmemeye, kilo verememeye başlayacaksınız Sonrasında ise kaybedilen su vücudunuza geri geldiğinde eski ağırlığınıza geri döneceksiniz Hatta uyguladığınız bu yanlış diyet sonrası daha bile fazlasına

Çay, Kahve Suyun Yerini Tutar

İçilen çay, kahve, kola gibi içecekler diüretik oldukları için asla suyu yerini tutmamakta, vücuttan su atımını arttırmaktadır En iyi çözücü, saf, katkısız ve doğal olan içecek su olduğu için günlük su tüketimine önem vermek gerekmektedir

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.