Glisemik İndeks Nedir ? |
08-17-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Glisemik İndeks Nedir ?Glisemik indeks Karbonhidratların kan şekerini yükseltme etkisine glisemik indeks adı verilir İnsülin salınışını arttıran besinler ?glisemik indeksi yüksek? besinlerdir Glisemik indeks; aynı miktarda karbonhidrat içeren farklı gıdaların vücutta oluşturduğu farklı kan şekeri yükselmesidir Bunun nedeni, yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızlarda emilmesidir Glisemik indeksi yüksek olan besinler muz, üzüm, kavun, karpuz, incir, havuç ve haşlanmış patatestir Bu meyveleri seyrek olarak tüketmeli, havuç ve patatesi de yemek içinde karışmış olarak yemeliyiz Glisemik indeks karbonhidratın türüne ve içinde bulunduğu gıdadaki lif oranına, gıdanın sıvı veya katı oluşuna, o öğündeki yağ miktarına göre değişir Glikoz glisemik indeksi en yüksek olan gıda maddesidir Bal ve sofra şekeri yine kan şekerini yükseltme etkisi çok fazla olan yiyeceklerdir Bu tür gıdalardan kaçınmamız gerekir Glisemik endeks Her yiyeceğin yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızları farklıdır Basit bir tanımla yaparsak, yiyeceklerin yemek sonrası kan şekerini farklı olarak yükseltme hızlarını ?glisemik indeks? olarak tanımlarız Glisemik indeksi etkileyen etmenler arasında yiyeceğin yapısı ve yiyeceklere uygulanan işlemler yer alır Mideyi daha çabuk boşaltması ve emilip kana daha çabuk geçmesi nedeniyle iyi pişmiş nişastalı besinlerin glisemik indeksi, az pişmişlerden daha yüksektir Piştikten sonra bekleyen besinlerin glisemik indeksi düşer Meyve; meyve suyundan, pirinç pilavı; pirinç çorbasından daha düşük glisemik indekse sahiptir Yağ ve protein içeren yiyecekler, glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin mideden boşalmasını ve emilimini geciktirerek bu besinlerin glisemik indekslerini düşürür Örneğin dondurma, muhallebi gibi sütlü tatlıların glisemik indeksi; baklava, şekerpare gibi hamur tatlılarının glisemik indeksinden düşüktür Aşağıdaki tabloda besinlerin glisemik indeksleri gösterilmektedir Yüksek Glisemik İndeks (>70) Besin Glisemik İndeks Glikoz 100 Mısır gevreği 92 Patates 88 Beyaz pirinç 87 Kraker 78 Bal kabağı 75 Tam buğday ekmek 77 Karpuz 72 Şalgam 72 Beyaz ekmek 70 Orta Glisemik İndeks (55-70) Besin Glisemik İndeks Limonata 66 Kavun 65 Makarna 64 Pancar 64 Kuru üzüm 64 Patates cipsi 63 Kola 63 Ananas 59 Çavdar ekmek 58 Yulaf 55 Bal 55 Bezelye 48 Düşük Glisemik İndeks (<55) Besin Glisemik İndeks Kivi 53 Muz 51 Mango 51 Kahverengi pirinç 50 Bulgur 48 Kuru fasulye 48 Portakal 48 Havuç 47 Üzüm 46 Şeftali 42 Elma 38 Mercimek 29 Nohut 28 Barbunya 28 Greyfurt 25 Kiraz 22 Soya fasulyesi 18 |
|