![]() |
Çok Sıcak Çayda Yemek Borusu Kanseri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çok Sıcak Çayda Yemek Borusu KanseriÇok sıcak çayda yemek borusu kanseri riski Paris (AA)- Çayı çok sıcak içmenin yemek borusu kanseri riskini artırdığı bildirildi ![]() görüldüğü ülkelerden İran'da bilim adamları, alkol ve sigaranın az içilmesine rağmen yemek borusu kanseri vakalarının kadın ve erkeklerde aşırı olduğu Gülistan vilayetinde bu hastalığa yakalanan 300 kişi ile sağlıklı 571 kişinin alışkanlıklarını kıyasladı ![]() Bu vilayette yaşayanların düzenli olarak günde ortalama bir litreden fazla siyah çay tükettiği, bu kişilerin yüzde 39'unun çayı 60 dereceden az, yüzde 39'unun 60-64 derecede, yüzde 22'sinin 65 derecenin üzerinde içtiği görüldü ![]() ![]() Tahran Üniversitesinden bilim adamları, kaynar çayın bu etkisinin, epitelyumu (damarları ve bazı küçük boşlukları kaplayan vücudun dış ve iç yüzeyini örten doku tabakası) kanserojen etkilere daha hassas hale getirebilecek, tekrarlanan yanmayla açıklanabileceğini vurguladı ![]() ![]() Dünyada her yıl 500 binden fazla kişi yemek borusu kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|