![]() |
Kırık, Çıkık, Burkulmalarda İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırık, Çıkık, Burkulmalarda İlk YardımKIRIK : Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasıdır ![]() Çeşitleri : - Kapalı kırık; deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokuların çok fazla zarar görmediği kırıklardır ![]() - Açık kırık; kırık kemik uçlarının görülebildiği, çevre dokuların zarar gördüğü kırıklardır ![]() Kırıkta belirti ve bulgular : - Ağrı, - Morarma, çürük, şişlik - Şekil bozukluğu (deformite), simetride bozulma, - Hareket edememe, hareket kısıtlanması ![]() Kırıkta İlkyardım : * Kanama varsa kontrol altına alınır, yara varsa kapatılır * Kırığın çevre dokulara zarar vermemesi için ekstremite (kol veya bacak) desteklenir ![]() DESTEK (ATEL) : Kırığı tespit etmek ( hareket etmesini önlemek ) amacı ile kullanılan tahta parçası, mukavva, sert karton, yastık üçgen sargı bezi gibi malzemelere verilen genel ad ![]() Desteklerken (Atellerken) Dikkat Edilecek Hususlar : - Kırık parçalara kesinlikle dokunulmaz veya içeri yerleştirilmeye çalışılmaz - Kırığın üstünde ve altında yer alan eklemler de desteklenir ( atele dahil edilir) - Uçlara doğru (el ve ayaklar vücudun uç noktalarıdır) tüm eklemler desteklenir ![]() * Şişlik ve ödemi önlemek üzere kol veya bacak yerçekiminden kurtarılır (kol ise kalp seviyesinde tutulur, bacak ise uzatılır) ![]() * Ağrı şiddetli ise ve kişi kendi içebilecek durumdaysa ağrı kesici verilebilir ![]() ÇIKIK : Eklemi oluşturan kemiklerden birinin yerinden ayrılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Çıkmaya en yatkın eklemler: parmak, omuz, dirsek, kalça, ayak bileği ve çene eklemleridir ![]() Belirti ve bulgular : - Şekil bozukluğu, - Hareketle artan ağrı, - Morarma, şişlik, - Hareket kısıtlanması veya kaybı ![]() Çıkıkta İlkyardım : * Hareket etmemesi için desteklenir ![]() ![]() * Ağrı kesici verilebilir ![]() * Hastaneye götürülür ![]() BURKULMA: Eklemin normal hareket sınırının ötesine bükülmesi ve gerilmesi sonucu, kapsül ve ligamentlerin zedelenmesi veya yırtılmasıdır ![]() ![]() Bulguları : - Hassasiyet, şişlik, morluk, ağrı, harekette kısıtlanma ![]() Burkulmada İlkyardım : * Ekstremite (kol veya bacak) hareket ettirilmez, dinlendirilir ![]() * Yükseğe kaldırılır (yerçekiminden kurtarılır) ![]() * Morarma ve şişliği önlemek üzere soğuk uygulama yapılır ![]() ![]() Soğuk uygulama için : buz torbasına veya sağlam bir plastik torbaya buz parçaları konup, havluya ya da bir yastık kılıfına sarıldıktan sonra burkulan kısma yerleştirilir ![]() Sıcak uygulama için : Derin bir kaba ılık-sıcak arası su konur ve burkulan kısım içinde 15 dakika kadar bekletilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|